Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Abdülkadir Konak; yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınından etkilenen esnaf ve sanatkarlarımız için destek paketi beklediklerini belirtti. Koronavirüs konusunda Devletimiz tarafından açıklanan tüm tedbir ve uygulamaları desteklediklerini ancak bu süreçte esnaf ve sanatkârımızın ayakta kalabilmesi için özel destek paketine ihtiyaç olduğunu belirten Başkan Konak; Virüs sebebiyle işyerlerini kapatmak zorunda kalan, esnaf ve sanatkarımız kira, stopaj, elektrik, su, doğalgaz gibi sarf giderlerini, sosyal güvenlik primleri, vergi gibi ödemelerini yapamaz duruma gelmiştir. Bir çok sektörde esnaf ve sanatkârlarımız mağduriyetler yaşamaktadır. Hükümetimizden bu zorlu süreçte esnaf ve sanatkârımız adına özel ek bir “Esnaf Paketi” talep ediyoruz" dedi.

 

EKONOMİK İSTİKRAR PAKETİNİ DESTEKLİYORUZ.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı paketiyle KOVİD-19 salgınının etkilerini azaltmak için toplamda 100 milyar liralık kaynak ayrıldığını belirten Başkan Konak; Cumhurbaşkanımıza ve Hükümetimize alınan tedbir ve desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz.

Bu salgın nedeniyle iş yerleri ve faaliyetleri tamamen durdurulan okul servisi, kantin, berber, güzellik salonları kahvehane, internet kafe, hamam, otel gibi birçok esnaf ve sanatkârımız ile faaliyetlerine kısıtlama getirilen ve bu süreçten olumsuz etkilenen tüm esnaf ve sanatkarımız siftah yapmadan kepenk kapatmak zorunda kalıyor. Bundan dolayı esnaf ve sanatkârımız kira, stopaj, elektrik, su, doğal gaz gibi giderlerini, vergi, SGK gibi ödemelerini ödeyemez duruma gelmiştir. Hükümetimiz tarafından bu hususular göz önüne alınarak bu ödemelere muafiyet yada uzun vadede ertelenmesi için çalışma yapılmasını talep ediyor esnaf ve sanatkarımız için ek bir esnaf paketi istiyoruz. Dedi.

 

Başkan Konak; bu süreçte Afyonkarahisar Belediye Başkanlığımız kendisine ait işyerlerinde kiracı olanlarla ilgili almış olduğu örnek kararı yerinde bulduklarını bu vesile ile Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’e teşekkür ediyoruz; Ancak özel mülklerle ilgili kira yardımı vb. bir çalışmanın da Devletimiz tarafından yapılması gerektiğini ifade etti.



SİCİL AFFI GETİRİLMELİ

Bu zor dönemde esnaf ve sanatkârların krediye her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu belirten Başkan Konak, Bankalar esnafın geçmişte yaşadığı ödeme sıkıntılarını bahane ederek, esnafımızın krediye ulaşmasına engel oluyorlar. Acilen etkin bir sicil düzenlemesi yapılarak esnaf ve sanatkârın Bankaların bu keyfi tutumundan kurtarılması gerekmekte. Bankaların inisiyatifine bırakılmadan sıfır faizli bir yıl geri ödemesiz uzun vadeli bir kredi imkânı sağlanmalı. Ayrıca tüm esnaf ve sanatkâr kollarının KOSGEB desteklerinden faydalanması için bir düzenleme yapılarak tüm sektörler KOSGEB desteklerine ulaşabilmelidir. Bu kredi düzenlemeleri esnafımıza can suyu olacak hem ekonomimiz canlanacak hem de esnaf ve sanatkârımız rahat bir nefes alacaktır. Dedi.



Açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinde asgari ücret desteği ve kısa çalışma ödeneklerinin kapsamı genişletilerek esnafımıza yönelik düzenlemeler yapılarak tüm sektördeki esnaf ve sanatkârın faydalanması sağlanmalıdır. Bu uygulama ile faaliyetine ara veren ve kısıtlanan işyerlerindeki çalışanlara da geçici bir gelir desteği verilirken, işveren esnaf ve sanatkârımızın da maliyeti azaltılmış olacaktır. Dedi.



PRİM BORCU OLAN ESNAF SAĞLIK HİZMETLERİNDEN FAYDALANMALI.

Dünyayı ve ülkemizi etkileyen bu küresel sağlık sorunun da iki aydan fazla Bağ-Kur prim borcu olan esnaf ve sanatkârımızın muayene olup ilacını alamadığını belirten Başkan Konak, Bağ-Kur prim borcundan dolayı esnafımız ve ailesinin yılsonuna kadar ilaç alabilmesi ve sağlık hizmetlerinden faydalanması sağlanmalıdır.

 

Koronavirüs salgını yüzünden Ülkemizin zor bir süreçten geçtiğini bu zor süreci de milletçe birlik, beraberlik ve dayanışma içinde atlatacaklarını belirten Başkan Konak; başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümet yetkililerimize Esnaf ve Sanatkârımız ve tüm milletimiz adına şükranlarımızı sunuyorum, alacakları her türlü önlem ve tedbirlere sonuna kadar destek olacağımızı belirtiyorum. Dedi. #EvindeKalTürkiye