Özel PARKHAYAT Akşehir Hastanesi Diyetisyeni Kübra AYAZ sağlıklı beslenme konusunda doğru bilinen yanlışlar hakkında uyarılarda bulundu.

Kilo verme isteği size her duyduğunuz tavsiyeyi denetmiş birazda kafanızı karıştırmış olabilir. Her gün çeşitli yayın organlarında sağlıklı beslenme konusunda asılsız haberlerin gündeme gelmesiyle doğru bilinen birçok yanlışın ortaya çıkması kaçınılmaz olmuştur. En çok karşılaştığım genel olarak herkesin doğru bildiği ancak yanlış olan beslenme alışkanlıkları arasında en yaygın olanları sıralayacak olursak:

YANLIŞ ‘Ekmek Kilo Aldırır’ DOĞRU Ekmeğin diyetten çıkarılmasıyla kilo verileceği inancı neredeyse tüm toplum olarak doğru kabulse de diyetten ekmeğin çıkarılmasıyla yerine asıl kilo aldırıcı yani daha yüksek kalorili besinler (şeker, doymuş yağ, hamur işleri, hazır paketli gıdalar...) eklenmekte ve kilo verme süreci zorlaşmaktadır. Burada önemli olan nokta hangi ekmeği ne kadar tüketmeniz gerektiğini bilmektir. Esmer ekmek ve beyaz ekmeğin kalori açısından arasında bir fark olmamakla 1 ince dilim ekmek 70 kaloridir. Esmer ekmeğin lif yani posa oranı daha yüksektir. B grubu vitaminlerini içeren kompleks karbonhidrat olarak bilenen esmer ekmek çeşitleri (tam buğday, çavdarlı, kepekli vb.) kan şekerini daha yavaş yükselterek uzun süre tokluk hissi sağlayacak sizi diğer öğüne daha rahat taşıyacaktır.

YANLIŞ Light / Diyet Ürünler Zayıflama Diyetlerinde Serbestçe Tüketilebilir!

DOĞRU Light ürünleri istediğiniz kadar tüketerek zayıflayacağınızı düşünmeniz kesinlikle yanlıştır. Az yağlı-diyet-light diye piyasaya sunulan ürünlerin normal ürünlerle arasında ciddi farklar bulunmamakla birlikte bazen normal bir üründen daha kalorili olabilmektedir. Tüketicinin bu gıdaların üzerindeki etiket kavramını değerlendirme şekli light veya diyet yazdığı için daha çok tüketebilirim olmamalıdır. Hazır paketli yani ambalaja girmiş bütün besinler lezzet veren birtakım öğeler (yağ, şeker, un, tuz...)içermektedir.Besinler satın alınırken etiketleri iyi bir şekilde okunmalı ve unutulmamalıdır ki herhangi birinde yapılan bir azaltma diğerindeki artış ile kapatılmakta lezzet bu şekilde korunmaktadır.

YANLIŞ Çay, kahve suyun yerini tutar !

DOĞRU Günlük sıvı gereksinimini karşılayacak en doğru ve sağlıklı tek kaynak SUDUR. Su yerine kolalı içecekler, çay ve kahve tüketmek suya olan gereksinimi karşılamadığı gibi gereksinimi artıradabilirler. Bu tür içeceklerin içerdikleri kafeinin vücuttaki suyu atma özelliği vardır. Su vücutta oluşan toksik maddelerin atılması ve ödem oluşmaması için gereklidir. Birçok besinin sindirimi, vitamin ve minerallerin emilimi için gün içinde 2-2,5 litre su tüketilmelidir.

 

YANLIŞ 'Kendi Başımada Sağlıklı Zayıflarım’

DOĞRU Günümüz popüler-şok diyet uygulamaları kısa vadede fazla kilolar vermeyi vaat ederek çoğu insanın aç kalarak zayıflayabileceğini düşünür. Evet diyetin başında bir miktar kilo verilebilir fakat uzun süre açlık sonrası metabolizma yavaşlar ve yağ deposunu arttırmaya başlar. Vücut kendini korumaya aldığı için yediğiniz en ufak yiyecek bile yağ olarak depolanır. Kilo vermenizin imkânsız olduğunu düşünerek bir diyetisyene başvurduğunuzda 'HİÇBİR ŞEY YEMESEM BİLE KİLO VEREMİYORUM' veya 'SU İÇSEM YARIYOR' cümlesi kaçınılmaz olacaktır. Kısa sürede kaybedilen kilolar genellikle vücuttaki kas ve su kaybını ifade etmektedir. Verilen kiloları daha hızlı bir şekilde geri almamak yani kalıcı kilo kaybı sağlamak fazla olan yağ kütlesinde azalma ile mümkün olmaktadır. Sağlıklı kilo kaybetmek, doğru yerden başlamak, destek görmek, pişmanlık hissetmeden sağlık ve zamanınızı kaybetmek istemiyorsanız bu işi uzmanlarına bırakmalı bir doktor ve diyetisyen kontrolünde ilerlemelisiniz. Öncelikle gerekli testleri yaptırmalı daha sonra metabolik hızınıza ve yaşam tarzınıza uygun bir beslenme programına başlayarak sağlıklı bir şekilde fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.