Koronavirüsü atlatmakla bitmiyor! İşte bilim insanlarının uyardığı "Uzun süreli Kovid"de görülen 15 semptom

Dünya çapında yüz binlerce insanın ölümüne yol açan ve milyonlarca insana bulaşan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19), atlatıldıktan sonra dahi vücutta çeşitli rahatsızlıklara yol açtığı belirlendi. Bilim insanları tarafından araştırılan ve "Uzun süreli Kovid" adı verilen bu durumda 15 semptom görüldüğü belirlendi.

 



Bilim insanları tarafından yapılan araştırma sonucu ortaya çıkan ve "Uzun süreli Kovid" adı verilen bu durumda ishalden halüsinasyon görmeye kadar 15 semptom görüldüğü belirlendi. Yürütülen araştırmalarla ölümcül koronavirüs salgınının yan etkileri saptanmaya çalışılırken, King's College London'daki uzmanlar, 60 bin kadar hastanın üç aydır hala çeşitli semptomlar yaşadığını belirtti. İşte araştırmacıların, koronavirüse karşı şifa bulanlarda gözlemlediği "Uzun süreli Kovid" nedeniyle ortaya çıkan 15 semptom:

 



1. Saç dökülmesi - Yakın zamanda koronavirüse karşı şifa bulan bin 500 kişinin katıldığı bir araştırmada, her dört kişiden birinin, saç dökülmesi yaşadığı belirlendi. Söz konusu dökülmeler, kafa derisinde olduğu gibi, kaş ve kirpik gibi vücudün diğer kısımlarında da yaşanabiliyor.

 



2. İshal - Yapılan araştırmalar sonucu haziran ayında ABD'de resmi koronavirüs semptom listesine ishal de ekledi. Birçok insanda güç kaybına neden olan bu durum, bireylerin işe geri dönmesine engel olabiliyor.





3. Yorgunluk - "Uzun Kovid hastalığı" üzerine araştırma yapana bilim insanları, söz konusu hastalıktan şüphelenilen insanların çoğunluğunda sürekli devam eden yorgunluk görüldüğünü ve bazılarının merdiven çıkmak gibi temel faaliyetleri bile gerçekleştirmekte zorlandıklarını kaydetti.




4. Göğüs ağrısı - Koronavirüs, akciğerlere saldıran bir enfeksiyon olduğu için Kovid-19'a yakalanan pek çok kişinin göğüs ağrısı normal karşılanıyor ancak uzun Kovid hastası birçok kişinin merdivenleri çıkarken veya yürürken göğüs ağrıları yaşadıkları belirtiliyor.

 


5. Uykusuzluk - Mart ayında İngiltere'de yapılan bir araştırma kapsamında birçok kişinin ölümcül salgına karşı şifa bulduktan aylar sonra pandeminin neden olduğu stres nedeniyle uykusuzluk yaşadığı belirlendi.





6. Halüsinasyon görme - Yapılan araştırmalar sonucu, koronavirüse karşı şifa bulan kişilerde, bireylerin zihninin dışında var olmayan şeyleri görmesi, duyması, koklaması, tatması veya hissetmesi anlamına gelen halüsinasyonun meydana geldiği belirlendi. Araştırmacılar ortaya çıkan halüsinasyon semptomunun hastaların kullandıkları ilaçlardan kaynaklanabileceğini belirtti. Öte yandan daha önce yapılan bir çalışmada, nörolojik rahatsızlıklardan muzdarip hastalarda bir artış olduğu ve bu kişilerin yüzde 36'sının nörolojik sorunlar bildirdiği aktarıldı.

 



7. Ayak parmaklarında bezeler - Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarını tedavi eden sağlık görevlileri birçok kez, insanların ayaklarında kabarcıklar ve mor lezyonlar geliştirdiği sıradışı vakalar gördüklerini aktardı. Bilim insanları söz konusu durumun daha çok çocuklarda ortaya çıktığını belirtti.



8. Üşüme ve titreme - Uzun süreli Kovid hastalarının belirttiği bir başka semptom ise sürekli üşüme hissetmeleri ve bu yüzden titremek zorunda kalmaları. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan araştırmacılar üşümenin ateş nedeniyle ortaya çıkabileceğini söyledi.





9. Ruh ve sinir hastalıkları - Uzun süreli Kovid durumundan etkilenen birçok hasta hezeyan, kafa karışıklığı ve anksiyete hissettiğini bildirdi. Özellikle doktorlar, hastaneye kaldırılan şiddetli yeni tip koronavirüs hastalarının sıklıkla "YBÜ deliryum" adı verilen akut bir beyin rahatsızlığı geliştirdiğini kaydetti.

 



10. Bilişsel sorunlar - "Uzun süreli Kovid"den etkilenen hastaların, hafıza kaybı, dikkatini vermekte zorlanmak ve başkalarını anlamakta zorlanmak gibi semptomları barındıran bilişsel sorunlar yaşadığı bildirilen belirtiler arasında yer alıyor. Konuyla ilgili The Sun'a konuşan Doktor Ben Littlewood-Hillsdon, "Bilişsel sorunlar koronavirüsün bilinen bir belirtisi olmasa da, beyin sisi, konsantrasyon zorlukları ve hafıza kaybının Kovid-19'un uzun vadeli etkileri olabileceğine dair artan kanıtlar var. Bunlar hem genç hem de yaşlı hastalarda bildirilmiştir" dedi.

 



11. Solunum sorunları - Yeni tip koronavirüs vücutta direkt olarak akciğerlere saldırdığı için, hastaların solunum sorunları yaşama olasılığı oldukça yüksek. Ancak çoğu hasta iyileştikten sonra bile nefes almada güçlük çektiği şikayetiyle doktorların kapısını çalıyor.

 



12. Kas veya vücut ağrıları - Uzun Kovid'den muzdarip insanların, spor salonunda uzun bir süre geçirdikten sonra kas veya vücut ağrısı yaşayan çoğu insanın yaşadığı bu durumu sıklıkla yaşıyor ve sandalyeden kalkmak gibi basit şeyleri yapmakta bile zorlanıyor.

 



13. Taşikardi - Taşikardi, kişi istirahat halindeyken kalbin, normalden daha hızlı attığı yaygın bir kalp ritmi bozukluğu türüdür. Yetişkinlerde olması gereken normal bir kalp atış hızı da 60 ile 100 arasında bir değerdedir. Uzmanlar, bu kapsamda, "uzun süreli Kovid" durumunu yaşayan sporcuların ciddi veya kalıcı kalp komplikasyonları ile karşı karşıya kalabileceğini açıkladı.

 



14. Kusma - Koronavirüse karşı şifa bulan ve uzun süredir Kovid sorunu yaşayan kişilerin az bir çoğunluğunun kusma yaşadıkları belirtiliyor.

 



15. Aritmi - Kalbin çok hızlı atması veya çok yavaş atması ya da düzensiz atması durumu olan aritmi, koronavirüsü ağır geçirip salgına karşı şifa bulmuş bireylerde zayıf veya hasar görmüş bir kalbin sonucunda ortaya çıkıyor.





Kaynak: Yeni Akit İnternet