Büyük Birlik Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Süleyman Çağlar, Afyonkarahisar’ın büyükşehir olması ve yeni yerel yönetimler düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Meclis’te yeni bir yerel yönetimler yasası hazırlığı bulunduğunu belirten Çağlar, söz konusu düzenleme kapsamında Afyonkarahisar’daki belde belediyelerinin tüzel kişiliklerinin kaldırılarak köy statüsüne dönüştürülmesinin gündemde olduğunu ifade etti.
“Belde belediyelerinin tüzel kişiliğinin kaldırılmasını doğru bulmuyoruz”
BBP olarak belde belediyelerinin kapatılmasına karşı olduklarını açıklayan Çağlar, partisinin konuya ilişkin tutumunu şu sözlerle dile getirdi:
“Büyük Birlik Partisi olarak bu yasa kapsamında belde belediyelerinin tüzel kişiliğinin kaldırılmasını doğru bulmuyoruz.”
Çağlar, Afyonkarahisar’ın geniş bir yüzölçümüne sahip olduğuna dikkat çekerek, belde belediyelerinin kapatılması halinde yerel hizmetlerin yürütülmesinde sorunlar yaşanabileceğini belirtti.
Temizlik, su, kanalizasyon ve ulaşım vurgusu
Belde belediyelerinin kapatılarak yerleşimlerin köy statüsüne dönüştürülmesinin hizmetlere etkisine değinen Çağlar, özellikle temizlik, içme suyu, kanalizasyon ve ulaşım hizmetlerine dikkat çekti.
Çağlar, “Şehrimiz geniş bir yüzölçümüne sahiptir. Bu sebeple kapatılacak beldelerde ve köylerde temizlik, su ve kanalizasyon arızaları, ulaşım gibi birçok konuda aksaklıklar yaşanacağı aşikârdır” ifadelerini kullandı.
2014 yılındaki düzenlemeyi hatırlattı
BBP İl Başkanı Süleyman Çağlar, açıklamasında geçmiş yıllardaki yerel yönetim düzenlemelerine de değindi.
2014 yılında uygulamaya giren düzenlemeler kapsamında bazı belde belediyelerinin köy statüsüne dönüştürüldüğünü hatırlatan Çağlar, o dönemde yapılan açıklamalara da atıfta bulundu.
Çağlar, dönemin İl Genel Meclisi Başkanı tarafından köye dönüşen beldelerde yaşayan vatandaşların “İyi ki köy olmuşuz” diyeceklerinin ifade edildiğini belirterek, kendi değerlendirmelerine göre söz konusu yerleşimlerde yaşayan vatandaşların daha sonra mağduriyet yaşadığını söyledi.
“Farklı bir düzenleme yapılmalı”
Afyonkarahisar’ın büyükşehir statüsü kazanmasına karşı olmadıklarını belirten Çağlar, düzenlemenin belde belediyelerinin tüzel kişiliklerini koruyacak şekilde hazırlanmasını istedi.
Çağlar, “Büyükşehir yasası çıkarılacaksa bile belde belediyeleri kapatılmadan, tüzel kişilikleri korunarak farklı bir düzenleme yapılmalıdır” dedi.
Yasa taslağının kamuoyuyla paylaşılması çağrısı
Hazırlık aşamasındaki yerel yönetimler düzenlemesinin ayrıntılarının kamuoyuna açıklanması gerektiğini belirten Çağlar, Afyonkarahisarlıların sürecin detayları hakkında bilgilendirilmesini talep etti.
Çağlar, “Taslak hâlindeki yasanın ayrıntıları hemşehrilerimizle paylaşılmalıdır” ifadelerini kullandı.
“Afyon büyükşehir olsun ama belde belediyeleri kapatılmasın”
BBP Afyonkarahisar İl Başkanı Süleyman Çağlar, açıklamasını şu çağrıyla tamamladı:
“Afyon büyükşehir olsun ama belde belediyeleri kapatılmasın. Buralarda yaşayan vatandaşlarımız mağdur edilmesin.”
Çağlar’ın açıklamasıyla birlikte Afyonkarahisar’ın olası büyükşehir statüsü ve bu kapsamda belde belediyelerinin geleceği konusu yeniden gündeme geldi.
Next





