Üretim, ihracat, teknoloji ve turizm odaklı büyüme stratejisi daha etkin uygulanacak. İstihdam seferberliği sürecek. Hal Kanunu çıkarılacak, sebze-meyve fiyatları dizginlenecek.

OSMAN ÇOBANOĞLU

Mahallî seçimlerin tamamlanmasının ardından gözler ekonomik reformlara çevrildi. Hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hem de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın sinyallerini verdiği ekonomik reformlar tek tek hayata geçirilecek. Ekonomi yönetiminin uzun süredir üzerinde çalıştığı kapsamlı reform paketinin gelecek hafta içinde açıklanması bekleniyor. Bakan Berat Albayrak “8 Nisan haftasına yetiştirebilirsek, genel çerçeveyi açıklamayı düşünüyoruz” demişti. Pakette vergi düzenlemelerinden tarım ve sermaye piyasalarına kadar birçok önemli adım yer alacak. Yeni dönemde dolaylı vergilerin azaltılması, kayıtsız ekonomiye ilişkin bir çalışma ortaya koyulması, dış saldırılara karşı daha dayanıklı bir ekonomi için finansal mimarinin yeniden yapılandırılması gibi düzenlemeler yapılacak. Teşvik sisteminde de birtakım değişikliklerin yapılması bekleniyor. İşte önümüzdeki dönemin ekonomik adımlarından bazıları:

İSTİHDAM ARTIRILACAK

- İstihdam seferberliği devam edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “kararlılıkla sürdüreceğiz” dediği seferberlik kapsamında verilen sözler sıkı takip edilecek. Önümüzdeki dönemde istihdamı artıracak yeni politikaların üretilmesi de bekleniyor.

- Ticari hayatın düzenlenmesi için birtakım düzenlemelere gidilecek. Ürün güvenliği ve satış sonrası hizmetlerle ilgili mevzuat değişikliği yapılacak.

- İhracat pazarını geliştirmek için daha fazla ülkeyle ilişkiler geliştirilecek. Türkiye Ticaret Merkezlerinin sayısı artırılacak.

- Turizm Geliştirme Fonu, yeni yasama yılında masaya yatırılacak.

3.600 EK GÖSTERGE

- Yoğun bir beklentinin olduğu 3.600 ek göstergede bu dönemde net bir adım atılması bekleniyor.

- Teknoloji ve ihracat odaklı büyümenin sürdürülmesi ile gerekli adımlar atılacak.

- İstanbul’un uluslararası finans merkezleri arasında üst sıralarda yer alması amacıyla düzenlemeler yapılacak.

- Enflasyonla mücadelede güçlü adımlar atılacak. Hal Kanunu’nunn çıkarılmasıyla birlikte sebze meyve fiyatlarının düşürülmesi için çaba harcanacak.

HER ALANA EL ATILACAK

Reform adımları; büyüme, enflasyon, finansman, bankacılığa kadar tüm alanlarda bir bir gerçekleştirilecek. Düzenlemelerin bir kısmı yönetmelik, kararname; bir kısmı ise yasal düzenleme şeklinde olacak. Kredi piyasasında kredilerin hangi kanallara kanalize edilmesi gerektiği de odaklanılacak konular arasında olacak.

KIRILGANLIK ÖNLENECEK

Bankaların sermayelerinin güçlendirilmesi, önemli konu başlıkları arasında... Finans kurumlarının kredi portföyleri, yapılandırmaları ve bunların sınıflandırılması ile ilgili bir düzenleme yapılacak. Bankaların çoğu bu konuda görüş birliği içinde. Atılacak adımlarla, muhtemel risklere karşı kırılganlık alanları güçlendirilecek.



Türkiye Gazetesi