Afyon Yerel Basın Olarak, son zamanlarda çok popüler olan ve birçok kurum ve kuruluşun dahil olmaya başladığı Metaverse (sanal gerçeklik)  konusunda, Afyonkarahisar kuruluşlu RTURK TEKNOLOJİ’nin Metatolia Projesi hakkında Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman OKŞAR ile Yapılan Özel Röportajdır.

Gözden kaçırmayın

Web Tasarım Ajansı Seçimi ve KullanımıWeb Tasarım Ajansı Seçimi ve Kullanımı

Son zamanlarda çok popüler olan ve birçok kurum ve kuruluşun dahil olmaya başladığı Metaverse (sanal gerçeklik)  konusunda, Afyonkarahisar kuruluşlu RTURK TEKNOLOJİ’nin Metatolia Projesi hakkında Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman OKŞAR ile Yapılan Özel Röportajdır.

Metaverse konusunun ne olduğunu ve Afyonkarahisar için nasıl bir fayda sağlayacağı gibi sorularımıza samimi bir ortamda cevap veren Ali Osman Okşar ile ilgi çekici ve yenilikçi bu sohbetin, soru ve cevaplarını şöyle sıralayabiliriz.
 
Ahmet Uçmak: Nedir bu metaverse kısaca bahsedermisiniz?


Ali Osman Okşar: Metaverse kısaca ve özetle, internetin bir üst levelidir. Kullanıcı etkileşiminin cok daha fazla arttığı ve kendi içerisinde farklı bir kurgunun gelişebildiği internet sürümüdür.

Uçmak: Peki bu ortamda, Sanal olan, Gerçeğe Nasıl Dönecek. İnsanlar birbiriyle nasıl etkileşimde bulunacaklar.


Okşar: Sosyal platformlardan örnek vereyim, şuan bir çok platformda insanlar bir şeyler paylaşıyorlar, yorumlar yapıyor, alışveriş yapıyor, daha önce görmediği yerleri araştırıyor ve öğreniyor, birbirleri ile tanışıyorlar. Şimdi sanal gerçeklik gözlüğü takıp, Frig Vadisini, 3 boyutlu halinde dolaşabildiğini düşünsene, ya da Afyon Kalesine Çıktığını hayal et, Olmadı bir alışveriş sitesi ya da mağazasının meta versiyonundan 3 boyutlu olarak alışveriş yapıyorsun diyelim, O sırada başka bir kişi de geldiğinde onunla sohbet etmeye başlasan nasıl olur. Yaptığın alışverişin evine geldiğini düşünsene. İşte kurulan böyle metaverse merkezlerinde insanlar bir arada olabilecekler ve seçmiş oldukları karakterlerle birbirleri ile tanışabilecekler.

Uçmak: Bu Projede Afyonkarahisar yer alacak mı?


Okşar: Bu konu ile alakalı ciddi bir çalışma içerisindeyiz.  Öncelikli amacımız altyapımızı hazırlamaktı. Bunu hazırladık. Sanal satış ofislerini, sanal konferans ve konser salonlarını, online destek ofislerini, eğlence merkezlerini bitirdik. Sıradaki etabımız, ülkemizdeki ve birçok ilimizdeki, görünmeye değer alanlarımızın 3 boyutlu hallerinin dizaynı olacak. Afyonkarahisar elbette olacak, biz afyon şirketiyiz. İlimizin görülmesi  gereken birçok değerleri var. Bunları elimizden geldiğince meta projemize aktaracağız. Ve insanlara tanıtmaya çalışacağız.


Uçmak: Bu proje ile alakalı olarak valilikden, belediyelerden ya da farklı resmi kurumlardan size öneri ve talepler geldi mi?


Okşar: Afyonkarahisar’dan gelmedi. Ancak Farklı illerden bizden bilgi almak isteyen oldu.


Uçmak: Afyon’nun turistlik yerlerinin ve kendine özgü ürünlerinin tanıtımı konusunda ve ürünlerinin satışı için bu sanal gerçeklikte ne yapılabilir.


Okşar: Turistik alanların 3 boyutlu tasarımları yapılabilir, yine bu alanlara 3 boyutlu alışveriş büfeleri yerleştirilebilir. İnsanlar gezinti yaparken alışveriş büfelerine girerek Afyon’un ürünlerini satın alabilirler.


Uçmak: Peki İletişimi nasıl sağlayacaklar.


Okşar: Büfelere ve mağazalara giriş yapan kullanıcı karşısında ilgili yerin müşteri temsilcisini olabilir. Bu sayede sohbet ederek  sanki gerçek alışveriş yapıyormuş gibi bir iletişime geçebilirler. Ödemelerini, entegreli sanal pos üzerinden yapabilirler.


Uçmak: Mesala ben metaverse girdim. Geziyorum. O sırada başkasını gördum. O da geziyor. Ben bu kişi ile tanışıp konuşabilecek miyim?


Okşar: Karşınızdaki cevap verirse tanışabilirsiniz


Uçmak: Afyon’nu sanalda tanıtmak için içinizden geçen en uçuk hayaliniz nedir?


Okşar:  Sadece Afyon’da geçen bir online oyun yazmak ve kullanıcıları burada oyun oynatmak.


Böyle bir projenin afyonkarahisar’dan çıkması ziyadesiyle bizi çok mutlu etmiştir. Afyon Yerel Basın ve Ahmet Uçmak olarak başarılarının devamını dilerim.