OLUMLU YÖNLERİ:

Almanlar çok disiplinli, kuralcı, temiz, yeşile ve doğaya çok önem veren bir millet. Evlerini çok iyi tutuyorlar düzenli olarak bakımlarını yapıyorlar. Dakikler, randevularına çok sadıklar. Yolları genelde iyi durumda, kalıcı! yapıyorlar.  Birkaç senede eskimiyor. İşkolikler veya öyle alıştırılmışlar. Tanısın tanımasın herkese günün özelliğine, vaktine göre selam veriyorlar. Hellow en önemli selam sözleri. İsraf etmiyorlar çok tutumlular, kesilen ağaçların parçalarını bile atmıyorlar. Tüketebilecekleri kadar yiyecek alıyorlar. Trafikte çok saygılılar, yayalara yaya geçitlerinde mutlaka yol verirler. Korna çalmazlar, haklarını iyi bilirler. Hak yemez yedirmezler. Güne erken başlarlar, çok fazla uyumayan bir millet. Almanların çoğunluğu evden işe, işten eve bir yaşam sürüyor. Her yerde kitap okuyorlar, kitap okumanın yeri ve zamanı yok onlar için. Bundan dolayı da çok başarılılar. Alışveriş merkezlerinde kitaplara ilgi yoğun. Bakıcı değil alıcılar genelde. Seyahat etmeyi, tatili seviyorlar. Alman Devleti bütün vatandaşlarına tatil yardımı yapıyor, 500 euroya bile acentelerle çok ucuza tatil yapıyorlar, özellikle de tatil için ülkemizi tercih ediyorlar. Alman sokaklarında bizdeki gibi kolay kolay dilenci göremezsiniz, evsizler vardır. Onlara da yerel belediyeler yardım yapar. Alman şehirlerinde hobi bahçeleri çok yaygın. Bu bahçeler ile süs bitkileri ve sebze üretimine katkıda bulunuyorlar. Bizim şehrimizde oluşan hobi bahçeleri de zannedersem buralardaki gözlemlerden sonra geldi. Bizde de özellikle emeklilerimiz açısından güzel işlev görüyor, sebep olanlardan Allah razı olsun.

 



 

OLUMSUZ YÖNLERİ:

Almanlar genelde çok soğuk millet. Yardımlaşma yok denecek kadar az.  Çok alkolik bir toplum, genci yaşlısı kadını erkeği herkes uluorta içiyor. Otomobilde, trende, metroda, tren istasyonunda..  aklınıza  gelen her yerde içiyorlar. Ahlak çok dejenere olmuş,  gençler 18 yaşından sonra çok rahat. İstedikleri her şeyi yapabilmelerinin özgürlük olduğunu düşünüyorlar. Anne babaların da evlatları hususunda ahlak, ar, namus  konusunda fazla kaygısı yok gibi. Özellikle eski Doğu Almanya tarafında hala Nazizm etkisinde insanlar var. Batı da da vardır illa ki yalnız Doğu Almanya tarafı bu konuda daha fanatik. Türk düşmanlığı ve yabancı düşmanlığı bu tarz insanların iliklerine işlemiş. Misafirperverlik diye bir şey yok. Hepimizin bildiği Alman usulü ödeme var. Her fert kendi hesabını kendi öder, ben ısmarlayayım olayı yoktur. Disiplinde çok katıdırlar esneklik yok denecek kadar azdır. Almanlar kendi aralarında da çok dost canlısı insanlar değil. Genelde 1-2 yakın arkadaşları olur ve bu onlara yeter. İşte, üniversitede hatta lisede bile çok kaynaşma modunda olmazlar. Sonuç olarak herkes kendi kafasına göre takılıyor. Espiri anlayışları bizimkinden çok farklı, bize ters, çok soğuk espriler yapıyorlar. Bizim mizah anlayışımıza uymuyor. Cimriliğe kayan bir tasarruf anlayışları var, tutumluluk iler cimrilik karıştırılıyor gibi. Yemek kültürleri yok, öğün analyışı oturmamış. Sabah kahvaltı yapıyorlar lakin öğle yemeği diye bir şey bilmiyorlar. Atıştırmalıklarla öğün savıyorlar. Akşam yemeği kültürü de çok ouşmamış orada da çoğunlulak hazır yemkleler tercih ediliyor. Alkolün yanında mezelerle öğünü geçiştiriyorlar. Domuz eti tüketimi çok yaygın, her yerde bol bol satılıyor. Onun için Almanya’da et reyonlarından uzak durun. Alkolün yanın da domuz sosis kızartma onlar için en uygun yemek. Sosyal hayat bize nazaran Almanya’da daha az. Futbol onların önemli bir kısmı için tabu haline gelmiş.





 

Özetlemek gerekirse ilk bakışta Almanlar soğuk, komik değil, suratsız, biraz da robot gibiler dolayısıyla alışması zor bir kültür ve insanlar. Tek tük de olsa aradan çok kafa Almanlar çıkabiliyor. İyi yönleri ise güvenilirler, zekiler, çalışkanlar ve genelde soğuk olmalarına rağmen iyi insanlar.







Sonuçta on parmağın onu da bir değil. İnsanları olduğu gibi kabul etmesini öğreneceğiz,  iyiliğe güzelliğe yöneltebiliyorsak üzerimize düşeni yapacağız.

 

Bu yazı dizimizi burada tamamladık, sevgi ve saygılar..



 

Lokman ÖZKUL

Eğitimci –Yazar

[email protected]