TV3 televizyonunda Sami Türkkan’ın hazırlayıp sunduğu “TV3’te Sabah” programına konuk olan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, üniversite tercih döneminde bulunan aday gençlere ve kamuoyuna AKÜ’deki güncel gelişmeler ve akademik vizyon hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Üniversiteye giriş sınavlarının yoğun bir maraton olduğunu ve tercih döneminin de en az sınav kadar kritik bir önem taşıdığını vurgulayan Rektör Karakaş, AKÜ’nün istihdam karşılığı zayıflayan programları kapatıp çağın gereklerine uygun yeni alanlara yöneldiğini ifade etti.

"Bölge Potansiyeli ve Öncelikli Alanlara Odaklandık"
Bünyesinden iki ayrı üniversite çıkaran AKÜ’nün sağlık birimlerinin ayrılmasının ardından yeni öncelikli alanlar belirlediğini kaydeden Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar’ın ve bölgenin potansiyeline uygun programlara ağırlık verdiklerini söyledi.
Özellikle Veterinerlik, Turizm ve Mühendislik gibi güçlü akademik altyapıya, donanıma ve araştırma merkezlerine sahip alanlarda öne çıktıklarını belirten Karakaş, termal turizmin başkenti olan kentteki kapasiteye dikkat çekti:
"Afyonkarahisar 11 adet 5 yıldızlı oteli ve yaklaşık 30 bin yatak kapasitesi ile bir termal turizm merkezidir. Dolayısıyla Turizm Fakültemizi öncelikli alan olarak belirledik. Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm Rehberliği ve Turizm İşletmeciliği bölümlerimiz için kent zaten doğal bir uygulama alanıdır. Üniversitemiz, YÖK ve Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında belirlenen 9 pilot üniversiteden biri olmuştur."
Yeni tasarlanan Turizm ve Gastronomi Yönetimi programının tamamen farklı bir konseptle hayata geçirildiğini belirten Karakaş, bu bölümlere gelen öğrencilerin İngilizce hazırlık eğitiminin ardından Rusça öğreneceklerini, 4 yıllık lisans eğitiminin yarısını ise doğrudan sektörde uygulamalı olarak geçireceklerini aktardı.

Yapay Zeka Mühendisliği ve Dijital Temelli Yeni Programlar
Mühendislik ve teknoloji alanındaki gelişmelere tam uyum sağladıklarını vurgulayan Rektör Karakaş, bilişim ve dijital dönüşüm temelli yeni bölümler hakkında şu bilgileri paylaştı:
- Yapay Zeka Mühendisliği: Bilgisayar ve yazılım mühendisliklerine öğrenci alımının sürdüğünü belirten Karakaş, gelecek eğitim-öğretim döneminde Yapay Zeka Mühendisliği programına da öğrenci alımının başlanacağını açıkladı.
- Bilişim Teknolojileri MYO: Yüksekokul bünyesinde Oyun Geliştirme Teknolojileri ile Büyük Veri Analitiği programlarının ardından bu yıl ilk kez İnsansız Araç Teknikerliği ve Uzaktan Algılama ve CBS programlarına öğrenci kabul edilecek.
- Zirai ve Sanayi Odaklı Bölümler: Sandıklı MYO bünyesinde "Tarımda Dijital Dönüşüm" ve "Akıllı Seracılık" gibi alanlar açılırken, Dazkırı MYO'da "Halı Tekstil Makineleri Programcılığı" bölümüne ilk defa öğrenci alımı gerçekleştiriliyor.
YÖKAK’tan 5 Yıllık Tam Akreditasyon ve TEKNOFEST Başarıları
Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin nitelikli eğitim anlayışının tescillendiğini kaydeden Rektör Karakaş, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından AKÜ’ye 5 yıllık tam akreditasyon verildiğini hatırlattı.
Eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı misyonlarını entegre yürüttüklerini belirten Karakaş, öğrencilerin teorik bilgiyi projelerle pratiğe dökmesini desteklediklerini ifade etti. TEKNOFEST ve uluslararası kulvarda elde edilen derecelere değinen Karakaş, şunları söyledi:
"Kocatepe Roket Takımımız, Amerika’da düzenlenen IREC yarışmasında hem üniversitemizi hem de ülkemizi başarıyla temsil etti. TEKNOFEST süreçlerinde ise 2020 yılından itibaren vites artırdık. Geçen yıl 150 civarında takımımız başvuruda bulundu, 12 takımımız finale kaldı ve 3 takımımız ilk üç dereceye girerek büyük başarı elde etti."

Milli Teknoloji Atölyesi ile Üniversite-Şehir İş Birliği
TÜBİTAK iş birliğiyle üniversite kampüsünde yapımı sürdürülen ve kısa sürede tamamlanması hedeflenen Milli Teknoloji Atölyesi hakkında da bilgi veren Karakaş, bu imkandan sadece üniversite öğrencilerinin değil, kentteki ortaokul ve lise öğrencilerinin de yararlanacağını vurguladı.
AKÜ'nün 4 yıldır TEKNOFEST’in paydaş üniversitesi konumunda olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Karakaş, öğrencilerin TÜBİTAK ve Gençlik ve Spor Bakanlığı projelerine yönlendirildiğini, akademisyenlerin öğrencilere birebir danışmanlık yaparak sivil ve teknolojik alanda özgüven kazanmalarına destek olduğunu sözlerine ekledi.
Next




