Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hububat hasadının yoğun şekilde sürdüğü yaz döneminde artan sıcaklıklar ve rüzgâr nedeniyle anız ve orman yangını riskine karşı üreticileri uyardı. Müdürlük, hasat sırasında alınacak basit önlemlerin hem tarımsal üretimi hem de orman varlığını koruyacağını belirterek, çiftçilerin anız yakmaması ve tarım makinelerinin bakımını eksiksiz yaptırması gerektiğini vurguladı.
Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarafından yapılan bilgilendirmede, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması, doğal kaynakların korunması ile can ve mal güvenliğinin temin edilmesi amacıyla hasat sırasında gerekli tüm tedbirlerin eksiksiz uygulanmasının büyük önem taşıdığı ifade edildi.

ORMANLIK ALANLARA YAKIN TARLALARDA EK TEDBİR ÇAĞRISI
Özellikle ormanlık alanlara komşu tarım arazilerinde yürütülen hasat çalışmalarında yangın riskinin daha yüksek olduğuna dikkat çekilen açıklamada, üreticilerin çalışma alanlarında yangına karşı hazırlıklı olmaları istendi. Bu kapsamda, ormanlık alanlara yakın bölgelerde hasat yapan çiftçilerin çalışma alanında dolu su tankeri ile yeterli sayıda yangın söndürme tüpü bulundurmasının olası yangınlara ilk müdahale açısından kritik önem taşıdığı bildirildi.
ANIZ YAKILMASI YASAK, TOPRAĞA VE DOĞAYA ZARAR VERİYOR
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, anız ve hasat artıklarının kesinlikle yakılmaması gerektiğini vurguladı. Açıklamada, anız yakılmasının toprağın organik madde yapısına zarar verdiği, faydalı mikroorganizmaların yok olmasına neden olduğu ve kontrol altına alınması güç yangınlara yol açabildiği ifade edildi.
BİÇERDÖVER VE TARIM MAKİNELERİNİN BAKIMI İHMAL EDİLMEMELİ
Hasat döneminde kullanılan biçerdöver ve diğer tarım makinelerinin düzenli bakımının yapılmasının yangın riskini azaltacağı belirtilirken, özellikle egzoz sistemi, elektrik tesisatı ve yangın söndürme ekipmanlarının hasat öncesinde mutlaka kontrol edilmesi gerektiği kaydedildi.
SICAK VE RÜZGÂRLI SAATLERDE DİKKAT UYARISI
Müdürlük açıklamasında, hava sıcaklığının yüksek, nem oranının düşük ve rüzgârın etkili olduğu saatlerde yangın riskinin arttığına dikkat çekildi. Bu nedenle üreticilerden, yangına neden olabilecek her türlü riske karşı azami dikkat göstermeleri ve hasat çalışmalarını gerekli tedbirleri alarak yürütmeleri istendi.
YANGIN VEYA DUMAN GÖRÜLMESİ HALİNDE 112 ARANMALI
Yetkililer, yangın ya da duman görülmesi durumunda zaman kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbarda bulunulması gerektiğini belirtti. Erken ihbarın, yangının büyümeden kontrol altına alınabilmesi açısından büyük önem taşıdığı ifade edildi.
BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından hasat dönemi boyunca anız yangınlarının önlenmesi ve güvenli hasat uygulamalarına yönelik bilgilendirme ile farkındalık çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü bildirdi.
Açıklamada, toprağın verimliliğinin korunması, üreticilerin emeklerinin güvence altına alınması ve ormanların gelecek nesillere sağlıklı şekilde aktarılabilmesi için tüm üreticilerin gerekli hassasiyeti göstermesinin önem taşıdığı belirtilerek, alınacak basit tedbirlerin hem tarımsal üretimi hem de doğal yaşamı koruyacağı vurgulandı.
Next






