Koparmanın Cezası Milyonları Buluyor: Eber Sarısı'nın Yaşam Alanında İnek Otlatıldı
Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde, dünyada sadece Eber ve Akşehir gölleri çevresinde yetişen ve nesli tükenme tehlikesi altında olan endemik bitki "Eber sarısı"nın koruma alanında büyükbaş hayvan otlatıldığı ortaya çıktı. Görüntülerin ardından Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü (DKMP) harekete geçti.
Dünyada sadece bu havzaya özgü olan ve sıkı koruma tedbirleri altında bulunan endemik bitki türü Eber sarısı (Vuralia turcica) tehlike altında. Hassas koruma bölgesinde ineklerin otlatıldığına dair görüntülerin sosyal medyada yayılması üzerine yetkililer geniş çaplı bir inceleme başlattı.

Sosyal Medya İhbarı DKMP Ekiplerini Harekete Geçirdi
Eber sarısının doğal yetişme alanında büyükbaş hayvanların otlatıldığını gösteren videoların çevre platformlarında paylaşılması, koruma kurullarını teyakkuza geçirdi. İhbarı değerlendiren Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Müdürlüğü ekipleri, Dereköy mevkiindeki alana giderek incelemelerde bulundu. Ekiplerin, koruma altındaki bölgenin zarar görüp görmediğini tespit etmek ve sorumluları belirlemek için çalışma yürüttüğü bildirildi.
Eber Sarısına Zarar Vermenin Cezası Milyonları Buluyor!
Türkiye’nin en önemli endemik bitki türleri arasında yer alan Eber sarısını korumak için uygulanan idari yaptırımlar adeta el yakıyor. Biyolojik çeşitliliği koruma kanunları kapsamında cezalar şu şekilde:
-
Eber sarısı bitkisini koparmanın cezası: 699 bin 245 TL
-
Eber sarısı yaşam alanını tahrip etmenin cezası: 3 milyon 496 bin 767 TL
Uzmanlar, bölgedeki kontrolsüz ve kaçak hayvan otlatma faaliyetlerinin, bitkinin köklerine ve tohumlama sürecine geri dönülemez zararlar verebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
DKMP Müdürü Okan Yılmaz: "İhbar Geldikçe Kontrole Gidiyoruz"
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürü Okan Yılmaz, koruma bölgesinin büyüklüğüne ve coğrafi zorluklara dikkat çekti. Yılmaz:
"Eber Gölü’nün Bolvadin sınırları içerisindeki alanı çok geniş bir bölgeyi kapsıyor. Ayrıca doğal şartlara bağlı olarak bu alanlar her yıl değişiklik gösterebiliyor. Ekiplerimiz gelen her ihbarı titizlikle değerlendiriyor ve bölgede sürekli kontrolleri sağlıyor." ifadelerini kullandı.
Çevrecilerden İsyan: "Fiili Koruma Önlemleri Artırılmalı"
Eber Gölü Yaşasın Hareketi Derneği Başkanı Ekrem Önder Çiftçi ise mevcut denetimlerin kağıt üzerinde kaldığını ve yetersiz olduğunu savundu. Eber Gölü havzasının Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik mirası olduğunu hatırlatan Çiftçi, fiili koruma önlemlerinin artırılması gerektiğini söyledi.
Next




