MHP’li Belediye Meclis Üyesi Halil İbrahim Baykara, toplu taşıma araçlarının güzergahlarının yeniden düzenlemesi ile ilgili Belediye Meclisi’ne bir teklif verdi. Minibüs güzergahlarını sil baştan yenilemeyi hedefleyen H. İbrahim Baykara önerisi Meclis üyeleri tarafından Trafik Komisyonu’nda görüşülmek üzere havale edildi Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Afyonkarahisar Belediye Meclisi Trafik Komisyonu Üyesi Halil İbrahim Baykara, Belediye Başkanlığına verdiği önergede; Afyonkarahisar’da kendisi gibi yaşayan, yaşı itibariyle 60-70-80′ li yılları hatırlayanların bir zamanların Afyon’un trafik durumunu iyi bildiklerini söyledi. Baykara Afyon ve kale eteklerinden Yeşilyol’a kadar; bir bölümününde Devrane bölgesi, Örenbağ, Mecidiye daha sonra 75 Evler, 52 Evler, Kale Görünmez mevkii gibi yerleşim yerlerinden ibaret olduğunun hatırlanacağına işaret etti.
Minibüs sayıları arttı
Halil İbrahim Baykara önergesinde; “Yakın geçmişte şehrimiz 4 adet lise 2 tane ortaokul 5-6 tane ilkokuldan ibaret idi. Yine bir adet Devlet Hastanemiz daha sonra Çimento Fabrikası’nın yanına taşınan otobüs garajımız vardı. O dönemde 1- 2 tane taksi durağı birkaç pırpır diye tabir ettiğimiz üç tekerli motorlar, birkaç minibüs ve birkaç tane belediye otobüsümüz vardı. Afyonlular da ulaşım araçlarına binme alışkanlığı pek yoktu. Özel araç sayısı da az olduğundan trafik problemimiz yoktu. Gün geçtikçe nüfus artmaya, yeni semtler, mahalleler, caddeler, işyerleri, okullar, üniversite derken minibüs sayıları artmaya başladı. Yeni güzergahlar oluşmaya başladı. Bununla beraber rekabet de başladı. Birileri birileriyle yakınlık kurdu güzergahlar uzatıldı. Birileri birilerine kızdı güzergahları kısaltıldı. Yani sürtüşme, kargaşa derken trafikte problemler yaşamaya başladık ve bu günkü çekilmez bir trafik düzensizliği peydah oldu.” dedi.
Güzergahlar fazla uzun
“İnşallah nüfusumuz yine artacak, yeni mahalleler oluşacak, buna bağlı olarak yeni güzergahlara ihtiyaç olacak. Bugüne kadar yapıldığı şekilde gündelik geçici çözümler yerine, bugün geçmişten günümüze kadar olanlar ışığında, kendine göre kuralları olan kalıcı projeler üretmezsek trafik problemi bundan sonra da artarak devam edecektir.” diyen H. İbrahim Baykara; “Şu andaki ana problemlerimiz şunlardır; Toplu taşıma araçlarımızın güzergahları gereğinden fazla uzundur. Toplu taşıma araçlarının büyük bir kısmı hep birlikte aynı güzergahları kullanmakta bu durum bazı güzergah ve bölgelerde yığılmalara sebep olmakta, dolayısıyla trafik akışını olumsuz yönde etkilemektedir. Yolcu açısından ise güzergahlar çok uzun olduğundan zaman kaybına sebep olmaktadır. Bu projede bütün nüfusun büyük bir kısmının yaşadığı bölge olan Nokta Kavşağından Müze Kavşağına kadar, İmaret Camii önünden Maliye Kavşağına kadar olan arada bulunan Kurtuluş Caddesi, Ambaryolu Caddesi, Ordu Bulvarı, Gazlıgöl Caddesi, İnönü Caddesi, Atatürk Caddesi, Bankalar Caddesi ve Milli Birlik Caddesindeki bütün güzergahlardan toplu taşıma araçlarının tamamı hareket edebilsin. Bu bölgelere gelmek isteyen vatandaşlar her semtten en kısa zamanda gelebilsin, bu bölgelerden de mahallelerine en kısa zamanda gidebilsinler. Aynı zamanda minibüs ve otobüs hat sahipleri de güzergahları adaletli bir şekilde kullanabilsinler.” diye konuştu.
Caddeler eşit ve dönüşümlü kullanılacak
Afyonkarahisar’da 14 ayrı grupda 362 adet minibüs, 90 adet otobüs olduğunu bildiren H. İbrahim Baykara, sıraladığı dört ana arterde araç sayısını azaltabilmek için şu anda bölgelerinde grup halinde olan 14 ayrı duraklardaki minibüsleri ve otobüsleri ihtiyaç ve özelliklerine göre 9 ayrı bölgeye, bu bölgeleri de güzergah durumlarına göre ikiye, dörde, beşe böldüklerini belirtti. Baykara; “Her durak kendi bölgesinde sadece kendileri faaliyet gösterecek. Vatandaşın sıklıkla gitmeye çalıştığı ana caddeleri hepsi de eşit olarak kendi aralarında dönüşümlü olarak kullanacaklardır. Hiçbir otobüs ve minibüs kendisine ait olmayan bölgeye gitmeyecektir. Vatandaşlarımız uç mahalleler haricinde her yere o bölgeye çalışan araçlara bindiğinde şimdikinden daha çabuk varabileceklerdir.” şeklinde konuştu.
Toplamda 362 minibüs 90 otobüs var
Trafik Komisyonu üyesi H. İbrahim Baykara, tasarlanan düzenleme çerçevesinde minibüs ve otobüslerin sayılarını vereceğini ifade etti. Baykara;  “1. Bölge: Özdilek hattı: 33 adet minibüs, 9 adet otobüs. Termal 32 adet  minibüs, 9 adet otobüs. 2. Bölge: Uydukent hattı 70 adet minibüs, 16 adet otobüs. 3. Bölge: ANS hattı 30 adet minibüs, 9 adet otobüs. Karşıyaka hattı – 19 adet minibüs, 9 adet otobüs. 4. Bölge: Sahipata hattı 32 adet minibüs, 8 adet otobüs. 5. Bölge: Ataköy hattı  30 adet minibüs, 4 adet otobüs. Harbiş hattı – 28 adet minibüs, 4 adet otobüs. Fakülte hattı 18 adet minibüs, 4 adet otobüs. Bayındırlık hattı 14 adet minibüs, 4 adet otobüs. 6. Bölge: Fatih hattı 19 minibüs, 6 otobüs. 7. Bölge: Eşrefpaşa hattı 12 adet minibüs, 4 adet otobüs. 8. Bölge: Çavuşbaş hattı 22 adet minibüs, 2 adet otobüs. 9. Bölge: Organize San. Hattı 3 adet minibüs, 2 adet otobüs. Toplamda 362 adet minibüs, 90 adet otobüs bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Güzergah çalışma şekilleri belli
Teklif ettiği güzergahlardaki çalışma şekillerini anlatan Halil İbrahim Baykara şöyle konuştu: ” 1. Bölge : Özdilek Hattı – 33 adet minibüs, 9 adet otobüsü kendi içerisinde 5 gruba bölünecektir. Termal Hattı 32 adet minibüs, 9 adet otobüsü kendi içerisinde 5 gruba bölünecektir. 1. Bölge 1. Grup araç sayı ve güzergahı şu şekildedir: Özdilek 3 araç, Termal 2 araç, Turex 2 araçtır. Güzergahı; Kocatepe Mezarlığı istikametinden Milli Birlik Caddesi, Gazlıgöl Caddesine giriş, Maliye Kavşağından Kiler AVM önünden Kocatepe mezarlığı istikametinden geri dönüş. 1. Bölge 2. Grup araç sayı ve güzergahı şu şekildedir: Özdilek 3 araç, Termal 2 araç, Turex 2 araçtır. Güzergahı; Kocatepe Mezarlığından geliş İzmir İstasyonu önünden Maliye kavşağından Gazlıgöl caddesine giriş, Milli Birlik caddesinden, Nokta kavşağından Özdilek istikametine dönüş. 1.Bölge 3. Grup araç sayı ve güzergahı şu şekildedir. Özdilek 6 araç, Termal 6 araç, Turex 4 araçtır. Güzergahı ; Kocatepe mezarlığından geliş, Milli Birlik caddesi, Ordu Bulvarı, Stadyum kavşağından Maliye istikameti İzmir istasyonu önünden Özdilek dönüş.”
Araçlar bölgelere ayrıldı
Baykara; “1.Bölge 4. Grup araç sayı ve güzergahı şu şekildedir. Özdilek 6 araç, Termal 6 araç, Turex 5 araçtır. Güzergahı; Kocatepe mezarlığından geliş, Milli Birlik caddesi, Anıt Park önü, Bankalar Caddesi , Anbaryolu caddesi, Jandarma Kavşağından Atatürk Bulvarı, İzmir İstasyonundan Özdilek’e dönüş. 1. Bölge 5. Grup araç sayı ve güzergahı şu şekildedir. Özdilek 6 araç, Termal 6 araç, Turex 5 araçtır. Güzergahı; Kocatepe mezarlığından geliş, Milli Birlik caddesi, Bankalar Caddesi, İmaret önünden Kurtuluş Caddesi, Müze Kavşağı, İnönü Caddesi, Atatürk Bulvarı, İzmir İstasyonundan Özdilek dönüş. 2. Bölge: Uydukent Hattı – 70 adet minibüs, 16 adet otobüs kendi içerisinde 5 gruba bölünecektir. 2. Bölge 1. Grup araç sayı ve güzergahı şu şekildedir: 4 adet minibüs, 2 adet Turex. Güzergahı; Çevre yolundan Zeyland önünden Garden Kale kavşağından Mavi Hastane, Kocatepe Üniversitesi, Ticaret Odası önünden geri dönüş, Garden Kaleden çıkış Kırmızı Hastane önünden İzmir istasyonu, Maliye kavşağı, Ali Çetinkaya Bulvarı, Yüntaş Kavşağından Osmangazi Anadolu Lisesi önünden geri dönüş.” dedi.
Minibüs ve otobüsler dağıtıldı
Baykara önergesinde; “2. Bölge 2. Grup araç sayı ve güzergahı şu şekildedir: 6 adet minibüs, 2 adet Turex. Güzergahı; Alparslan Türkeş Köprüsünden İzmir İstasyonu, Maliye kavşağından Gazlıgöl caddesi, Milli Birlik Caddesi, Alparslan Türkeş Köprüsünden geri dönüş. 2 Bölge 3. Grup araç sayı ve güzergahı şu şekildedir: 20 adet minibüs, 4 adet Turex. Güzergahı; Alparslan Türkeş Köprüsünden Milli Birlik caddesi, Ordu Bulvarı, Stadyum Kavşağı, Atatürk Bulvarı, Maliye Kavşağı, Ali Çetinkaya Bulvarı, Filli Kavşaktan Otogar istikametine geri dönüş. 2 Bölge 4. Grup araç sayı ve güzergahı şu şekildedir: 20 adet minibüs, 4 adet Turex. Güzergahı; Alparslan Türkeş Köprüsünden Milli Birlik caddesi, Bankalar Caddesi, Anbaryolu, Jandarma Kavşağı, Atatürk Bulvarı, Maliye kavşağı, Ali Çetinkaya Bulvarı, Filli Kavşaktan Otogar istikametine geri dönüş. 2 Bölge 5. Grup araç sayı ve güzergahı şu şekildedir: 20 adet minibüs, 4 adet Turex. Güzergahı; Alparslan Türkeş Köprüsünden Milli Birlik caddesi, Bankalar Caddesi, İmaret önünden Kurtuluş Caddesi, Müze Kavşağı , İnönü Caddesi, Atatürk Bulvarı, Maliye Kavşağı, Ali Çetinkaya Bulvarı, Filli Kavşaktan Otogar istikametine geri dönüş.”
Geliş gidiş istikametleri belli
3. Bölge’de ANS Hattının 30 Adet minibüs, 9 adet otobüsle kendi içerisinde 4 gruba bölüneceğinden söz eden H. İbrahim Baykara; “Karşıyaka Hattı 19 Adet minibüs, 9 adet otobüs kendi içerisinde 4 gruba bölünecektir. 3. Bölge 1. Grup araç sayı ve güzergahı şu şekildedir: 7 adet ANS, 4 adet Karşıyaka minibüs ve 4 adet Turex. Güzergahı; Filli kavşak istikametinden geliş, Ali Çetinkaya Bulvarı, Maliye kavşağı, Gazlıgöl caddesi, Milli Birlik Caddesi, Bankalar Caddesi, Anbaryolu, Jandarma kavşağı, Atatürk Bulvarı, Maliye kavşağı, Ali Çetinkaya Bulvarı ve Filli kavşaktan ANS istikametine geri dönüş. 3. Bölge 2. Grup araç sayı ve güzergahı şu şekildedir: 7 adet ANS, 4 adet Karşıyaka minibüs ve 4 adet Turex. Güzergahı; Filli kavşak istikametinden geliş, Ali Çetinkaya Bulvarı, Maliye kavşağı, Atatürk Bulvarı, Stadyum kavşağı, Ordu Bulvarı, Bankalar Caddesi, İmaret önü, Kurtuluş Caddesi, Müze Kavşağı, İnönü Caddesi, Atatürk Bulvarı, Maliye kavşağı, Ali Çetinkaya Bulvarı ve Filli kavşaktan ANS istikametine geri dönüş. 3. Bölge 3. Grup araç sayı ve güzergahı şu şekildedir: 8 adet ANS, 5 adet Karşıyaka minibüs ve 5 adet Turex. Güzergahı; Filli kavşak istikametinden geliş, Ali Çetinkaya Bulvarı, Maliye kavşağı, Atatürk Bulvarı, İnönü Caddesi, Müze kavşağı, Kurtuluş Caddesi, Bankalar Caddesi, Ordu Bulvarı, Stadyum kavşağı, Atatürk Bulvarı, Maliye Kavşağı, Ali Çetinkaya Bulvarı ve Filli kavşaktan ANS istikametine geri dönüş.” diye konuştu.
Bölgeler caddeler istikametler net
3. Bölge 4. Grup araç sayı ve güzergahının 8 adet ANS, 6 adet Karşıyaka minibüs ve 5 adet Turex olarak planlandığını ifade eden Baykara;  “Filli kavşak istikametinden geliş, Ali Çetinkaya Bulvarı, Maliye kavşağı, Atatürk Bulvarı, Jandarma kavşağı, Anbaryolu, Bankalar Caddesi, Milli Birlik Caddesi, Gazlıgöl Caddesi, Maliye Kavşağı, Ali Çetinkaya Bulvarı, Filli Kavşaktan ANS istikametine geri dönüş. 4. Bölge: Sahipata Hattı 32 Adet Minibüs, 8 adet otobüs kendi içerisinde 4 gruba bölünecektir. 4. Bölge 1. Grup araç sayı ve güzergahı şu şekildedir: 8 adet minibüs, 2 adet Turex. Güzergahı; M. Fevzi Çakmak Bulvarı, Jandarma Kavşağı , İnönü Caddesi, Müze Kavşağı, Kurtuluş Caddesi, Bankalar Caddesi, Ordu Bulvarı, Stadyum kavşağı , Atatürk Bulvarı, Jandarma Kavşağı, M..Fevzi Çakmak Bulvarı, Efe kavşağı geri dönüş. 4. Bölge 2. Grup araç sayı ve güzergahı şu şekildedir: 8 adet minibüs, 2 adet Turex. Güzergahı; M. Fevzi Çakmak Bulvarı, Jandarma Kavşağı, Atatürk Bulvarı, Stadyum kavşağı, Ordu Bulvarı, Bankalar Caddesi, Kurtuluş Caddesi, Müze kavşağı, İnönü Caddesi, Jandarma Kavşağı , M. Fevzi Çakmak Bulvarı, Efe Kavşağından geri dönüş. 4. Bölge 3. Grup araç sayı ve güzergahı şu şekildedir: 8 adet minibüs, 2 adet Turex. Güzergahı; M. Fevzi Çakmak Bulvarı, Jandarma Kavşağı , Anbaryolu, Bankalar Caddesi, Milli Birlik Caddesi, Gazlıgöl Caddesi, Maliye kavşağı, Atatürk Bulvarı, Jandarma Kavşağı, M.Fevzi Çakmak Bulvarı, Efe kavşağı geri dönüş.” şeklinde konuştu.
Bölgeler kendi içinde gruplara ayrılıyor
4. Bölge 4 Grup araç sayı ve güzergahının 8 adet minibüs, 2 adet Turex otobüsü şeklinde düzenlendiğini kaydeden H. İbrahim Baykara şunları söyledi: “Güzergahı; M. Fevzi Çakmak Bulvarı, Jandarma Kavşağı, Atatürk Bulvarı, Maliye kavşağı, Gazlıgöl Caddesi, Milli Birlik Caddesi, Bankalar Caddesi, Anbaryolu, Jandarma Kavşağı, M. Fevzi Çakmak Bulvarı, Efe Kavşağından geri dönüş. 5. Bölge: Ataköy Hattı – 30 adet minibüs, 4 adet otobüs. Harbiş Hattı 28 adet minibüs, 4 adet otobüs. Fakülte Hattı 18 adet minibüs, 4 adet otobüs. Bayındırlık Hattı – 14 adet minibüs, 4 adet otobüs. 5. Bölge 1. Grup araç sayısı ve güzergahı şu şekildedir: Ataköy 7, Harbiş 7, Fakülte 4, Bayındırlık 3, Turex 4. Güzergahı; Adnan Menderes Bulvarı, Müze kavşağı, Kurtuluş Caddesi, İmaret önü, Bankalar Caddesi, Ordu Bulvarı, Stadyum kavşağı, Atatürk Bulvarı, İnönü Caddesi, Müze kavşağı, Adnan Menderes Bulvarından geri dönüş. 5. Bölge 2. Grup araç sayısı ve güzergahı şu şekildedir: Ataköy 7, Harbiş 7, Fakülte 4, Bayındırlık 3, 4 adet Turex. Güzergahı; Adnan Menderes Bulvarı, Karayolları, İnönü Caddesi, Jandarma kavşağı, Anbaryolu, Bankalar Caddesi, Milli Birlik Caddesi, Gazlıgöl Caddesi, Maliye Kavşağı, Atatürk Bulvarı, İnönü Caddesi, Müze Kavşağı, Adnan Menderes Bulvarından geri dönüş.”
Beşinci bölge 4 grup
5. Bölge 3. Grup araç sayısı ve güzergahının Ataköy 8, Harbiş 7, Fakülte 5, Bayındırlık 4, 4 adet Turex olarak açıklayan Baykara şu ifadelere yer verdi: “Güzergahı; Adnan Menderes Bulvarı, Karayolları, İnönü Caddesi, Atatürk Bulvarı, Stadyum kavşağı, Maliye kavşağı, Gazlıgöl caddesi, Milli Birlik Caddesi, Bankalar Caddesi, Anbaryolu, Jandarma kavşağı, İnönü Caddesi, Müze Kavşağı, Adnan Menderes Bulvarından geri dönüş. 5. Bölge 4. Grup araç sayısı ve güzergahı şu şekildedir: Ataköy 8, Harbiş 7, Fakülte 5, Bayındırlık 4, 4 adet Turex. Güzergahı; Adnan Menderes Bulvarı, Karayolları, İnönü Caddesi, Atatürk Bulvarı, Stadyum Kavşağı, Ordu Bulvarı, Bankalar Caddesi, Kurtuluş Caddesi, Müze Kavşağı, Adnan Menderes Bulvarından geri dönüş.  6. Bölge: Fatih Hattı – 19 adet minibüs, 6 adet otobüs. 6. Bölge 1. Grup araç sayısı ve güzergahı şu şekildedir: 4 adet minibüs, 1 adet Turex. Güzergahı; Kocatepe Caddesi (kömürcüler önü 75 evler) , Karayolları önü, Kurtuluş Caddesi, İmaret önü, Bankalar Caddesi, Ordu Bulvarı, Stadyum Kavşağı, Atatürk Bulvarı, İnönü:Caddesi, Müze kavşağı, Kocatepe Caddesinden geri dönüş.”
Altıncı bölge Kocatepe
Caddesi’nden başlıyor
6. Bölge 2. Grup araç sayısı ve güzergahı hakkında da bilgi veren Halil İbrahim Baykara, 5 adet minibüs, 1 adet Turex’in hizmet vermesinin ön görüldüğünü söyledi. Baykara;  “Güzergahı; Kocatepe Caddesi, Karayolları önü, İnönü Caddesi, Jandarma kavşağı, Anbaryolu, Kadınana önü, Bankalar Caddesi, Milli Birlik Caddesi, Gazlıgöl Caddesi, Maliye Kavşağı, Atatürk Bulvarı, İnönü Caddesi, Müze kavşağı, Kocatepe Caddesinden geri dönüş. 6. Bölge 3. Grup araç sayısı ve güzergahı şu şekildedir: 5 adet minibüs, 2 adet Turex. Güzergahı; Kocatepe Caddesi, Karayolları, İnönü Caddesi, Atatürk Bulvarı, Stadyum kavşağı, Maliye Kavşağı, Gazlıgöl Caddesi, Milli Birlik Caddesi, Bankalar Caddesi, Anbaryolu, Jandarma kavşağı, İnönü Caddesi, Müze kavşağı, Kocatepe Caddesinden geri dönüş. 6. Bölge 4. Grup araç sayısı ve güzergahı şu şekildedir: 5 adet minibüs, 2 adet Turex. Güzergaı ; Kocatepe Caddesi, Karayolları önü, İnönü Caddesi, Atatürk Bulvarı, Stadyum Kavşağı, Ordu Bulvarı, Bankalar Caddesi, Kurtuluş Caddesi, Müze kavşağı, Kocatepe Caddesinden geri dönüş.” dedi.
12 Minibüs 4 otobüs
7. Bölge Eşrefpaşa Hattında 12 adet minibüs, 4 adet otobüs bulunacağını ifade eden Baykara; “7. Bölge 1. Grup araç sayısı ve güzergahı şu şekildedir. Üç adet minibüs, 1 adet Turex. Güzergahı; Eşrefpaşa istikametinden Şeyh Şamil Bulvarı, Efe kavşağı, Asiye Sultan Bulvarı, Jandarma kavşağı, İnönü Caddesi, Müze kavşağı, Kurtuluş Caddesi, Bankalar Caddesi, Ordu Bulvarı, Stadyum kavşağı, Atatürk Bulvarı, Jandarma kavşağı, Asiye Sultan Bulvarı, Efe kavşağı, Şeyh Şamil Bulvarından dönüş. 7. Bölge 2. Grup araç sayısı ve güzergahı şu şekildedir: 3 adet minibüs, 1 adet Turex. Güzergahı; Eşrefpaşa istikametinden Şeyh Şamil Bulvarı, Efe kavşağı, Asiye Sultan Bulvarı, Jandarma kavşağı, Atatürk Bulvarı, Stadyum önü, Ordu Bulvarı, Bankalar Caddesi, Kurtuluş Caddesi, Müze Kavşağı, İnönü Caddesi, Jandarma kavşağı, Asiye Sultan Bulvarı, Şeyh Şamil Bulvarından geri dönüş. 7. Bölge 3. Grup araç sayısı ve güzergahı şu şekildedir: 3 adet minibüs, 1 adet Turex. Güzergahı; Eşrefpaşa istikametinden Şeyh Şamil Bulvarı, Efe kavşağı, Asiye Sultan Bulvarı, Jandarma kavşağı, Anbaryolu, Kadınana önü , Bankalar Caddesi, Milli Birlik Caddesi, Gazlıgöl Caddesi, Maliye kavşağı, Atatürk Bulvarı, Jandarma önü, Asiye Sultan Bulvarı, Şeyh Şamil Bulvarından geri dönüş.” diye konuştu.
Sekizinci bölge 2 grup
7. Bölge 4. Grup araç sayısı ve güzergahının 3 adet minibüs, 1 adet Turex olarak açıklayan Baykara; “Güzergahı; Eşrefpaşa istikametinden Şeyh Şamil Bulvarı, Efe kavşağı, Asiye Sultan Bulvarı, Jandarma kavşağı, Atatürk Bulvarı, Maliye kavşağı, Gazlıgöl Caddesi, Milli Birlik Caddesi, Bankalar Caddesi, Anbaryolu, Jandarma kavşağı, Asiye Sultan Bulvarı, Şeyh Şamil Bulvarından geri dönüş. 8. Bölge: Çavuşbaş Hattı – 22 adet minibüs, 2 adet otobüs. 8. Bölge 1. Grup araç sayısı ve güzergahı şu şekildedir: 11 adet minibüs 1 adet Turex. Güzergahı; Ot Pazarı istikametinden İmaret önü, Kurtuluş Caddesi, Müze kavşağı, İnönü Caddesi, Atatürk Bulvarı, Maliye kavşağı, Gazlıgöl Caddesi, Milli Birlik Caddesi, Bankalar Caddesi, Tuzpazarından geri dönüş. 8. Bölge 2. Grup araç sayısı ve güzergahı şu şekildedir: 11 adet minibüs 1 adet Turex. Güzergahı; Basın caddesi, Cumhuriyet Meydanından Milli Birlik Caddesi, Gazlıgöl Caddesi, Maliye kavşağı, Atatürk Bulvarı, İnönü Caddesi, Müze kavşağı, Kurtuluş Caddesi, Bankalar Caddesi, Tuzpazarından geri dönüş.” şeklinde konuştu.
Dokuzuncu bölgeye 3 minibüs 2 otobüs
9. Bölgenin Organize Sanayi hattının, 3 adet minibüs, 2 adet otobüsten oluşması ön görüsünü ifade eden Baykara sözlerine şöyle devam etti: “9. Bölge 1. Grup araç sayısı ve güzergahı şu şekildedir. Bir adet minibüs 1 adet Turex. Güzergahı; Organize Sanayi istikametinden Filli kavşak, maliye kavşağı, Gazlıgöl Caddesi, Demiryalayan Türbesi, Alparslan Türkeş Bulvarı, Yeşilyol, Yoğurt pazarı, Kurtuluş Caddesi, Müze kavşağı, İnönü Caddesi, Atatürk Bulvarı, Tarım İl Müdürlüğü önü, Filli kavşaktan geri dönüş. 9. Bölge 2. Grup araç sayısı ve güzergahı şu şekildedir: 2 adet minibüs 1 adet Turex. Güzergahı; Organize Sanayi istikametinden, Filli kavşak, Maliye kavşağı, Atatürk Bulvarı, İnönü Caddesi, Müze kavşağı, Yoğurt pazarından Yeşilyol, Alparslan Türkeş Bulvarı, Demiryalayan Türbesi, Gazlıgöl Caddesi, Maliye kavşağı, Filli kavşaktan geri dönüş.”
Yüzde 20 artma eksilme payı var
Sistemin çalışması için gerekli olan bazı şartları da sıralayan Belediye Meclisi ve Trafik Komisyonu Üyesi H. İbrahim Baykara şu ifadelere yer verdi: “Ana güzergahlar olan Mecidiye, Milli Birlik Caddesi, Bankalar Caddesi, Kurtuluş Caddesi, İnönü Caddesi, Atatürk Bulvarı, Gazlıgöl Caddesi, Ordu Bulvarı, Anbaryolu Caddesi, Yeşilyol, Alparslan Türkeş Bulvarı’nda belirlediğimiz güzergah istikametleri değiştirilmemelidir. Her bölgede bulunan gruplar çalışmak zorunda oldukları güzergahlardaki araç sayılarını kendileri belirleyecektir. Tespit ettiğimiz güzergahlardan tespit ettiğimiz miktardaki araç sayıları ihtiyaca göre durak yetkilileri tarafından yüzde 20 oranında arttırılıp eksiltilebilecektir. Her grup çalışacakları güzergahlarda haftalık periyotlarla dönüşümlü olarak eşit şekilde hareket edeceklerdir. Ana güzergahların dışında kalan mahallelerde şu an ki güzergahları aynı kalmak şartıyla ileriki tarihlerde ihtiyaç hissedildiğinde küçük düzenlemeler yapılabilecektir. Başlangıç noktasından çıkan araçlar, başladıkları noktaya geri dönünceye kadar hiçbir yerde bekleme yapmadan turlarını tamamlayacaklardır. Belirlediğimiz güzergahlarda araç sayısı ve güzergah yönlerine uymayanlara hat iptali dahil her türlü cezai işlem uygulanabilecektir. Ayrıca, Anbaryolunda bulunan Kadınana ile Yeşilyol kavşağına kadar olan bölüm gidiş-dönüş olarak düzenlenecektir. Valilik arkasında bulunan otobüs ve minibüs durakları iptal edilecektir. Ana güzergahlarda buluna durak yerleri uygun aralıklarla en müsait yerlerde yeniden belirlenecektir. ” (Kocatepe Gazetesi)