“Sudan’da tarım vizyon işidir” diyerek Sudan ile ortak şirket kuran Türkiye, şimdi tasfiye kararı aldı.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün bağlı ortaklığı olan Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketinin kapatılmasına karar verildi. Bu kararın gerekçesi ve sonuçları ne olacak?

CHP Grup Başkanvekili Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, bu soruların yanıtını aramak için Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya TBMM’de soru önergesi verdi.

Köksal, Türkiye’de tarımın bitirildiğini, çiftçinin borç batağında olduğunu, tarım arazilerinin imara açıldığını belirterek, Sudan’da 99 yıllığına kiralanan 780 bin 500 hektar tarım arazisinin akıbetini sordu.

Köksal, “Sudan’da tarım yapmak vizyon işidir diye övünen iktidar, şimdi neden sessizce tasfiye ediyor?

Bu şirketin kuruluşunda ve tasfiyesinde hangi gerekçeler rol oynadı?

Bu şirketin faaliyetleri ne kadar sürdü, ne kadar gelir elde etti, ne kadar zarar etti?

Sudan’daki tarım arazilerinin durumu nedir?

Bu tasfiye kararı Sudan ile ilişkilerimize nasıl yansıyacak?” diye sordu.

Burcu Köksal'ın Soru Başlıkları şöyle :

1-           Tasfiye edilen Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketinin toplam sermayesi nedir?

2-           Tasfiye sebebi nedir?

3-           Şirketin yönetim kurulunda kimler vardır?

4-           Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketinin kuruluşundan bu yana yönetiminde kimler yer almıştır ve huzur hakkı payı olarak ne ücret almışlardır?

5-           Şirketin ülkemizin üretimine katkısı nedir?

6-           Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketinin Sudan’da ürettiği ürünler ülkemize girmiş midir? Girdi ise vergilerden muaf tutulmuş mudur?

7-           Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketine ait Sudan’da kaç dönüm tarım arazisi vardır ve bu arazilerin akıbeti ne olacaktır?

8-           Bugüne kadar Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi için Türkiye Cumhuriyeti hangi kaynaktan ne kadar para harcamıştır?”