İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi Hüseyin AKARÇEŞME’nin Afyonkarahisar izlenimleri…
DOSTLAR DİVANI
AFYONKARAHİSAR İZLENİMLERİM
Dostlar divanı mensupları olarak Başkanımız Sami ÖZEY’in organizatörlüğünde , Afyon valimiz İrfan BALKANLIOĞLU’nun himayesinde 2 günlüğüne bir Afyonkarahisar şehir ziyaretimiz oldu. Bu gezinin en manidar tarafı adeta bir valiler buluşmasına bürünmesi idi. Kütahya, Burdur, Isparta ve Aydın valilerimizin de ortamımızı paylaşması renk kattı.
Oruçoğlu Termal Otel’de konferans salonundaki buluşmada sayın valimiz Afyonkarahisar hakkında engin bilgisi ile bizlere Afyon’u anlattı. Doyurucu bilgiler verdi. Toplantıya İstanbul valimiz Hüseyin Avni MUTLU telekonferansla ahenk kattı.
Dr Moral otobüste gerek giderken, gerekse de gelirken moral kaynağımız olma özelliğini sürdürdü.
Şehir gezimize Afyon Zafer müzesini ziyaret ederek başladık. Ulu cami (Selçuklu) ziyaretimiz oldu. Mevlevi dergahında ve çilehanede duygu dolu anlar yaşadık. Mevlana Evini ziyaretimizde Afyonkarahisar Mevlevi kültürünü yaşatma derneği başkanı Hacer Aran KESKİN hanım samimiyeti ve misafirperverliğinin yanı sıra Mevlevi ahlakı ile de bizleri bilgilendirdi. Antepli gönüllü Arif KESKİN kardeşimizde misafire nasıl davranılırsa, işte onu sundu bizlere.
Ulu cami Osmanlı öncesi, Selçuklu yapımı bir mabet. Tavanı ahşap işlemelerle süslü ve 40 tane çam ağacından kolon var içeride. Bu camiyi önemli kılan en önemli özelliği; imamın namaz kıldırdığı mihrap da, her halükarda görebileceği ve okuyabileceği bir biçimde sağlı sollu iki tane mermere işli kitabe (yazı) olması. Mihrabın sağında kibir ve gururlu olma demek isteniyor, sol tarafta ise adaletten uzaklaşma adil ol yazıyor olması. İmam efendi her selam verişinde bunları okusun. Okusun ki yöneticiler adaletten sapmasınlar. (Namazı kıldıranda bir yönetici)
Afyonkarahisar Konya’dan sonra ikinci büyük Mevlevi şehri. Mevlevilik Konya’da doğdu, Afyonkarahisar’dan da cihana dağıldı deniyor. Geçmişte derviş olmak için burada eğitim verilirmiş. İmtihanı kazananlar dervişliği hak edermiş. Kazanamayanların yüzüne kazanamadın demek incitici olduğundan dolayı ayakkabılarını dışarı koyarlarmış. Ayakkabının burun kısmı da dışarı bakacak şekilde.
Bu şehirde Mevleviliğin gelişmesi ile birlikte güzel sanatlarda gelişmiş. Hat, minyatür, tezhip, musiki. Mevlevilik içerisinde bilindiği gibi çilehaneler de var. Çilehane olarak hizmet vermiş mekanları da görmek nasip oldu. Beni çileden çıkarma deyiminin buradan çıktığını da öğrenmiş olduk. (Bilindiği gibi Mevlevi ruhlu insanlar Allah çilenizi artırsın da derler)
40 hatimli şifalı aşure geleneğinin sürdürülüyor olması muhteşem. Aşure hazırlanırken okunan aşure gülbengi isimli dua; Vakti şerifler hayrola, Hayırlar fethola. Şerler defüref ola. Hak ve erenler niyazlarımızı kabul eyleye. Şehidi Kerbela İmam Hüseyin efendimizin ruhi revani şad ola ve himmeti müzdad ola. Demi Hazreti Mevlana, Sırrı Şemsi Tebrizi, Keremi İmam Ali. Hû diyelim Hûûûû. Sofra duaları dülbentler var burada. Sofra duası, yağmur duası gibi yapılıyor. Eller yukarı açılmıyor. Eller aşağı bırakılıyor.
Sevilen vali İrfan BALKANLIOĞLU bizleri ihya etti. Afyonkarahisar belediye başkanı Burhanettin ÇOBAN’a da teşekkür ederiz. Afyon halkı geleneklerine bağlı. Mutaassıp insanlar genellikle. İşgal yıllarındaki olağanüstü mücadeleleri ve kahramanlıkları ortada. Bundan dolayı Afyonkarahisar, Kurtuluş Savaşımızın simgesi olmuş kentlerimizden biridir. Ülkenin her bir yöresinden gelen kahraman askerlerimiz yatıyor. Şehitler diyarı burası. İscehisar ilçesinde Giresun Şehitliği de var. Başka bir ilde kendi şehrinin adını yaşatan ilk ve tek şehitlik.
İstanbul Ticaret Odasının bir mensubu olarak Afyonkarahisar ekonomisi hakkında burada edindiğim bilgileri de aktarma sorumluluğum var. Öncelikle kaplıcaların başkenti Afyonkarahisar. Termal enerji burada birçok alanda insanlığa hizmet veriyor. Bol miktarda termal otel var burada. Sıcak su çok işe yarıyor bu coğrafyada. Sıcak su tarımda, seralarda üretime büyük katkı sağlıyor.
Haşhaş, yani Afyon keneviri 3 bin yıldan beri burada yetiştiriliyor. Haşhaşın başkenti AFYON diyebiliriz. İlaç sanayiinde önemli bir yeri var. Haşhaş tohumu daha birçok alanda kullanılıyor.
Afyon mermeri de tarih boyunca insanlığa hayat vermiş. Afyon beyazı denen ürünleri dünyaca meşhur. Dünyadaki mermerin %40’ı, buradan temin ediliyor. Türkiye’nin mermer ihtiyacının %17si de buradan karşılanıyor.
Sucuk deyince ilk alan gelen şehrimiz Kayseri ve Afyon’dur. Türkiye’nin sucuk ihtiyacının %23’ü bu şehirden. Kayseri sucuğunun daha acılı olduğu, Afyon sucuğunun daha yumuşak ve farklı bir lezzeti olduğu biliniyor.
Yumurta üretiminde çok iddialı Afyonkarahisar. Yumurtada birinci duruma yükselmiş burası. Daha önceleri Konya birinciymiş.
Afyon Kocatepe Üniversitesi şehre ayrı bir zenginlik katıyor. 13 fakülte, 5 enstitü, 4 yüksekokul, 1 devlet konservatuarı ve 15 meslek yüksekokulu ile eğitim-öğretime devam eden eğitim yuvası, Türkiye’nin gözde üniversiteleri arasında.
Veysel EROĞLU, İlker BAŞBUĞ, Ahmet Necdet SEZER, Kubat, Nurgül YEŞİLÇAY, rahmetli Yücel ÇAKMAKLI Afyonkarahisar’lı tanıdıklarımızdan bazıları.
Sonuç olarak ileride tarihe geçecek bir dostlar divanı buluşmasını da geride bırakarak buradan aldığımız feyiz, bereket ve maneviyatla, huzur içinde evimize döndük.
Hüseyin AKARÇEŞME
İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi
Dostlar Divanı Müdavimi