Ernest Hemingway tarafından yazılmış savaş romanı ‘Çanlar Kimin İçin Çalıyor’ adlı eserden aldık yazımızın başlığını.

Yazımızda mevzu Afyonspor. Afyonspor  play-off hedefi ve olursa bunun akabinde 1. lige yükselme hedefiyle girdiği ve oynadığı TFF 2. Lig Beyaz Grup’ta son 5 haftaya çok sıkıntılı girdi.  

Bir anda play off potasına girebilecekken İnegölspor maçı ile onunculuk sırasına geriledi, düşüş diğer maçlarla devam etti şu anda 11.sırada. En son Menemenspor’a da deplasmanda 2-1 yenilerek çanları kendisi için çaldırmaya başladı. Şu anda düşme potasıyla arasında 5 puan fark var. İki maç bile değil. Allah muhafaza alınacak olumsuz sonuçlar Afyonspor'u düşme potasının içine bile sokabilir.

Teknik heyet  ve futbolcular akıllarını başlarına alıp bu kötü gidişe son vermeliler ve Afyonkarahisar halkına sporseverlere, taraftarlara bir kabus yaşatmamalılar.Bu kadar kötü gidişin açıkçası haklı bir izahı olamaz. Özellikle kafaya oynayan takımlar Şanlıurfaspor, Amed Sportif Faaliyetler, Çorumspor gibi takımlardan deplasmanda üç puan alma veya son dakikada yenilen golle 2 puan bırakma gibi durumları yaşayan bir takımın kendi sahasında bu kadar istikrarsız sonuçlar alması, İnegölspor ve Düzcespor’a evinde kaybetmesi, yenebileceği takımlara puanlar bırakması, kabul edilebilir bir durum değil. Futbol bu, futbolda her türlü sonuç vardır anlayışıyla yaklaştığımız da dahil bu alınan istikrarsız ve olumsuz sonuçların şahsen izahını yapamıyorum.

Kulüpten bu anlamda tatmin edici bir açıklama bekliyoruz.Elbette onlar da biraz önce ifade ettiğimiz gibi futbol bu, futbolda her türlü sonuç olabilir diyecekler büyük ihtimalle. Bu bizi ve taraftarları kesinlikle ikna edecek bir açıklama olamaz.Yönetim gerekli ikazları ve motivasyonu sağlayıp, bu son haftalarda takımın kendini toparlamasına ve üst sıralara doğru tırmanıp korkulu rüya görmesine engel olmalıdır. Afyonspor  başta güzel bir proje olarak kuruldu, daha ziyade genç oyunculara yatırım yapıldı. Oyun içi lideri olarak tecrübeli oyuncu Olcay Şahan ile anlaşıldı. Lige de aslında iyi başlandı ancak ilk yarının ortasından itibaren kötü gidiş başladı ve istikrarsız sonuçlar alındı ve de taraftarlar bir türlü yeterli şekilde maçlara getirilemedi. İnegölspor maçında deplasman taraftarlarının, Afyonspor taraftarından tezahürat olarak daha baskın olduğunu üzülerek gördüm. Tabii ki taraftar takımın bir nevi 12. oyuncusu, takımını iter gerekirse maçı çevirir, stadyumda bir baskı oluşturur ve bunun neticesinde kazanılmayacak maçlar bile kazanılabilir. Birçok maçta bu örneklere şahit oluyoruz. Taraftar ve takım bütünleşmesinin sağlanması için bir an önce iyi sonuçlar alınmalı ve takım kendini alt sıralardan kurtarmalıdır. Afyonspor bu sıraları hak etmiyor.

Bir zamanlar TFF 1. Lig’de yer alan takımın olması gereken yerler buralar kesinlikle değil. Sporun merkezlerinden biri olacak iddiasında bulunduğumuz Afyonkarahisar kesinlikle daha iyi yerlere layık. Bunun için de bir an önce kulübün şirketleşip, maddi yönden güçlü oluşumlara veya konsorsiyomlara devredilmesi daha sağlıklı olacaktır. Afyonspor maddi anlamda da özellikle iş çevresi anlamında yalnız bırakıldı, sadece Belediye ve yönetim imkanlarıyla bu işi çevirmek çok mümkün değil.

Yönetim defalarca çağrıda bulunmasına rağmen maalesef Afyonkarahisar'dan nimetlenen insanlar bunları hep göz ardı ettiler. Diğer birçok şehirde bu kadar ilgisizliğe rastlamak çok mümkün değil ancak bizim şehrimizde makus talihimiz olsa gerek, maddi  anlamda maalesef yeteri kadar destek göremiyoruz. B

undan dolayı gerekirse, şehir dışından kulübün asıl ismi Afyonspor değişmeden (başına sponsor ismi gelir doğal olarak) ve maçları Afyon'da oynaması şartıyla şirket olarak Afyonspor’u daha iyi yerlere getirebilecek müteşebbis insanlara teslim edilebilir.Yönetimde seve seve bu devri yapacaktır, buna yürekten inanıyorum. Afyonspor-Isparta 32 maçı ile yükselişe geçmeli ve geri kalan maçların ekseriyetini alarak bu sene ligi bu şekilde kötü rüya görmeden tamamlamalıdır. Önümüzdeki sezon için Allah kerim diyelim..

 

Lokman ÖZKUL

Spor Yazarı ve Yorumcu

[email protected]