Spor dünyasında oyun kuralları değişmiyor gibi dursa da günümüzün hızlı ve dinamik dünyasına uymayan her süreç değişime uğruyor. Teknolojideki yeni gelişmeler spor dünyasında artık pratik olmayan ve modası geçmiş her adımı kökten yeniliyor. Spor ve sporcularla olan etkileşimler geçtiğimiz son on yılda inanılmaz bir evrim geçirdi.

 

Söz konusu teknolojik gelişmelerin oyunu nasıl değiştirdiğinin nabzını tutmanıza yardımcı olmak için şu anda spor dünyasında kullanılan en heyecan verici spor teknolojilerinden bazılarına daha yakından bakalım. 

 

 

Çevrimiçi Maç İzleme Deneyimi

 

ExpressVPN’in araştırmasına göre, Türkiye’de 2017’den bu yana çevrimiçi canlı maç izleme oranları düzenli bir artış gösteriyor. Futbol her ne kadar bu ilginin merkezinde olsa da, basketbol, voleybol ve F1 gibi spor dalları ve etkinlikleri sporseverler tarafından canlı olarak izlenmek isteniyor ve takip ediliyor.

 

 

Sanal Gerçeklik

 

Geçtiğimiz yıllarda en çok dikkat çeken spor teknolojileri gelişmelerinden biri de Sanal Gerçeklik (VR) teknolojisidir. 1990’larda ortaya çıkan ve son yıllarda büyük gelişmeler geçiren VR teknolojisi spor teknoloji sözlüğünün bir parçası olmuştur. Bu tabii ki bir sürpriz değil çünkü genel olarak VR teknolojisinin spor dünyasında büyük değişimlere sebep olması bekleniyor. VR teknolojisi sporseverlerin sevdikleri spor oyunlarını istedikleri konumdan sanal bir ortamda oynamalarını sağlarken canlı yayınlanan maçları da stadyumda gibi deneyimlemelerini sağlıyor. 

 

 

Sanal gerçeklik teknolojisi aynı zamanda sporcuların ve antrenörlerin antrenmanları eşzamanlı olarak herhangi bir konumdan gerçekleştirmelerini sağlıyor. Bu yönüyle maliyetleri düşürüyor. VR aynı zamanda sporseverler için üç-boyutlu marka deneyimleri sunarak etkileşimleri arttırıyor. 

 

 

 

Fitness Takip Cihazları ve Giyilebilir Teknolojiler

 

Spor teknolojisinin ne kadar hızlı değiştiğini anlamanın en kolay yollarından biri, insanların giyilebilir teknolojiyi ne kadar hızlı benimsediğine bakmaktır. Fitbit ve Apple Watch gibi akıllı giyilebilir teknolojiler artık modern yaşamın yerleşik birer parçası haline geliyor. 

 

Giyilebilir teknolojilerin spor dünyasındaki yerlerine yakın zamanda meydan okunacak gibi de görünmüyor. Bu cihazlar, modern sporcunun antrenman ve yaşam tarzının önemli birer parçası haline geldi. Kalp atış hızından yakılan kalorilere ve uyku düzenine kadar her şeyi takip etmeye ve izlemeye yardımcı olan bu giyilebilir teknolojiler spor dünyasında daha ileri teknolojiye sahip versiyonlarıyla karşımıza çıkıyor. 

 

 

 

2022 FIFA Dünya Kupası'nda Kullanılacak Teknolojiler

 

 

2022 FIFA Dünya Kupası 21 Kasım, 2022’de Katar’da start alacak. 2022 FIFA, geçtiğimiz yıllarda kullanılan spor teknolojilerinin daha gelişmiş versiyonlarına ev sahipliği yaparken, Al Rahla gibi ileri teknolojiye sahip bir spor ekipmanının kullanıldığı ilk büyük spor etkinliği olacak. 

 

 

2022 Al Rihla geçtiğimiz Mart ayında tanıtıldı. Al Rihla, FIFA Dünya Kupası'nın resmi topu, VAR yani Yardımcı Video Hakem takımına gerçek zamanlı kesin top verileri sağlayarak hızlı ve doğru ofsayt kararlarının alınmasını sağlayacak.

 

Al Rihla’nın merkezinde bulunan hareket sensörü topun her hareketine dair eşi benzeri görülmemiş veri sağlayacak. 

 

 

Yarı-otomatik ofsayt teknolojisi ve Al Rihla’dan elde edilecek veriler yardımcı hakemlerin hızlı ve doğru kararlar almasına yardımcı olacak. Yarı otomatik ofsayt teknolojisi için Katar stadyumları çatılarının altına 12 kamera yerleştirildi. Futbolcuların üzerinde belirlenen 29 veri noktasına odaklanacak olan kameralar saniyede 50 kez veri gönderecek. Ofsayt durumlarında 3D animasyon ile pozisyon tekrar oluşturulacak ve karar hızlı bir şekilde verilecek. 

 

Görüldüğü gibi, spor teknolojilerindeki gelişmeler bir sporseverin takımı ile etkileşime geçme şeklinden dünyanın en büyük spor etkinliklerinden biri olan FIFA Dünya Kupasında bile değişikliklere sebep oluyor. Spor teknolojileri ilerleyen yıllarda spor dünyasını nereye taşıyacak, hep birlikte göreceğiz.