Afyonkarahisar’ın Çözülemeyen Kangreni: Yıkılan Çarşı Esnafı 1033 Gündür Mağduriyet Yazıyor

AFYONKARAHİSAR – Gazete 3 yazarı Murat Akarçay, köşesinde kentin uzun süredir devam eden kentsel sorunlarından biri olan 2. Belediye Şehir Çarşısı mülk sahiplerinin mağduriyetini gündeme taşıdı.

Akarçay, 2023 başında yıkılan ve şu an otopark olarak kullanılan alandaki mülk sahiplerinin, Belediye’nin ilk teklifinin ardından gelen yüksek bilirkişi raporuna rağmen 2 yılı aşkın süredir resmi bir temas kurulamamasından şikayetçi olduğunu belirtti.


🔙 Tarihçe: 1994’ten Yıkıma

Murat Akarçay, yazısında konunun kronolojisini paylaştı: Çarşı, 1994 yılında Merhum Belediye Başkanı Erdal Akar döneminde 1. Çarşı’nın hemen arkasında inşa edilmeye başlanmıştı. Toplam 7.000 metrekare arsa üzerine 3 alt kat otopark ve 3 üst kat ticari dükkân olmak üzere 6 katlı inşa edildi. Yıllar içinde toplam 55 dükkân, 30’dan fazla mal sahibinin oldu. Hisse dağılımının yaklaşık %74’ü Afyonkarahisar Belediyesi’ne, %26’sı ise kat maliklerine ait. Bina, 2015 yılında “Depreme Dayanıksız” raporu almış ve yıkım kararı tebliğ edilmişti. Aktif ticaret 2022 son aylarına kadar devam etti ve yıkım Başkan Mehemt Zeybek döneminde 2023 yılının başında gerçekleştirildi.


💰 Çözümde Düğüm: Düşük Teklif ve Bilirkişi Raporu

Yıkımın ardından mülk sahipleri ve Belediye arasındaki süreç, değer tespiti noktasında tıkandı:

  • Yıkımın ardından Belediye, kat maliklerine hisselerini devretmeleri için bir değer teklifinde bulundu.

  • Mülk sahipleri, teklifin Bayraktepe Mezarlığı’ndaki kabir ücretlerinden bile düşük olduğu örneğiyle itiraz etti.

    Afyon'da kadın çiftçilere eğitim verildi
    Afyon'da kadın çiftçilere eğitim verildi
    İçeriği Görüntüle
  • Kat malikleri Mahkeme’ye başvurarak Gerçek Değerin Bilirkişi Komisyonu tarafından tespit edilmesini talep etti.

  • Bilirkişi Komisyonu, Metrekare değerini, Belediyenin ilk teklif ettiği rakamın oldukça üstünde belirledi.

  • Bu rapordan sonra taraflar arasında bir daha resmi bir görüşme ve temas kesinlikle gerçekleşmedi.


🛑 1033 Gündür Süren Mağduriyet ve Talep

Yazıda, mağduriyetin yaklaşık 2 yıl 10 aydır (1033 gün) sürdüğünü belirten Akarçay, esnafın yaşadığı zorlukları aktardı. Mülk sahipleri, işyerleri yıkılmış olmasına rağmen hala Emlak Vergisi ödemeye devam ettiklerini ifade ediyor.

  • Ekonomik Eleştiri: Kat malikleri, %74 hissesi Belediye’ye ait olan mevcut alanın ücretli otopark olarak işletilmesi durumunda, mağduriyetlerini giderecek finansal kaynağın büyük bir bölümünün sağlanabileceğini düşünüyor.

  • Ana Talep: Mülk sahipleri, Belediye Başkanı Burcu Köksal ve Belediye Meclisi ile her türlü görüş alışverişi, fikir ve projeye açık olduklarını belirterek, en kısa sürede bir heyetle Meclis’e detaylı sunum yapmak için davet beklediklerini iletiyor.

Murat Akarçay, Başkan Köksal’ın konuya TBMM Milletvekilliği döneminden bu yana hâkim olmasının önemli bir kazanım olduğunu vurgularken, sorunun yeni yönetim döneminde çözüleceğine inandığını dile getirdi.

Gazete3 Afyon


Anahtar Kelimeler2.Belediye Çarşısı Yıkımı

  • Burcu Köksal

  • Murat Akarçay

  • Afyonkarahisar Mağduriyet

  • Değer Tespit Davası

  • Afyon Belediye Meclisi

  • Emlak Vergisi