“Kadınanalarımız Türk Dünyası’na örnek olacak”
Afyonkarahisar’ın kültür ve sanat yaşamına katkı sunmak amacıyla ilimizdeki şair, yazar ve kültür adamlarını  AFYAŞAD çatısı altında biraraya getirdiklerini belirten AFYAŞAD Başkanı Muharrem Günay, “Afyonkarahisar’ın Kadınana’larını tüm Türk Dünyası’na örnek şahsiyetler olarak tanıtacağız. Yunus Emre yılına özel kitap hazırlığına da başladık” dedi


Kısa bir süre önce kurularak faaliyetlerine başlayan Afyonkarahisar Yazarlar ve Şairler Derneği’nin (AFYAŞAD) Kurucu Başkanı Muharrem Günay ile kurucu yönetim kurulu üyeleri Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. 

AFYAŞAD’ın kuruluşundan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Afyonkarahisarlı şair, yazar ve basın mensuplarının içli-dışlı bir yapıya sahip olduklarını belirten Afyon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezer Küçükkurt, “Hepimiz bir manada kalem erbabıyız. Afyonkarahisar’ın kültür, sanat ve edebiyatına katkılar sunmak için çıktığınız bu yolda başarılı çalışmalara imza atmanızı diliyoruz. Basın camiası olarak bizler de yapacağınız hayırlı çalışmalarda yanınızda olduğumuzu belirmek isteriz” dedi.

Afyonkarahisarlı şair, yazar ve kültür adamlarını bir araya getirmek ve İlimizin kültür, sanat hayatına katkıda bulunmak amacıyla 18 Ekim tarihi itibariyle dernek faaliyetlerine başladıklarını belirten AFYAŞAD Kurucu Dernek Başkanı Muharrem Günay, hedeflerinin Afyonkarahisar’ı münevverler ve mütefekkirler şehri yapmak olduğunu dile getirdi. Günay şunları söyledi:

“Tarihte büyük devletler ve büyük medeniyetler kurmuş, farklı ırkları, din ve mezhepleri bir arada barış içerisinde yaşatmış bir milletin evlatlarıyız. Tarihte kurulmuş olan bu büyük medeniyetler ve devletler şairler, yazarlar, fikir adamları ve onlara değer veren idareciler öncülüğünde kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’te iyi bir asker ve devlet adamı olmanın yanında aynı zamanda bir fikir adamı ve yazardır. 98. Kuruluş yıldönümünü kutladığımız Cumhuriyetimizin kuruluşunda Atatürk’ün yanında yer alan Mehmet Akif Ersoy, Halide Edip Adıvar, Afet İnan ve Ziya Gökalp gibi şair ve yazarlarımızın da büyük emekleri vardır.

Biz de başta Sayın Valimiz, milletvekillerimiz,  il müdürlerimiz, kültür ve sanata önem veren iş adamlarımızın, basınımız ve halkımızın destekleri ile Afyonkarahisar’ı Münevverler ve Mütefekkirler Şehri Yapmak istiyoruz. Bu amaçla yola çıktık ve 24 Ekim 2021 tarihinde Sayın Valimizin üyelerimize vermiş oldukları kahvaltıda Korel Termal’de bir araya geldik. Afyonkarahisar tarihinde bir ilki gerçekleştirdik. Toplantımıza Eskişehir’den, Aydından, Denizli’den, Ankara’dan ve ilçelerden 150’ye yakın kültür bakanlığı sanatçısı, şair ve yazarlar ve üniversitelerimizden akademisyenler ve ilimiz protokol mensupları ve milletvekillerimiz katıldılar.

Başta Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu, toplantımıza katılan vekillerimizden Sayın Mehmet Taytak, Sayın Valimiz Gökmen Çiçek ve İl Genel Meclis Başkanımız Burhaneddin Çoban ve Belediye Başkan Vekilimiz Yasin Beşkardeşler derneğimizin kuruluşunu takdirle karşıladıklarını ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirttiler. Kendilerine ayrı ayrı teşekkür ederiz. Mazeretleri nedeniyle toplantımıza katılamayan, hangi partiye mensup olurlarsa olsunlar bütün milletvekillerimizin de aynı desteği vereceklerine yürekten inanıyoruz. Onları da önümüzdeki faaliyet ve toplantılarımızda yanımızda görmek istiyoruz.

İlimiz âlimler, evliyalar, şehitler yatağı yiğitler ve kahramanlar otağıdır. Bu tarihi şahsiyetleri saymaya kalksak bu sütunlar almaz, zamanlar yetmez.

Afyonkarahisar’ımızın dünyaya mal olmuş, Türk Milleti’ne mal olmuş tarihi şahsiyetlerinin tanıtılması, gelecek kuşaklara anlatılması için üzerimize dernek olarak ne düşüyorsa yapacağız, özellikle Selçuklu’nun son dönemlerinde Moğol zulmünden kaçarak ilimize sığınan ve ilimizde başta Kadınana suyu olarak bilinen suyu ilimize getirerek su ihtiyacını karşılayan, mezarlıklar ve yol ve köprüler gibi önemli eserler bırakan KADINANALARIMIZI Türkiye’ye, tüm Türk Dünyasına ve Dünya’ya tanıtmak, kızlarımızın ve Türk kadınlarının önlerine örnek rol-model şahsiyetler olarak koymak azminde ve kararındayız bu amaçla dernek olarak çalışmalara başladık bile. Ayrıca 2021 yılının “YUNUS Emre Türk Dili Yılı” olması ile Yunus Emre’yi ve O’nun sevgiye, kardeşliğe ve hoş görüye dayanan felsefesini ve Türk Diline verdiği önemi anlatmak amacıyla yarışmalar ve toplantılar yapma amacındayız.

Yunus Emre Türk Dili yılı münasebetiyle Afyonkarahisarlı ve Afyonkarahisar’ımıza emek ve katkıları bulunan şairlerimizin “Yunus Emre ve Türk Dili” konulu şiirlerinden oluşan bir “AFYONKARAHİSAR 2021 YUNUS EMRE TÜRK DİLİ YILI ŞİİRLERİ ANTOLOJİSİ” adlı bir eseri çıkarmak azmindeyiz. Bu çalışmalarımızda başta Sayın Valimizden, İl Müdürlerimizden, Üniversite Rektörlerimizden, akademisyenlerden, İl Özel İdaresinden, İl Genel Meclis başkanımızdan, belediye başkanımızdan ve sanatseverlerden büyük destek göreceğimize yürekten inanıyoruz.

Bu cümlede Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti’nin siz değerli yönetim kurulu üyelerinin de bizi çok daha iyi anlayacağına ve bize destek olacağına da yürekten inanıyoruz.”

Ziyarette Afyon Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeleri Sezer Küçükkurt, İsmail Akar, Ömer Elçi, Faruk Kılınç hazır bulunurken, AFYAŞAD’ı temsilen Şaban Korkmaz, Hasan Özpınar ve Habip Akalın yer aldılar.