Gün FM’de yayınlanan Basın Odası Cumhuriyetimizin 100’ncü yılı özel yayında gazeteciler cumhuriyet demokrasi ve Orta Doğuda yaşananlar konusunda değerlendirmeler yaptı.


Mustafa Kemal fikirleri yolumuzu aydınlatacak
Tarihi bir günün yaşandığını söyleyen Gazeteci İsmail Akar, “Cumhuriyetimizin 100’ncü yıldönümüne kavuştuğumuz için Allah’a şükrediyoruz. Bana göre Cumhuriyet’in ilanına giden süreç ve sonrasında yaşananlar günümüzde ders alınması gereken birçok konuyu içeriyor. Mustafa Kemal’in ne kadar ileri görüşlü olduğunu bugün daha iyi fark ediyoruz. Etrafımızdaki devletler ve Orta Doğu’da yaşananlar herkesin malumu. Cumhuriyet, demokrasi demektir. Bazıları bugün Cumhuriyeti yok sayıyor. Bunları anlamak çok zor. Cumhuriyetin imkanları ile bir yerlere gelenlerin Cumhuriyeti yok sayması anlaşılır gibi değil. Her yeri Türk bayrağı ile donatmalıyız. Bu konuda da maalesef yeterli duyarlılık söz konusu değil. İzmir’e tayini çıkan Müftümüz Sinan Kazancı son Cuma namazında Cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal ve arkadaşları ile tüm şehitlerimiz için dua etti. Kendisine de teşekkür ederiz. Duyarlı bir din adamı. Tüm olumsuzluklara rağmen gelecekten ümitli olalım. Mustafa Kemal’in fikirleri daima yolumuzu aydınlatacaktır”.


Cumhuriyet ışıktır, Cumhuriyet umuttur
Cumhuriyet’in ilanından çok önce Atatürk’ün kafasında Cumhuriyet fikrinin olduğunu belirten Gazeteci Ahmet Tunca, “Çocukluk yıllarında arkadaşlarına seni bakan yapacağım diyor. Her zaman yanında olan Salih Bozok’a ise seni yaver yapacağım diyor. Atatürk böylesi öngörülü bir devlet adamı. Ayrıca büyük bir deha ve kültürlü bir insan. Bu kültürü önemli adımlar atmasına neden olmuştur. Demokrasiye giden yol, Cumhuriyetten geçer. Cumhuriyet millet egemenliğidir. Atatürk, Türk milletinin yapısına en uygun idare olarak Cumhuriyet’in yakışacağını bildiğinden Cumhuriyet’i ilan etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti bir umut ülkesi, bir ışık ülkesidir. Çevremizdeki ülkeler bakınca Cumhuriyet’in kıymetini daha iyi anlıyoruz. Biz demokratik, laik bir ülkeyiz. Kimse kimsenin inancına karışamaz. Bugün özgürce yaşayabiliyorsak bu Cumhuriyet sayesindedir”.


Cumhuriyet milletimize ve coğrafyamıza Allah’ın bir lütfudur
Dünyada 191 ülke bulunduğunu ve bunların 60’ının 100 yılı geçtiğini söyleyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Biz 100 yılı tamamlayan ülkelerin arasındayız. Dünyada yaşananlar herkesin malumuyken 100 yılı aşmak çok değerlidir. Bugün Cumhuriyetimiz 100 yaşında. Biz önemli bir devletiz. Daima mazlumların yanındayız. Yakaladığımız başarıları Cumhuriyetimize borçluyuz. Cumhuriyetle birlikte herkes yönetici olma hakkına kavuşmuştur. Hanedan sürseydi böyle bir şey yaşanamazdı. Cumhuriyete karşı olanları anlamak çok zor. Kendilerine göre bir tarih oluşturuyorlar. Cumhuriyetimiz ortaya koyduğu özgür düşünceyle insanları geliştirir. Baskıyla hiçbir şey yapılamaz. Baskıyla insanlar susar ve faydalı olacak fikirler ortaya çıkamaz. Bana göre Cumhuriyet, milletimize ve bu coğrafyaya Allah’ın bir lütfudur. Atatürk’ü ve Cumhuriyet’e giden süreçte emek veren tüm devlet adamlarımızı, şehit ve gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz. 100.yılımız kutlu olsun” dedi.


Gün FM stüdyosu Cumhuriyetimizin 100.yılına özel Türk bayraklarımızla süslendi.24 yılında 985. yayını yapan Basın Odası masasında sayfalarını 100.yıla özel hazırlayan yerel gazetelerimiz de sergilendi.
Program 100.yıla özel hazırlanan marşlarla son buldu.