Sezai Karakoç...


“Ey yeşil sarıklı ulu hocalar bunu bana öğretmediniz

İnsanlar havada uçtu ama yerde öldüler
Bunu bana öğretmediniz
Kardeşim İbrahim bana mermer putları
Nasıl devireceğimi öğretmişti
Ben de gün geçmez ki birini patlatmayayım
Ama siz kağıttakileri ve kelimelerdekini ve sözlerdekini
nasıl sileceğimi öğretmediniz”

Gönül, fikir ve aksiyon adamı Sezai Karakoç üstadı da Hakk’a uğurladık. Allah rahmet eylesin, mekanı Cennet olsun.

*             *             *            

Afyonkarahisar’ımızın bilim, sanat, kültür, eğitim ve spor gündemi birikti, uzun süredir yazmaya fırsat bulamadığımız için olmalı. Madde madde, önümüzdeki gündem maddeleri değerlendirmek, yorumlamak ve görüş ve önerilerimi söylemek istiyorum…

*             *             *    

        


Kocatepe… 100. yıl...


"""Büyük Taarruz’un 26 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal Paşa tarafından başlatıldığı, sevk ve idare edildiği 1.874 rakımlı tepe... Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları, 25 Ağustos 1922 akşamı Şuhut'tan Kocatepe’ye yürümüş, 26 Ağustos sabahı Büyük Taarruz’u burada başlatmışlardır. Büyük Taarruz’un ilk safhasını burada tesis edilen karargahından ve halen mevcut olan siperden bizzat sevk ve idare etmiştir. .."

Geçtiğimiz günlerde bir büyüğümüzün yanında idik… Hem maddi olarak, hem de bilgi, birikim ve görgü olarak olarak hem kendine, hem de memleketine, halkına faydalı olabilecek kadar dolu bir ağabeyimiz.

Orada laf lafı açarken, konu Afyonkarahisar’ın kültürel, tarihi ve turistik değerlerine geldi.

Kocatepe… Afyonkarahisar için bir fırsat… Ve önümüzdeki yıl Milli Kurtuluş Savaşımızın en önemli ve hayati dönüm noktası olan Büyük Taarruz'un 100. Yılını kutlayacağız. Kutlamaların en önemli merkezi neresi olmalı sizce?.. Elbette ki Afyonkarahisar, Kocatepe, Tınaztepe, Şuhut Zafer Yolu, Yıldırım Kemal...

Ağabeyimizin cümlesi; “Çanakkale nasıl önemliyse Kocatepe de o derece önemli ve tarihidir. Bizim Kocatepe için etkili ve coşkulu bir hikaye oluşturmamız gerekiyor. Ya da var olan hikayeyi, olayı daha coşkulu, daha heyecanlı bir şekilde kamuoyuna sunmamız gerekiyor. Afyonlu siyasetçiler, dernekler, gazeteciler, şairler ve yazarlar… Haydi bakalım…”

Aynen katılıyorum… Ağustos 2022… 100. yıl… Kocatepe… Şuhut… Zafer Yolu… Büyük zafer yürüyüşü…

*             *             *       
     


Basketbol…

Spor şehri olma hedefinde güçlü adımlarla ilerleyen Afyonkarahisar için bir fırsat… Düşünün, Fenerbahçe, Anadolu Efes, Galatasaray, Beşiktaş, Tofaş gibi devlerin mücadele ettiği ve Avrupa’nın en kaliteli ve güçlü liginde temsil edilen bir kulübümüz var… Bir Anadolu şehrinin… Ve başında da Türkiye basketbol dünyasının yakından tanıdığı, tecrübeli ve hedefleri olan profesyonel bir isim, Cömert Küce…

Bu fırsatı değerlendirelim…

Geçtiğimiz günlerde Cömert Bey, sosyal medyadan haklı olarak sitem etti: “Yalnız bırakılıyorum galiba…” dedi.

Haklı.

Takımımızın bu yıl oynadığı hayati maçlarında dahi, salonda 200-300 taraftar vardı. Geçen senelerdeki heyecan, coşku, enerji yok. Nedeni pandemi midir, takımın performansı mıdır bilinmez ama Afyonkarahisar halkını tekrar salonlara çekmenin bir yolu bulunmalı.

Basketbol, hele hele Türkiye Süper Lig Basketbolu, seyir zevki yüksek olan kaliteli, kültürlü ve tanıtım-reklam olanağı yüksek olan bir spor.

Afyonkarahisar’ın basketbola ihtiyacı var.

Bilboardlar olur, bayraklar, flamalar, ilanlar olur, şehrin basketbol figürleriyle donatılması olur, yerel medya ile gündem olur, radyo ve televizyonlardan spot yayınlar olur, ilçelerin ve ilçelerde yaşayan halkımızın bu sürece dahil edilmesi olur, bir şekilde basketbol için Afyon halkının desteği tekrar sağlanmalı.

Heyecan olmadan, coşku olmadan, gündem olmadan, sinerji olmadan, destek olmadan, taraftar olmadan basketbolda başarı zor kazanılır. Cömert bey, teknik kadro, takım görevini yapıyor, bu şartlarda ligde tutunmak için gereken neyse yapılıyor, görünen o ki takımımız kadro olarak ligde rahatlıkla tutunabilecek seviyede ve kalitede…

Salonu doldurmalı, aynı aşkla, heyecanla basketbol takımıza destek olmalıyız…


*             *             *          
  


Bilim Merkezi…

Afyonkarahisar’a TÜBİTAK tarafından bir Bilim Merkezi yapılması olayı daha önce gündeme gelmişti, hatta Fuar Alanında Bilim Merkezi için arazi ayrıldığı söylenmişti. Ancak, yıllar geçti, bu konu unutulmuştu, ama biz BİLSEM Ailesi olarak bu konuyu unutmamıştık.

Afyonkarahisar, 750 bin nüfuslu, öğrenci potansiyeli yüksek bir il. Bilim Merkezi de ilimiz için bir ihtiyaç. Geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili somut bir görüşme yapıldı. Umarız ki devamı gelir.

Ulusal ve uluslararası teknolojik ve bilimsel organizasyonların Afyonkarahisar’a getirilmesi için yapılan girişimler güzel. Ama bunun da alt yapısının sağlam bir şekilde sağlanması gerekiyor. Bu altyapılardan bir tanesi de TÜBİTAK’ın ilimize kalıcı yatırımlar yapması, tam donanımlı büyük bir Bilim Merkezinin ilimizin eğitim ve bilim dünyasına kazandırılması…


*             *             *            

Gündem bitmedi…

Devam edelim inşallah…

Allah'a emanet, kalın sağlıcakla...


İdris ÖZEK
Eğitimci-Sosyolog
[email protected]