Afyonkarahisar Teknik Elemanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (AFTEKDER) Ulusal Ajansın desteklediği ‘Yapı Denetim ve Güvenli Yapılar Projesi’ kapsamında 40 teknik elamanı Almanya, İngiltere ve Macaristan’a göndereceği bildirildi. Yurt dışına gidecek olan teknik elemanların, bu ülkelerde projelendirme tekniği, bina yapım tekniği, yapı denetim sistemi, sivil toplum örgütlerinin sistemdeki rolleri, denetim sisteminin yetkinliği, denetim sisteminin desteklenmesi, denetim sistemi ile ilgili kamu denetimi, şehir planlaması gibi konularda inceleme ve araştırmalarda bulunacakları belirtildi.
AFTEKDER Başkanı Mustafa Aktuğlu, proje kapsamında dil hazırlık eğitiminin başladığını açıkladı. Proje kapsamında, temmuz ayı içerisinde 10 teknik elemanın Almanya’ya, eylül ayı içerisinde de 15 teknik elamanın İngiltere ve Macaristan’a gideceğini belirten Aktuğlu, projenin uygulama süresinin 16 ay olduğunu ifade etti.
Türkiye’de, inşaat sektörünün, geçmişten günümüze sıkıntılı bir süreç yaşadığını, bu süreçte yapılaşmanın köyden kente göçü karşılayacak boyutlara gelmediğini ifade eden Aktuğlu, bunun sonucu olarak kentlerde gecekondu mahalleleri oluştuğunu anlattı. Aktuğlu, son yıllarda gecekonduların yerini toplu konutların almaya başladığını, 1999 yılında yaşanan büyük Gölcük depreminin yapı denetim sistemini gündeme getirdiğini kaydetti.
Bu depremin büyüklüğünün 7,5 şiddetinde olmasına rağmen 285 bin 211 konut, 42 bin 902 işyerinin hasar gördüğünü ve resmi verilere göre 17 bin 480 gayri resmi verilere göre ise 50 bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Aktuğlu, aynı büyüklükteki depremlerde AB ülkelerinde daha az can ve mal kaybı olacağının düşünüldüğünü kaydeyyi.
Yaşanan bu acı tecrübenin inşaat sektöründe yapı denetim sisteminin oluşturulmasını zorunlu hale getirdiğini belirten Aktuğlu, şöyle dedi: “2000 yılında yapılan yasal düzenleme ile 19 ilde pilot olarak başlatılan yapı denetim sistemi 2011 yılından itibaren tüm illerde uygulanmaya başlamıştır. Mesleğe yeni başlayan mühendisler saha deneyimlerinin az olmasından dolayı denetimlerde yetersizlikler ortaya çıkmaktadır. Emekli mühendisler ise kamudan gelen alışkanlıklarından dolayı istenilen denetim kalitesini yakalayamamaktadırlar. Yapı denetim firmaları açısından da istenilen kalifiye personel bulunamamakta, bürokratik engeller çıkmakta, müteahhit eski alışkanlıklarından vazgeçmek istememekte ve firmalar kamuoyu oluşturacak şekilde örgütlenememektedir.”
Mustafa Aktuğlu, dernek olarak hazırladıkları projeyle yapı denetim sistemi içerisindeki aktörlerin Avrupa’daki projelendirme tekniği, bina yapım tekniği, yapı denetim sistemi, sivil toplum örgütlerinin sistemdeki rolleri, denetim sisteminin yetkinliği, denetim sisteminin desteklenmesi, denetim sistemi ile ilgili kamu denetimi, şehir planlama gibi konularda kapasitelerini arttırılmasının hedeflendiğini dile getirdi.
Aktuğlu, projenin faydaları konusunda ise şunları söyledi: “Teknik elemanlar arasında tecrübe deneyimi yaşanacak ve teknik elemanlar saha çalışmalarını daha donanımlı olarak yürütecekler. Yeni mezunlar mesleğe ayakları yere basar halde başlayacak. Firmalar yeni işbirliği imkanları geliştirecek, dernekler üyelerine daha iyi hizmet edecekler, kamu ise sistemi daha iyi yapılandıracaktır.”
Proje kapsamında AFTEKDER’den 8, Afyonkarahisar Belediyesinden 8, Karar Mühendislik Derneğinden 20 ve Afyonkarahisar İl Özel İdare Müdürlüğünden 4 mühendis olmak üzere toplam 40 teknik elamanın, Macaristan ve Almanya’da üç haftalığına inceleme ve araştırmada bulunacağı belirtildi.