Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Oruç ile İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar’ın da katıldığı toplantıda, önemli kararlar alındı.

Maskesiz sokağa çıkmaya izin verilmeyecek

Toplantıda, sosyal alanlarda maske kullanılması ile ilgili kararda: “İlimiz genelinde, tüm vatandaşlarımızın sosyal iletişim halinde bulunulan alanlara, meydanlara, sokak ve caddelere, işyerlerine; maskesiz çıkmalarına/bulunmalarına izin verilmeyecek, sosyal mesafe kuralı ve maske kullanımına ilişkin kontrollere ağırlık verilecektir” denildi.

Ticari taksi şoförleri mutlaka maske kullanacak

Toplantıda, ticari taksilerin faaliyetleri sırasında gerek araç içi alanın darlığı gerekse bu alanların gün içinde bir çok kişi tarafından kullanılması nedeniyle sosyal mesafe ve kişisel hijyen tedbirleri açısından bazı risklerin ortaya çıktığı vurgulandı. Bu risklerin giderilmesi amacıyla alınan tedbirler, şu şekilde ifade edildi: “Ticari taksi durakları ve ticari taksi olarak kullanılan araçlar en az haftada bir kez olacak şekilde düzenli aralıklarla temizlenecek/dezenfekte edilecektir. Gerektiğinde ibraz edilmek üzere yetkili merci tarafından düzenlenmiş aracın dezenfekte edildiği tarihi gösteren belge araçta bulundurulacaktır. Bu amaçla araç dezenfeksiyonunu gerçekleştirilen kurum, kuruluş veya odalar tarafından gerçekleştirilen işlemin tarihi ve kimin tarafından yapıldığı gösteren belge hazır bulundurulacaktır. Ticari taksi şoförleri, kişisel hijyen kurallarına uygun şekilde hareket edecek ve aracın içinde mutlaka maske kullanacaklardır.”

Aynı anda üç kişiden fazla müşteri kabul edilmeyecek

Toplantıda alınan ticari taksi hijyen tedbirlerinin devamında ise şu ifadeler yer aldı: “Ticari taksilerde, gün içerisinde araca binen her müşterinin kullanımına yetecek ölçüde kişisel kullanıma uygun dezenfektan malzeme/ürün veya 80 derecelik kolonya bulunduracak, ticari taksi şoförleri taksiye bindiği anda dezenfektan veya kolonya kullanabileceği/kullanması gerektiği konusunda müşteriyi bilgilendirecektir. Ticari taksilere aynı anda üç kişiden fazla müşteri kabul edilmeyecektir. Müşteriler ticari taksilere maskesiz binemeyeceklerdir. Hizmet sunulan her müşteriden sonra trafik kurallarına uygun bir alanda/durakta müşterilerin fiziksel temas edebileceği (kapı kolu, cam açma düğmesi, koltuklar vs.) yerlerin silinmesi/dezenfekte edilmesi ve araç içerisinin havalandırılması sağlanacaktır. Meslek odaları ve işletmeciler tarafından taksi ücretinin, fiziksel temas gerektirmeyen (kredi kartı, mobil uygulamalar vb.) temassız ödeme yöntemleriyle ödenebilmesi için gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeler yapılacaktır.”

Afyonkarahisar’a gelen mevsimlik tarım işçilerine 14 gün karantina tedbirleri uygulanacak

Toplantıda, mevsimlik tarım işçilerine dair şu tedbirler alındı: “Tarımsal üretimin sürekliliği açısından önemli bir fonksiyona sahip olan ve iller arasındaki planlama, seyahat ve konaklama koşulları 03.04.2020  tarih ve 6202 sayılı İçişleri Bakanlığı Genelgesi ile düzenlenen mevsimlik tarım işçileri, 03.04.2020 tarih ve 6235 sayılı sayılı İçişleri Bakanlığı Genelgesi doğrultusunda, 04.04.2020 tarihli ve 11 Nolu Hıfzıssıhha Meclisi Toplantı Kararı ile getirilen sokağa çıkış yasağından muaf tutulmuştur. Sokağa çıkış yasağından muaf tutulanlar, istisna kapsamında olduklarını kanıtlayacak belgeleri yanlarında bulundurmak ve denetimler sırasında bu belgeleri ibraz etmek zorundadırlar. Ayrıca İlimize gelen mevsimlik tarım işçileri için 14 gün karantina tedbirleri uygulanacaktır. Çalışma ve dinlenme esnasında sosyal mesafenin ve izolasyonun sağlanması için gerekli önlemler alınacak, kalabalık çalışılan yerlerde, sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ilişkin uygulamalar etkin bir şekilde uygulanacaktır. Toplu halde oturmak, toplu halde bulunmak engellenecektir.”

Bakkal ve tekel bayileri saat 24.00’te kapanacak

Toplantıda bakkal, market vb. ile ilgili alınan tedbirler ile ilgili: “31.03.2020 tarihli ve 9 Nolu İl Hıfzıssıhha Meclisi Toplantı Kararı Madde 4 ‘Bakkal ve tekel bayilerinin saat 24.00’te kapanmasına, gece boyu kapalı kalmasına, izin verilen çalışma saatlerinde, iç mekanlarında ve dış çevrelerinde grup halinde bulunulmamasına, beklenilmemesi ve oturulmamasına’ şeklinde değiştirilmiştir. 05.04.2020 tarihli ve 11 nolu İl Hıfzıssıhha Meclisi Toplantı Kararı madde 4 ile ‘Petrol istasyonlarında saat 21.00’den sonra market/bakkal ürünlerinin satışı yapılmayacaktır. Gece boyu bu kısıtlama devam edecektir. İzin verilen çalışma saatlerinde, iç mekanlarında ve dış çevrelerinde grup halinde bulunulmayacaktır, beklenilmeyecektir’ kararı alınmıştır. Gelinen noktada kaydedilen olumlu gelişmeler doğrultusunda söz konusu karar, sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmesi koşulu ile iptal edilmiştir” denildi.

Toplu taşıma hizmetlerinin durdurulduğu köy, belde ve ilçeler

Toplantıda, toplu taşıma hizmetleri ile ilgili alınan kararlarda: “İl Pandemi Koordinasyon Kurulu 28.03.2020 tarih ve 2 nolu kararı, 1’nci madde ile durdurulan, köy belde ilçeler kendi aralarında, il merkezlerine ve il dışlarına (diğer illere) belediye ve taşıma kooperatiflerince verilen toplu taşıma hizmetleri; araç ruhsatında belirtilen kapasitenin yüzde 50’si ile yolcu kabul etmeleri, araç içindeki yolcuların oturma şekli, yan yana olanların bir koltuk boş ve arka koltuk ile çapraz olacak şekilde oturulmasının sağlanması, maskesiz binilmemesi hususlarına dikkat edilmesi şartı ile faaliyetlerine devam edeceklerdir” ifadeleri yer aldı.

İlde gece saatleri arasında faaliyeti durdurulan toplu taşıma hizmeti

Toplu taşıma hizmetleri ile ilgili alınan kararların devamı ise şu şekilde: “İl Pandemi Koordinasyon Kurulu 28.03.2020 tarih ve 2 nolu kararı, 3’üncü madde ile İlimizde 20:00-06:00 (gece) saatleri arası faaliyetleri durdurulan toplu taşıma hizmeti sunan otobüs ve minibüslerde; araç ruhsatında belirtilen kapasitenin yüzde 50’si ile yolcu kabul etmeleri, araç içindeki yolcuların oturma şekli, yan yana olanların bir koltuk boş ve arka koltuk ile çapraz olacak şekilde oturulmasının sağlanması, maskesiz binilmemesi hususlarına dikkat edilmesi şartı ile saat kısıtlamaları kaldırılmıştır.”

Afyonkarahisar Sadıkbey Mahallesi ve Hocalar ilçesine giriş ve çıkışlar

Toplantıda, Sadıkbey Mahallesi’ne yönelik daha önce alınan minibüs ve otobüs hatlarının durdurulması, acil ihtiyaç halinin gözetilerek mahalleye giriş ve çıkışın İl Jandarma marifetiyle kontrollü bir şekilde sağlanması kararının olumlu gelişmeler üzerine iptal edildiği belirtildi. Yine Hocalar ilçesinde Hocalar -Banaz arası dağ yollarının kapatılarak ana yoldan geçişin jandarma tarafından kontrol edilmesinin sağlanması kararının, yaşanan olumlu gelişmeler üzerine iptal edildiği aktarıldı.

Açık Oto Pazarı tekrar faaliyete geçecek

Toplantıda Açık Oto Pazarı ile ilgili alınan kararda: “İlimiz, 03.04.2020 tarihli ve 10 nolu Hıfzıssıhha Meclisi Toplantı Kararı madde 6 ile ‘İlimizde kurulan oto alım satım pazarının ikinci bir duyuruya kadar kurulmasının engellenmesi’ kararı alınmıştır. Sosyal mesafe, izolasyon kuralına etkin şekilde riayet etmek ve maske kullanmak koşulu ile Açık Oto pazarı tekrar açılarak faaliyetine devam edecektir” ifadeleri yer aldı.

Alınan kararlara uymayan vatandaşlara, Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’inci maddesi gereğince idari para cezası verileceği ve alınan karantina kurallarına uymayanlara Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli işlemler başlatılacağı da belirtildi.