Afyonkarahisar OSB’de İtfaiye Teşkilatı Yok, Yangın 2 Gün Sürdü
Afyonkarahisar’da orman ürünleri üreten bir fabrikanın geçtiğimiz akşam çıkan yangında büyük hasar gördüğü, fabrikanın bulunduğu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) sınırlarında ise yangına müdahale edebilecek bir itfaiye teşkilatının bulunmadığı ortaya çıktı. Özellikle fabrikanın hemen yanı başında eğitim gören yaklaşık 2 bin öğrenciyi barındıran bir kolej bulunması, yangının yarattığı endişeyi daha da artırdı.
İhlas Haber Ajansı'ndan Gökten Ceylan’ın aktardığına göre, yangın, Afyonkarahisar Merkez Organize Sanayi Bölgesi'ndeki orman ürünleri üreten bir fabrikada önceki akşam saat 19.40 civarında başladı. Yangına müdahale, yerel itfaiye ekiplerinin yetersizliği nedeniyle havadan helikopterlerle de gerçekleştirildi. Yangın, ancak 2 günün ardından öğle saatlerinde kontrol altına alınabildi. Ancak yangın sonrası fabrikanın enkazından hala dumanlar yükseliyor.
Yangının meydana geldiği bölgede, sanayi kuruluşlarının güvenliğinden sorumlu olan itfaiye teşkilatının bulunmaması, bölgedeki işletmelerin ve okulların güvenliği konusunda ciddi endişelere yol açtı. Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’ne göre, her OSB'nin kendi itfaiye teşkilatına sahip olması gerektiği belirtilmesine rağmen, Afyonkarahisar Merkez OSB’de bu zorunluluk yerine getirilmemiş. Yönetmelikte, “Yangın Savunma Sistemi” başlığı altında, OSB’lerde yangın güvenliği önlemlerinin belirlenmesi ve itfaiye teşkilatının kurulması gerektiği vurgulanıyor. Ancak Afyonkarahisar OSB’nin, bu konuda gerekli adımları atmadığı ve itfaiye aracı ile personeli almadığı, yangının büyümesine yol açtı.
Bölgedeki 400 fabrikaya ek olarak, 2 özel kolej, bir meslek lisesi ve öğrenci yurtları da bulunuyor. Yangının meydana geldiği fabrikanın yanı başında, yaklaşık 2 bin öğrencinin eğitim gördüğü teknik bir kolej yer alıyor. Bu durum, yangının olası başka bir facia yaratıp yaratmayacağı konusunda kaygıları artırdı.
Afyonkarahisar OSB yönetimi ise, olayla ilgili soruları yanıtsız bırakarak, durum hakkında herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındı. Bu durum, OSB yönetiminin yangın güvenliği konusunda daha sorumlu bir yaklaşım sergilemesi gerektiği tartışmalarını gündeme getirdi.
Afyonkarahisar’daki bu olay, OSB’lerde yangın güvenliği uygulamalarının ne kadar hayati olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Yangının büyümesini engellemeye çalışan ekiplerin yaşadığı zorluklar ve yetersiz altyapı, OSB’lerde benzer olayların önlenmesi adına daha kapsamlı önlemler alınması gerektiğini gösteriyor.
Afyonkarahisar'da yaşanan bu felaket, ülke çapında diğer OSB'lerde de benzer önlemlerin alınması için bir uyarı niteliği taşıyor.