İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Musa Dinçgez, İGM Üyelerine Milli Eğitim çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu. Dinçgez köylere yapılan ziyaretlerde okul yapımı sözü verilmesi konusunda temkinli davranılmasını önerdi


İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Musa Dinçgez, Milli Eğitim Müdürlüğü yatırımlarıyla, okullaşma durumunu İl Genel Meclisi (İGM) üyelerine anlattı.



“EN GÜZEL HİZMETİ

YAPACAĞIMIZA İNANIYORUM”

Dört yıldır İnşaat ve Emlak Bölümüne bakan bir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı olduğunu söyleyen Musa Dinçgez, imkânlar ölçüsünde Afyonkarahisar’a en iyisini yapmaya çalıştıklarını söyledi. Bir dönem önceki Meclis Başkanı Salih Sel ve meclis üyelerine uyumlu çalışmaları nedeniyle teşekkür eden Dinçgez, “Gerçek ihtiyaç olan yatırımın nereye yapılacağını bir önceki dönem Meclis Başkanı Sayın Salih Sel ve meclis üyeleriyle birlikte olması gerektiği biçimde değerlendirdik. Yeni Meclis Başkanı Sayın Burhanettin Çoban’a ve tüm meclis üyelerine görevlerinde başarılar diliyorum. İnşallah ilde Milli Eğitim adına en güzel hizmetleri yapacağımıza olan inancım tamdır.” dedi.



“YATIRIMLAR İKİ TÜRLÜ”

İl Genel Meclisi’nde yürütülen çalışmaları özetleyen Musa Dinçgez, iki türlü yatırım olduğunu söyledi. Birincisinin devlet yatırımları ikincisinin de il yatırımları olduğunu kaydeden Dinçgez, “Devlet yatırımları tamamen bakanlık kaynaklı olan ve tüm öz kaynakları bakanlığımız tarafından gönderilen okul adına kadar kendilerinin karar verdiği bir yatırım çeşididir. Burada Meclisin fazla bir fonksiyonu yok. Ancak plan projedeki Şube Müdürleri bunların ihalesini ve harcamalarını yapıyor. Bizim fonksiyonumuz olan il yatırımlarında ise buna hep birlikte karar veriyoruz. Özellikle bizimle eğitim konusunda çalışanlarla kararları veriyoruz.” diye konuştu.



“ÖZEL İDARE GÜZEL BÜTÇE AYIRDI”

Geçen yıl milli eğitime İl Genel Meclisi bütçesinden ayrılan yüzde 20’lik payın 31 milyon 524 bin lira olduğunu belirten Dinçgez, “İl Özel İdaresi’nin Milli Eğitim’e ayırdığı güzel bütçe için bir kez daha teşekkür ediyoruz. Biz bu bütçe ile bakanlığımızın bütçesini bir havuza koyarız. Bu paralar bir havuzda durur. İl yatırımında neler yapılması gerekir, bakım onarımlarda neler yapılması gerekir? Hepsine birlikte karar verir biz ilimizde etkin ve güzel şekilde bu parayı harcamaya çalışıyoruz. Geçen sene 31 milyon 524 bin liralık bütçenin ilam ve etüt giderlerinde 250 bin lirasını kullandık. Kamulaştırma giderlerinde 300 bin lirasını kullandık. Temel eğitim onarımlarında 7 milyon 450 bin lirasını, temel eğitim yatırımlarında da 23 milyon 524 bin lirasını kullanmaya çalıştık.” şeklinde konuştu.



“ATATÜRK İLKOKULU

 İNŞAATINDA SÜREÇ TASFİYE”

Temelde 25 okul inşaatının devam ettiğini yaklaşık 3’ünün ihalelerinin yapım aşamasında olduğunu anlatan Dinçgez, “Tasfiye edilen okulların durumunun ne olacağı merak konusu. Dinar ilçemizde bir tasfiyemiz var. Haydarlı Çok Programlı Lisemiz. Atatürk İlkokulumuz var. Dervişpaşa’da hem ilkokulu hem de ortaokul var. Birde Osman Attila İlkokulunda tasfiye değil orada fesih işlemimiz var. Çok merak edilen Atatürk İlkokulunda ki olay şudur; Bizim parasızlığımızdan kaynaklanan herhangi bir yaptırmamız yoktur. Bizim bütçemiz tam olarak ayrılmıştır. Biz ilgili firmaya ihale etmişizdir. O firma bu işi yapamamaktadır. Devletin Ocak ayında çıkardığı kanunla bunlara tasfiye hakkı vermiştir. Onlar şu anda tasfiye hakkını kullanıyor. Maliye Bakanlığının bunların tasfiyesini kabul etmesi durumunda bu işi tasfiye edecekler. Biz onlara ödediğimiz paralar için hesaplaşıp, mahsuplaşacağız. Daha sonra yeniden ihaleye çıkmak suretiyle Atatürk İlkokulu ve inşallah diğer saydığım okulları bitirmeye gayret edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.



“İKİLİ ÖĞRETİM YAPAN

OKUL KALMAYACAK”

İkili öğretimden tekli öğretime geçiş zaman planını yaptıklarını açıklayan Musa Dinçgez, “İlçelerimizde ikili öğretim yapan okulumuz yoktur. Merkez ilçede bilindiği üzere Atatürk İlkokulu Şemsettin Karahisari Orta Okulu ile aynı binayı kullanıyor. Atatürk İlkokulunun tasfiye işlemi bittikten sonra inşallah orada da ikili öğretim kalmayacak. Osman Attila İlkokulunda ihale tamamlandıktan sonra orada da ikili öğretimimiz kalmayacak. Fatih Semt Pazarı karşısında ki Hisarbank 100. Yıl Okulumuzun inşaatı bitmek üzeredir. Orası da bittikten sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak İl Özel İdaresinin karar organı İl Genel Meclisi sayesinde hiçbir şekilde ikili öğretim yapan okulumuz kalmayacak.” ifadelerini kullandı.



“CİDDİ SÖZ VERMEYE TEMKİNLİ

YAKLAŞIN TAVSİYESİ”

Dört adet kamulaştırma yaptıkları yer olduğunu aktaran Dinçgez şöyle konuştu:

“Hamd olsun paramız var. Biz bunlarla mahkemelik durumdayız. Vizyoner olarak çalışmak durumundayız. Mahkemeden çıkacak kararı satın alma bedelini bilemiyoruz. Bu artışları da göz önünde bulundurarak 595 bin lira artan paramız olacak. Eğer bu birim fiyatlarla arsa satın alınırsa kamulaştırma da hiçbir problemimiz olmayacaktır. 2020 yılı yatırımlarını birlikte planlayacağız. Ayıracağımız paralar belli olduktan sonra bilindiği üzere Türkiye’de Tasarruf Tedbirleri adı altında bir tedbir var. Eğitimde tasarrufun olmayacağını en iyi bilen kişilerden biriyim. Ama çok acil ve elzem olmayan bir yatırımın da şu tasarrufta zor görünüyor. Biz toplam 25 yatırımın tamamını sıfırlamak istiyoruz. 2020 yılında Allah’ın izniyle bunu başarabileceğimize inanıyoruz. Bu nedenle şu anda meclis üyelerinin gezdikleri köy ve kasabalarda ciddi sözler vermemesi noktasında daha temkinli davranılması gerektiğini düşünüyorum.”



“13 LİSE SINAVLA ÖĞRENCİ ALIYOR”

Sekizinci sınıf öğrencilerinin geçtiğimiz hafta sonu Liselere Geçiş Sınavına (LGS) girdiğini hatırlatan Dinçgez şunları söyledi:



“Afyonkarahisar merkez ilçe ve ilçelerimizde toplam 13 tane sınavla öğrenci alan okulumuz var. Bunların kontenjanları bellidir. Malum bu güncel bir konudur. Merkez İlçe de Afyon Lisesi sınavla öğrenci alan bir okulumuz olup 120 tane kontenjanı vardır. Kamil Miras Anadolu Lisesi bir önceki seneye kadar sınavla öğrenci alan okullar arasında değildi. Bu sene tekrar sınavla öğrenci alan okullar arasına girdi. Kontenjanı 120 öğrencidir. TOKİ Sosyal Bilimler Lisesi kontenjanı 120 öğrencidir. Geçen sene 120 kontenjana sahip Süleyman Demirel Fen Lisesi için Genel Müdürlükle konuşulup başarılı öğrencilerimizin burada kalması için kontenjanı 30 daha arttırarak 150’ye çıkardık. Dinar Fen Lisesi 90, Bolvadin Ceylan Emet Fen Lisesi 90, Bolvadin Raziye-Yusuf Kayabaş Sosyal Bilimler Lisesi 90, Sandıklı Türk Telekom Fen Lisesi 90, Afyonkarahisar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Proje Okulu 150, Hattat Ahmet Karahisari İmam Hatip Okulu Erkek Bölümü 90, Gazi Teknik Anadolu Meslek Lisesi 60, Merkez Teknik Meslek Lisesi 60 kontenjana sahiptir.”



“AFYON İKİ YENİ OKUL KAZANIYOR”

“Bu yıl ilimize iki yeni okul kazandırdık. Biri OSB de geçici kabulü yapılan Tematik Lisedir” diyen Dinçgez sözlerine şöyle devam etti:



“Mermer gibi tematik konuda inşallah bu lisemiz de öğrencilerimizi uzman olarak yetiştireceğiz. Burası da sınavla öğrenci alan bir okul olacak. Şahitler Kayalığında ilimize yeni bir Anadolu Lisesi kazandırıyoruz. Bu okul sınavsız öğrenci alan bir okul olacak. ”



“ESAS OLAN SINAV PUANI”

Türkiye genelinde bin 230 öğrencinin sınavlı okullara nasıl alınacağını anlatan Dinçgez, “Geçen hafta sonu sınava giren çocuklarımız aldıkları puanlara göre öncelik sıralamasına dizilecek. Yerleştirmeler ona göre sağlanacak. Beyinlerde ‘Benim çocuğumun not ortalaması 99,9. Neden benim çocuğum yerleşmiyor da not ortalaması 70 olan bir çocuk yerleştiriliyor’ sorusu var. Sınav puanı yüksek olan öğrenci alınıyor. Burada not ortalamasına bakılmıyor. Sınavsız öğrenci alan okullarda ise her liseyi ilçelerde dâhil ortaokullarla eşleştirdik. Öncelik sıralamasında ikametgâh adresleri, not ortalamaları, okula devam durumları göz önüne alınacak. Çocuklarımız sınavsız okullara bu kriterlere göre yerleştirilecek.” dedi.



“DEVLET OKULLARI HERKESE YETER”

Kapatılması gündemde olan bir özel okulla ilgili soruyu cevaplandıran Dinçgez, “Şu ana kadar ilimizde kapatılacak bir özel okul olduğunu bilmiyorum. 60 kontenjan gibi az bir kontenjana sahip olan Özel Ayza Eğitim Kurumunun kapatılacağı söylentisine karşı buradaki çocuklarımız için devlet okulları olarak kucağımızı açarız. Devlet okulları herkese yeter hiçbir sıkıntı yok. Ayrıca ücret ödemek isteyenler ilgili kurumlara başvurur gider.” dedi.



Kaynak: KOCATEPE Gazetesi /  Burcu AYDIN’ın Haberi