Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ‘Güvenli Trafik Projesi’ Afyonkarahisar’da rekor kırdı. Emniyet kemeri kullanım oranının yüzde 7’den yüzde 80’e çıktığı kentteki bu başarı, ‘örnek bir başarı hikayesi’ olarak dünyada anlatılacak. Dünya Sağlık Örgütü tarafından Afyonkarahisar’da uygulanan ‘Güvenli Trafik Projesi’ kapsamında emniyet kemerinin kullanımını artırmak için çeşitli eğitimler ve tanıtımlar yapıldı. Emniyet kemeri kullanımının önemine dikkat çekmek için Afyonkarahisar’daki özel halk otobüsleri, “Afyonkarahisar emniyet kemeri takıyor, Türkiye’ye örnek oluyor’ yazılı pankartlarla donatıldı. Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Proje Komisyonu sorumlusu Doç. Dr. Hüseyin Akbulut, 2012’nin sonunda proje hedefi olarak yüzde 50’lik bir hedef koyduklarını belirtti. Daha bu yılın yarısına gelmeden Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği hedefin üstüne çıktıklarını bildiren Doç. Dr. Akbulut, bu yılın sonunda Afyonkarahisar’daki emniyet kemeri kullanımı hedefinin genellikle Amerika ve Avrupa’daki kullanım oranına ulaşmış olacağını kaydetti.
Akbulut, Afyonkarahisar’ın bu başarı ile sadece Türkiye’ye değil, dünyaya örnek olduğunu belirterek, “Dünya Sağlık Örgütü’nden buraya görevliler gelecek. Buradaki çalışma bütün dünyaya örnek olarak gösterilecek, bir başarı hikayesi olarak anlatılacak. Şu anda sonuçlar gelmedi ama yüzde 80’in üzerine çıktık. Bu yılın sonundaki hedefimiz yüzde 50’ydi. 2012’in başı itibari ile kullanım oranı yüzde 7’ydi. Bu da dünyanın hiçbir yerinde yapılabilecek bir iş değil. Katkısı olan herkese teşekkür ederiz” diye konuştu.
Vatandaşların emniyet kemeri takma sorumluluğunu bir gelenek haline getirmesi için çalışmalarının devam edeceğini aktaran Akbulut, “Üç senelik bir süreç olarak bu çalışmamız devam ediyor. Artık vatandaşlar ceza yemeden emniyet kemeri kullanır hale gelecek, bunda da hiç şüphemiz yok. Kesinlikle bir bilinç düzeyi yükselecek. Afyonkarahisar’da bu kadar kısa sürede emniyet kemeri oranının yükselebileceğini kimse düşünmüyordu. Ben diyorum ki yükselecek, Afyonkarahisar bizi haklı çıkardı” dedi. EHLİYET ALANLAR SİMÜLATÖR ARACINA BİNDİRİLECEK
Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Hüseyin Ergin ise, emniyet kemeri kullanımının artırılması için uygulamalar yaptıklarını anlattı. Uygulamanın ilk dönemlerinde durdurdukları araçlara ceza kesmeden emniyet kemerinin önemini anlatan broşürler dağıttıklarını dile getiren Ergin, iki aylık bir sürede 5 bin adet bilgilendirici broşür dağıtıldığını ifade etti. Tanıtımların devam edeceğini dile getiren Ergin, yeni gelecek simülatör aracı ile eğitimler vereceklerini söyledi. Ergin, “Çok kısa sürede bu kadar ciddi bir yüzdelik oran yakalandı. Geçen hafta içerisinde anket yapanlar geldi. Veriler birkaç gün içerisinde açıklanacak. İnşallah Afyon bu anlamda da layık olduğu yeri alacak” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından ‘Benim İçin de Ayrıcalık Yok. Emniyet Kemeri Kullanmak Yasal Sorumluluktur’ sloganıyla Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın emniyet kemerli resimleri ve emniyet kemeri takan vatandaşların resimleri ile donatılan araçlar Afyonkarahisar sokaklarında çalışmaya başladı.