Afyonkarahisar Valiliği İdare ve Denetim Müdürlüğünce muhtarlarımızın talep ve isteklerinin dinlenmesi, görev sürelerince dikkat etmeleri gereken önemli hususlarla ilgili bilgilendirme yapılması ve sıkı iletişim halinde olacakları ilgili kurumlarca eğitim verilmesi amacıyla gerçekleştirilen Hizmet İçi Eğitim ve Koordinasyon Toplantısı, Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı başkanlığında yapıldı.

Toplantıya Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın yanı sıra Vali Yardımcıları Mehmet Keklik ve Betül Büyükkılıç, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Tolga Yağan, İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay, il müdürleri ile merkez mahalle, merkeze bağlı belde ve köy muhtarları katıldı.

Toplantıda ilk konuşmayı Afyonkarahisar Muhtarlar Derneği Başkanı Suat Uygur yaptı. Ardından Afyonkarahisar İdare ve Denetim Müdür Vekili Tuncay Eroğul konuştu. Muhtarlara çalışma süreleri boyunca dikkat etmeleri gereken hususlarda kısa bilgilendirme yaptı.

-Vatandaşımızla Devletimiz Arasında Köprüsünüz

Son olarak Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı söz aldı. Muhtarlık Teşkilatının 1829 yılından bu yana vatandaşlarımızın devlet kurumlarıyla olan ilişkilerinde aracı bir rol oynadığına değinen Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, “Muhtarlık teşkilatı, köylerimizden şehirlerimize, mahallelerimizden kasabalarımıza kadar tüm yerel yönetim birimlerinde devletin merkezi ile vatandaşlarımız arasında köprü vazifesi gören ve vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm üreten önemli bir yerel yönetim birimidir. Bugün burada, her biri, köklü bir geleneği, Türk demokrasisinin derinliğini, millet iradesini temsil eden, 21. yüzyılın en önemli yönetim bileşenlerinden birisi ve aynı zamanda bu ülkede birliğin ve beraberliğin de teminatı olan muhtarlarımızla bir arada olmaktan mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim” dedi.

-Verdiğimiz Mücadelede Muhtarlarımız Hep İlk Saflarda Yer Aldı

Her türlü doğal afetlerde muhtarların büyük desteğini aldıklarını söyleyen Vali yiğitbaşı, “Öncelikle Devletin ülkenin en ücra köşelerine kadar uzanan elleri olan muhtarlarımız önemli ve kritik işlevlere sahiptirler. Gerek koronavirüs salgınına gerek sel, yangın ve Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerine karşı verdiğimiz mücadelede muhtarlarımız hep ilk saflarda yer aldı.  Ülkemizin zor süreçlerinde Valiliğimiz ve kaymakamlıklarımızla yakın iş birliği halinde aktif görev alan tüm muhtarlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Muhtarlıklarımızın kuruluşundan bugüne, köylerine ve mahallelerine hizmet eden tüm muhtarlarımızı rahmetle yad ediyorum. Halen, önceki dönemden bu yana milletimize hizmete devam eden muhtarlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Son yerel seçimlerde yeni seçilen muhtarlarımızı da tebrik ediyorum. Allah yar ve yardımcınız olsun” ifadelerini kullandı.

 -Muhtarlarımızla İşbirliği İçerisinde Çalışıyoruz

“Muhtarlarla bir araya gelmek aynı zamanda muhtarlarımızı bir araya getirmek için çalışıyoruz” diyen Vali Yiğitbaşı, kimi zaman sahadaki problemleri kimi zamanda talepleri muhtarlardan dinlediklerini kaydetti.  Vali Yiğitbaşı şöyle devam etti: “Zaman zaman birlikte atabileceğimiz adımları masaya yatırıyoruz. En nihayetinde hep birlikte daha iyisini nasıl yaparız sorusuna cevap arıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu ve bizim de sürdürmeye çalıştığımız bu strateji devletimizin ve demokrasimizin işleyişi bakımından son derece önemlidir. Biz de Afyonkarahisar Valiliği olarak, muhtarlarımızla bir araya gelmeye ve sizi birebir görüşmelerle dinlemeye devam etmekte kararlıyız. Şehrimizde il genelinde köy ve mahallelerimizde toplamda 851 muhtarımızla birlikte üretken bir koordinasyon kurarak hep birlik şehrimizi yönetmek için çabalıyoruz. Aynı şekilde il merkezimizde görev yapan 131 muhtarımızla da iş birliği içerisinde çalışıyoruz.”

-Daha Hızlı Koordinasyon Kurabileceksiniz

Muhtarlık Bilgi Sistemi hakkında da bilgiler veren Vali Yiğitbaşı, “Muhtarlık Bilgi Sistemi öncelikle, siz muhtarlarımızın işini kolaylaştıracak, hızlandıracak ve daha verimli bir çalışma imkânı sağlayacak olanaklara sahip. Bu sistem sayesinde, şehir ve ilçe merkezinde veya kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın taleplerini hızlıca alabileceğiniz, bu talepleri takip edebileceğiniz ve ilgili birimlerle irtibat kurabileceğiniz gibi bu sistem sayesinde Valilik birimlerimizle da daha hızlı koordinasyon kurabileceksiniz. Dolayısıyla, tüm muhtarlarımızın bu sistemi kullanmasını ve ilgili süreçleri buradan yönetmesini önemsiyoruz.  Bugüne kadar gerek Muhtarlık Bilgi Sistemi üzerinden gerek dilekçe ve sözlü taleplerle Valiliğimize ulaştırılan talep, istek ve önerilerin %87’si olumlu olarak sonuçlandırılmış, geri kalan %13 kısım ise taleplerin mevzuata uygun olmaması veya bütçe imkânlarını aşması nedeniyle yerine getirilememiştir” dedi.

Başkan Burcu Köksal az sonra açıklama yapacak!.. Başkan Burcu Köksal az sonra açıklama yapacak!..

-El Ele Çalışacağımızı Umuyorum

Vali Yiğitbaşı konuşmasının son bölümünde şunları söyledi: “Görev yaptığımız köylerde, mahallerde gözümüz, kulağımız açık olsun. Özellikle âtıl vaziyette olan binalar, metruk alanlar bizler için önemli alanlar. Çünkü bu noktalar suç bölgeleri ya da çeşitli ahlak dışı olayların yaşandığı alanlar olmasın. Kamu kurumlarımızın vatandaşların işlerini kolaylaştıran uygulamaları var. Bu uygulamaları özellikle köylerde yaşayan vatandaşlarımıza daha çok duyuralım. Örneğin, eğlencelerde silah atılması olayı. Lütfen bu konuda yüksek hassasiyet gösterelim. Uyuşturucuyla mücadele en önemli konumuz. Bu konuda da duyarlı olalım. Görev yerlerimizde uyuşturucu satışı, kullanımı ya da benzer hadiselere şahit olursa UYUMA uygulamamız var. Bu uygulamayı yaygınlaştıralım. Taşımalı eğitimin olduğu köylerimizdeki muhtarlarımızdan ricam gözünüz servis araçlarının üzerinde olsun. Çocuklarımızı kontrol edelim, onların güvenli yolculuğundan emin olalım. Önümüzdeki süreçte şehrimizin daha iyi idare edilmesi ve vatandaşlarımıza daha iyi hizmet sunulması için el ele çalışacağımızı, koordinasyonumuzu geliştireceğimizi ve iş birliklerimizi farklı alanlarda geliştireceğimizi umuyorum. Bu doğrultuda çalışmalarımıza devam edeceğimize inanıyorum. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, her birinize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Vali Yiğitbaşı’nın konuşmasının ardından İl Jandarma Komutanı J. Alb. Tolga Yağan ile İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay, muhtarları asayiş ve huzurun temini noktasında yürütülen çalışmalar, suç ve suçlularla mücadelede muhtarların dikkat etmesi gereken huşular konusunda bilgilendirdi.

Muhtarların yakın iletişim halinde olacağı kamu kurumlarının il müdürleri de vatandaşlara yönelik yürütülen çalışmalar ve muhtarların bilgilendirilmesi hususunda sunumlar gerçekleştirdi.