Geçtiğimiz aylarda ulusal ve yerel basında geniş yankı uyandıran, Afyonkarahisar’da halk arasında Paşa Camii olarak da bilinen Umur Bey At Pazarı Camii’nin, yıkılarak Zafer Anıtının dikilmesi haberiydi.
Afyon’un tarihini araştıran Osman Altıntaş; Derin tarih Dergisinde iddia edildiği gibi, Umurbey Camisinin, Zafer Anıtını dikmek için yıkılmadığını, Kurtuluş Savaşı’nda işgal ordularına direnişin mevzilendiği bir kışla vazifesi gören caminin tamir edilemeyecek durumda olduğu için yıkıldığını belirtti.
Derin Tarih dergisinde yer alan araştırmaya göre:
“Umur Bey Camii, Türklerin Anadolu’ya yerleşmelerinin ardından ahşap direkler ve tavanlar kullanarak yaptıkları camilerin en güzel örneklerindendi. Selçuklu tarzındaki cami, 1455 yılında inşa edildi.
1933’te Umur Bey’in yaptırdığı, birçok aydının yetiştiği ve Kurtuluş Savaşı’nda işgal ordularına direnişin mevzilendiği bir kışla vazifesi gören bu cami için yıkım kararı çıkarıldı. Umur Bey Camii’nin yıkılmasının ardından Afyonkarahisar Valiliği, caminin yıkıldığı alana Zafer Alanını dikti.” İddia edildi.
Afyon’un tarihini araştıranlardan Osman Altıntaş ise, bu iddianın araştırma yapılmadan hazırlandığını, Derin Tarih dergisindeki ifade edildiği gibi, Umurbey Camisinin, Zafer Anıtını dikmek için yıkılmadığını, Kurtuluş Savaşı’nda işgal ordularına direnişin mevzilendiği bir kışla vazifesi gören caminin tamir edilemeyecek durumda olduğu için yıkıldığını, o tarihe ait fotoğrafların incelenmesiyle de, anlaşılacağını belirtti.
Altıntaş, “Her iki fotoğrafta da içine Zafer Anıtının yapıldığı, duvarlarla çevrili, düzenlenmiş, ağaçlandırılmış park ve minaresiyle yüksek merdivenli Umur Bey (Paşa Camisi) görülmektedir.
Zafer Anıtı yazıda ısrarla vurgulandığı gibi cami yerinin tam üzerine değil, Camiden uzak, parkın ortasına (Bu fotoğraflarda parkın görünmeyen bölümüne) yapılmıştır. Caminin yerinde bugün yol, ilkokul ve özel idare binası vardır.” Dedi. (afyonzafer)