Akıncı Üssü davasında müşteki sıfatıyla beyanda bulunan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Abidin Ünal, "Darbe teşebbüsüne katkı sağlayan bir kısım FETÖ mensubunun başlattığı hava harekatı yine Hava Kuvvetlerince bastırılmıştır. Akşam 22.03'te başlayan hava faaliyeti 10 saat sonra sabah 08.03'te sonlandırılmıştır” dedi.

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin komuta merkezi olan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 469 sanık hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Kampüsü'ndeki duruşma salonunda görülen davaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ve müştekiler katıldı. Davanın bugünkü celsesinde müşteki beyanlarının alınmasına devam edildi. Müşteki sıfatıyla beyanları alınan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Abidin Ünal, bugüne kadar görülen duruşmalarda bazı sanıkların hakkında yalan ifadelerde bulunduğunu ve kendisine iftira attığını belirtti. Ünal, emekli Korgeneral Mehmet Şanver'in kızının Moda Deniz Kulübü'ndeki düğününe katılmak üzere saat 19.00'da yola çıktığını anlatarak, saat 19.06 sıralarında Hava Kuvvetleri Komuta Merkezi'nden arandığını, Genelkurmay Komuta Harekat Merkezi emriyle askeri uçuşların durdurulduğu ve havadaki uçakların indirilmesi emri geldiğinin kendisine söylendiğini kaydetti. Ünal, gelen bu bilgide darbe teşebbüsünü ima eden en ufak detayın olmadığını dile getirerek, Eskişehir Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi üzerinden işlemin derhal yerine getirilmesi emrini verdiğini söyledi.

48 sorti yaptık

Saat 04.53'den itibaren darbecilere karşı hava harekatı başlatıldığını sonradan öğrendiğini belirten Ünal, "Sırasıyla Erzurum, Dalaman, İncirlik, Balıkesir, Afyon ve Eskişehir meydanlarından kalkan uçaklarla önce havadaki uçaklara müdahale edilmiş, daha sonra Cumhurbaşkanı ve Başbakanın talimatına uygun olarak Akıncı Meydanı'nın uçak kaldırılmaz hale getirilmesi için önce pistlere top taarruzu, sonra bombalama yapılmıştır. Saat 08.03 itibariyle Akıncı Meydanı'ndan değil uçak helikopter dahi kaldırılamaz hale getirilmiştir. FETÖ darbe teşebbüsünde bulunanların gece boyu 26 sortilik jet uçuşuna karşılık 48 sortilik bir jet uçuşuyla baskı kurulmuştur" şeklinde konuştu.