İl Müdürlüğümüzce 2012 yılında sadece gıda denetimlerine değil, tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine ve üretimin arttırılmasına yönelikte birçok çalışma yapılmıştır. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin ARAP Afyonkarahisar İlinin 2012 yılı tarımsal faaliyetlerini değerlendirerek, İl Müdürlüğümüz bünyesinde Gıda Kontrolünü gerçekleştiren, İlimize ait tüm tarımsal verileri derleyen, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı çalışmalarını, Hayvan Sağlığı, Tarımsal Altyapı çalışmalarını ve Kırsal Kalkınma ve Destekleme gibi konularda çalışmalar gerçekleştiren 7 ayrı Şube Müdürlüğü bulunduğunu ifade ederek, 2012 yılında sadece gıda denetimlerine değil, tarım ve hayvancılığın gelişmesine ve üretimin arttırılmasına yönelikte birçok çalışma yapıldığını ifade etti.
Ayrıca, 2013 yılında çiftçilerimizin refah seviyesini yükseltmek, kazançlı bir yıl geçirmelerini sağlamak ve İlimizin tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde farkındalık yaratmak amacıyla çalışmalarımızın artarak devam eden ettiğine değinen İl Müdürü Hüseyin ARAP, 2013 yılı için belirlenen hedeflerin uygulamaya konulduğunu ifade etti. İl Müdürü Hüseyin ARAP 2012 yılı çalışmalarına yönelik yaptığı açıklamada; Çiftçilerimize 1.128 ton sertifikalı tohumluk çiftçilere dağıtıldı. Çeşitli tarımsal konularda İl genelinde 58 adet demostrasyon çalışması yapılmıştır. Kurulan demostrasyonlarla ilgili 19 Adet tarla günü düzenlenerek İlimize uygun hububat ve baklagil çeşitlerinin çiftçilerimize tanıtımı yapılmıştır, 22 Adet çiftçi kursu düzenlenerek çiftçilere çeşitli tarımsal faaliyetler hakkında (fidan yetiştiriciliği, arı yetiştiriciliği, zirai mücadele vs) kapsamlı eğitim verilmiş ve sertifikalandırılmıştır (851 çiftçi katılımı), 82.905 adet hayvana suni tohumlama yapılmıştır. 478 da alanda elma entegre mücadelesi ve 2.046 da alanda kiraz entegre mücadele çalışması yapılmıştır. 9.500 da alan elma bahçesinde tahmin ve erken uyarı sistemi çalışması yapılmıştır. Yapılan eğitim çalışmaları ile tarım sigortası poliçesi sayısı 2011 yılında 9.616 iken 16.431 adede çıkartılmıştır, Tarla farelerinin tarımsal üretimimizi olumsuz etkilememesi için 3.640 kg zehirli buğday ile yaklaşık 110 bin da alanda mücadele yapılmıştır. Organik Tarımın yaygınlaştırılması amacıyla 46 üreticide 390 da alanda yeni organik tarım faaliyeti ((Sinanpaşa Tazlar-Kınık / ceviz) yapılmıştır. Üreticilerimize 8 adet 2 tonluk süt soğutma tankı alınarak dağıtımı yapılmıştır. İhsaniye İlçesinde nohut demonstrasyonu kurularak tarla günü düzenlenmiş ve çiftçilere tanıtılmıştır (İlleri içerisinde en yüksek verim alınmıştır 3 çeşitte 125-150 kg arası). Çeşitli tarımsal konularda farklı bölgelere eğitim ve tanıtım amaçlı 11 adet inceleme gezisi (182 çiftçi katılımı) düzenlenmiştir. Verimi yüksek ırk elde etmek amacıyla 26 adet damızlık koç alınarak dağıtımı yapılmıştır. 5 Adet yerleşim yerinde mera tahsis çalışmaları tamamlanmıştır. 4.901 da alanda mera ıslah çalışması yapılmıştır. Şuhut İlçesinde organik asma yetiştiriciliği kapsamında 16 üreticide 68 da alanda 10.000 adet asma fidanı dağıtımı yapılmıştır. 1.256 adet çiftçi toplantısı düzenlenerek çiftçilerimize tarımsal konularda (tarla bitkileri yetiştiriciliği, hububatta kalite arttırılması, yem bitkileri yetiştiriciliği, nohut antraknozu, çerezlik ayçiçeği, slajlık mısır, biber yetiştiriciliği, karpuz yetiştiriciliği, sebze hastalık ve zararlıları, vs) eğitim verilmiştir (5.118 çiftçi katılımı), Tarımsal Destekleme Çalışmaları kapsamında; Mazot ve Kimyevi Gübre Desteklemeleri kapsamında 44.788 çiftçiye 26.062.466 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.
Hububat ve Baklagil Desteklemeleri kapsamında 9.812 çiftçiye 7.443.922 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.
Yem bitkileri Desteklemeleri kapsamında 4.310 çiftçiye 5.447.235 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.
Sertifikalı tohumluk kullanımı desteklemesi olarak 4.905 çiftçiye 1.569.777 TL tohumluk desteği,
Sertifikalı fidan desteklemelerine önem verilmiş ve 17 çiftçiye 48.513 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.
Toprak analizinin yaygınlaştırılması amacıyla 1.880 çiftçiye 412.205 TL toprak analizi desteklemesi ödemesi yapılmıştır.
214 yetiştiricinin 34.886 adet kovanı için 279.088 TL destekleme ödemesi yapılarak arıcılığın gelişmesine destek olunmuştur.
180 adet Makine Ekipman alımına 1.777.069 TL destek verilerek makine alımları gerçekleştirilmiştir.
Tarıma dayalı ekonomik yatırım projeleri kapsamında 19 yatırımcı ile hibe sözleşmesi imzalanmış ve 4.240.520 TL hibe desteği ödenmiştir. Genel Toplamda yaklaşık 90.000.000 TL destekleme ödemesi yapılmıştır, dedi.
(Bitkisel üretim desteklemeleri + hayvancılık desteklemeleri)