AK Parti’nin üzerinde çalıştığı yeni yerel yönetimler düzenlemesinde, Afyonkarahisar'ı ilgilendiren detaylar belli olmaya başladı.

Tasarı halindeki düzenlemeye göre, 81 ilin tamamının “büyükşehir belediyesi” statüsüne çekilmesi planlanıyor.

Tasarıya göre;

1- Yeni büyükşehir olacak 51 şehirde artık merkez ilçe için seçilen belediye başkanı, il belediyesini değil yalnızca merkez ilçeyi yönetecek.

2- Merkez ilçeler de dahil olmak üzere tüm illerde üst bir yapı olarak büyükşehir belediyeleri kurulacak.Büyükşehir belediyesi aracılığıyla kentin bütün olarak planlanması sağlanacak.

3- Merkez ilçe ve diğer ilçe belediyeleri Büyükşehir Belediyesine bağlı olacak.

4- İlçelerdeki belde belediyeleri kapanacak, belde ve mevcut köyle mahalle olarak ilçe belediyelerine bağlanacak.

5- Böylece, belde ve köylere, tek elden daha sağlıklı hizmet ve yatırım gitmesi amaçlanacak.

AFYON'DA DURUMU:

Afyonkarahisar ili genelinde 42 belde belediyesi var. Eğer tasarı bu şekliyle yürürlüğe girerse bu 42 belde belediyesi mahalle statüsüne dönecek ve şu anda bağlı oldduklarıı ilçeye mahalle olacaklar.

İlçe belediye başkanları ise, kendisine bağlı mahallelerin oyuyla seçilecek.

Afyonkarahisar'da bu durumda olan belde belediyeleri şunlar:

Beyyazı, Kocatepe (Büyükkalecik), Çayırbağ, Çıkrık, Değirmenayvalı, Erkmen, Fethibey, Gebeceler, Işıklar, Nuribey, Salar, Susuz, Sülümenli, Sülün, Dişli, Özburun, Karamıkkaracaören, Pazarağaç, Kocaöz, Haydarlı, Tatarlı, Davulga, Döğer, Gazlıgöl, Kayıhan, Yaylabağı, Seydiler, Akharım, Ahmetpaşa, Akören, Düzağaç, Kılıçarslan, Kırka, Küçükhüyük, Serban, Taşoluk, Tınaztepe, Dereçine, Yeşilçiftlik, Karaadilli, Gömü ve yeniden belde statüsü kazanan Sinanpaşa Güney.