Gedik Ahmet Paşa Külliyesi içerisine yapılacak olan Tuvaletle ilgili olarak yayınlanan habere istinaden Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü bir açıklama yaptı.



AÇIKLAMA ŞÖYLE:

 

"Afyonkarahisar ili Merkezinde bulunan Gedik Ahmet Paşa Külliyesinin 435 ada 2 parseline yapılacak olan yeraltı tuvaleti işine ait projeler Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün 22.12.2016 tarih ve 4712 sayılı kararı ile onaylanmıştır.

 

Bahse konu işin 15.08.2018 tarihinde ihalesi yapılarak, 18.09.2018 tarihinde sözleşmesi imzalanmış olup, onaylı projeler doğrultusunda yapımına başlanacaktır.

 

Onaylı proje kapsamında yapılacak olan tuvalet; tarihi dokuya ve yeşil alana zarar vermeden,  tamamen yer altında ve üzerinde 50 cm bitkisel zemin tabakası serilerek yeşil alan olarak tasarlanmıştır. Tuvalet giriş kısmı üst örtüsü ve engelli erişimi için yapılacak olan asansör giriş kısımları zemin üstünde kalmaktadır.

 

Mevcut tuvaletin ,

- Külliye dokusuna uymaması ve Külliye içerisindeki yeşil alan kaybına sebep olması,

- Cami cemaati ve bölgenin yoğunluğu nedeniyle vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaması,

- Engelli vatandaşların kullanımına uygun olmaması,

- İhtiyaç olan bebek emzirme odalarının bulunmaması,

 

Sebeplerinden dolayı yeni bir tuvalet yapımına ihtiyaç duyularak aşağıda belirtilen hususlar doğrultusunda tasarım yapılmıştır.

 

- Eski tuvalet yeşil alan olarak tekrar kazandırılmıştır.

 

- Yeni yapılacak tuvalet, engelli asansörü ve giriş kısımları hariç, tamamen yer altında yapılarak külliye bütünlüğüne ve dokusuna uygun olarak yapılacak olup, görünen kısımlarına ise restorasyon ilke ve prensipleri doğrultusunda uygun nitelikte malzeme kullanılacaktır.

 

- Bölge ihtiyacını karşılayacak kapasitede ve nitelikte olup, engelli kullanımına uygun asansör ve emzirme odaları ile bölgedeki ihtiyacı karşılayacaktır."