Ünlü süt fabrikası iflasın eşiğinde Ünlü süt fabrikası iflasın eşiğinde

Yeniçağ Gazetesi Ekonomi yazarı Remzi Özdemir Merkez Bankası'nın son verilerini değerlendirerek önemli uyarılarda bulundu.

Yeniçağ yazarı Remzi Özdemir, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı veriler konut sektöründeki kaybı gözler önüne serdi. Konut fiyatları 12 ayda nominal olarak %52 yükseldi. Lakin enflasyonun gerisinde kaldı ki bu fiyatlar da reel olarak yıllık yaklaşık %17 düşüşe işaret ediyor. Söz konusu fiyatların ilan yani tabela fiyatları olduğu düşünüldüğünde olası ıskontolarla durum çok daha vahim" dedi.

Özdemir, konut sektöründeki mevcut durumu "balon patladı" şeklinde yorumlayarak, "Nas politikasından geri dönülüp sıkılaştırma politikasına geçiş, konut fiyatlarında tarihi düşüşler yaratacak.

Henüz bu düşüşlerin başlangıcındayız. Şu anda ilan fiyatları manipüle edilerek nominal artış yanılsaması yaratılıyor, ancak bu durum sürdürülemez" ifadelerini kullandı.

İnşaat sektöründe yaşanacak olası iflaslarla birlikte konut fiyatlarında nominal düşüşlerin bile gözlemlenebileceğini belirten Özdemir, "Parası olan ve oturmak için ev almak isteyenler için büyük fırsatlar doğacak. Ancak şu an konut, yatırım aracı olma özelliğini kaybetmiş durumda" dedi.

Özdemir'in açıklaması şöyle:

Kısacası balon patladı. Normal mi? İyi bile dayandı. Nas politikasından geri dönülerek başlanılan sıkılaştırma, emin olun konut fiyatlarında tarihî düşüşler yaratacak. Yani henüz hiçbir şeyi görmedik. Şu anda ilan fiyatı manipülasyonu ile nominal artış süsü veriliyor lakin bu böyle devam edemeyecek

Özellikle inşaat sektöründe yaşanacak iflaslarla konutta nominal fiyat artışlarını gözlemleyebiliriz. Yani konut ilan fiyatları dahi nominal düşüş gösterebilir. Parası olan ve oturmak için ev almak isteyenler için büyük fırsat. Lakin konut şu an yatırım aracı özelliğinde değil.

Editör: Birinci Editör