Burak AYDIN'ın Afyonpostası'nda yayınlanan yazısı...



Rektörlük Yarışı Başladı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörlüğü için müracaatlar geçen Cuma bitti. Bilgilere göre 30-40 profesör rektörlük için başvurdu. Cumhurbaşkanının kimi Rektör olarak atayacağı merak konusu. Afyonkarahisar’ın eski kurumlarından olan Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne atanacak yeni rektörü zor bir dönem bekliyor. Üniversite içerisinde de beklenti yüksek. Yapılmamış ve yapılması umulan ilk akademik yükseltmeler ve FETÖ ile mücadele olmak üzere çok iş olduğu söyleniyor.

AKÜ Yönetimi Mustafa Solak idaresinde, iyisiyle kötüsüyle 8 yılı tamamladı. Hoca çok konuşuldu, tartışıldı. Birçok hocalar bu uzun dönemde rektör yardımcısı, dekan, idareci kadrolarında Solak’ın yönetiminde görev aldı. Bu isimlerden Mustafa Solak’la yakın çalışan bazı hocaların boşalacak koltuğu doldurmak için, rektör adayı olarak başvurduğu konuşuluyor. Rektör hocanın adaylık durumuysa şimdilik belli değil.

Afyonkarahisar halkı AKÜ’de değişim vaktinin geldiğini söylüyor. Son 8 yıldır üniversite yatırım aldı, ancak yeterli olmadığı herkesin ağzında. Çalışanlar mutlu değil deniyor. Afyonlu esnaf, iş adamı, öğretim görevlileri, vatandaş, yenilenecek olan bir yönetimle üniversitenin daha faydalı olacağına inanıyor.

Bizdeki bilgiye göre rektör adayları arasında iki üç isim öne çıkıyor. Eski yönetimle 8 senedir birlikte çalışan ve rektör Solak’ın halen rektör yardımcılığı görevini yapan Mehmet Karakaş ve uzun yıllar rektör Solak’la çalışmış eski rektör yardımcısı Hilmi Uçan bu isimler arasında. Gene 24 Haziran seçiminde MHP’den ikinci sırada milletvekili adayı olan Turan Civelek de güçlü adaylardan biri olarak gösteriliyor.

Mehmet Karakaş iyi niyetli ve sakin biri olarak tanınıyor. Yakın çevresindeki hocaların ilerlemesinde etkisi olduğu biliniyor. Duyuma göre hoca güçlü aday. Ancak geçen 8 sene içerisinde çokça yıprandığı herkes tarafından söyleniyor. Solak hocanın rektör olmasında etkili olan tüm grubların bugün Mehmet Karakaş etrafında toplandıkları konuşuluyor. Aynı grupların desteğine talip olarak aday olduğu söylenen bir diğer isim Hilmi Uçan. Onun da güçlü aday olduğu belirtilmekte. Hangisi doğru, kim bu gruplarca desteklenecek yakında ortaya çıkacaktır.

Mehmet Karakaş’ın Afyonkarahisarlı AK Partili siyasilerin kendini desteklediğini yakın çevresi ile paylaştığı söylenenler arasında. Ancak Hilmi Uçan hoca için de benzer konuşmalar var. Karakaş’ın Beştepe’de önemli bir isimle temasta olduğu belirtilen diğer konu. Bu iki hocamızın en önemli eksisi ise bugüne kadar idareci olarak AKÜ’de aldıkları görevler olarak görünüyor. Geçen dönemde yaşanan yanlışlar sebebiyle kan kaybı olduğu ifade edilmekte. Üniversitede kutuplaşmaya, kadro dağıtımında ciddi mağduriyete sebep olunduğu iddialar arasında. 15 Temmuz öncesinde bu iki hocanın da içinde yer aldığı AKÜ’nün yönetimi tarafından hain örgütün üniversitede yerleşmesine karşı etkili mücadele verilmediği de söyleniyor.

Yeni sistemde rektörlük seçimi yok. Ancak olsa da bu nedenlerle bu isimlerin öğretim görevlilerince kabul görmeyeceği duyumları var. Konuştuğumuz hocalar bu iki isme ve yaptıklarına karşı tepkililer. Olan biten yanlışa geçmiş dönemde dur diyemedikleri için, bu isimlerin rektör olmaları halinde üniversitede bir şeyin değişmeyeceği söyleniyor. Öbür taraftan Mehmet Karakaş ve Hilmi Uçan Afyonkarahisar’ın çokca da tanımadığı isimler. Daha çoklukla üniversite içerisinde, kendi çevrelerinde ve Afyon bürokrasisinde biliniyorlar.

Turan Civelek rektörlük için adı geçen bir diğer isim. 24 Haziran seçimindeki yoğun çalışması Afyonlunun takdirini topladı. Diğer isimlere göre bilinen biri olarak Turan hoca ön plana çıkıyor. Performansı rektörlük işini iyi yapacağının göstergesi deniyor. Konuştuğumuz eşraf, öğretim görevlileri Turan Civelek hocanın tam bir Cumhur ittifakı rektör adayı olduğunu belirtiyorlar. Hoca MHP Afyon teşkilatının sevdiği bir isim. Milletvekili Mehmet Taytak’la da oldukça yakın oldukları biliniyor. Hoca’nın da MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’ye ve Taytak’a karşı olan hürmeti partililerce dile getiriliyor. AK Parti tarafında da Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine seçimdeki önemli katkısından dolayı Civelek sayılan bir isim. 31 Mart yerel seçimleri öncesi AKÜ Rektörlüğüne MHP’den milletvekili adayı olmuş birinin atanmasının siyasi taktir olabileceği, süpriz olmayacağı söylenmekte. Yeni kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin Rektörü’nün Ankara’dan gelmesinin ve AK Parti tarafından atanmasının AKÜ Rektörlüğü için bu ihtimali güçlendirdiği dile getiriliyor. Cumhur ittifakının devam ediyor olması önemli. Bekleyip görülecek.

Rektörlük yarışı için adı geçen diğer hocalar arasında Tuğrul Kandemir, Ahmet Yaramış, Ahmet Çelik, İsmail Türkmenoğlu, Hüseyin Akbulut gibi farklı isimler bulunuyor. Bu hocaların Afyonkarahisar tarafından yeterince tanınmıyor olması rektör oldukları halde yapacaklarının ne olacağı şüphesini akla getiriyor. Bu isimler içerisinde Mehmet Karakaş’a çok yakın olanlar olduğu biliniyor. Taktik olarak başvuru yaptıkları konuşulanlardan.

İlk duyumlara göre durum bu. En doğru kararı sayın Cumhurbaşkanımız verecek. Milletini seven, AKÜ’ye, Afyon’a katkısı olacak, Afyonlunun içinde olacak bir rektörün atanması beklentisi var. AKÜ’nün büyümesi Afyon’un büyümesi demek olduğu için bu atama önemli. Son olarak dışarıdan da başvuru olabileceği düşünülmekle beraber Afyon’u tanıyan, üniversiteyi bilen birinin atanması konuştuğumuz yerlerde dile getirilmekte.

Afyonkarahisar’ın göz bebeği AKÜ’de neler olacak, kim atanacak hep birlikte bekleyip yaşayacağız.





Kaynak link: https://www.afyonpostasi.com.tr/gundem/akude-rektor-kim-olacak/1255