CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz'ün basın açıklaması.

Gözden kaçırmayın

AkParti Adayından Gövde Gösterisi!AkParti Adayından Gövde Gösterisi!

CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz'ün basın açıklaması.


1 Temmuz 2021 (yarın) çalışan milyonlarca emekçiler için çok önemli bir tarihtir. Bunun nedeni, 1 Temmuz’da çalışanların işten çıkarılmalarına engel olan “işten çıkartma yasağı” uygulaması  kaldırılıyor. 

Yarın, çalışanların birlikte işten çıkartılmalarının, işlerini, aşlarını, ekmek kapılarını kaybetmelerinin başlangıç tarihi olacaktır.

İktidarın göz yumduğu ve yasağa rağmen iş yasasının açıkları kullanılarak gerçekleştirilen işten çıkartmalarla sayıları 10 milyona dayanan geniş tanımlı işsizlerin sayısı, 30 Haziran’da işten çıkartma yasağının süresinin dolmasıyla katlanarak artacaktır. 

Anayasamıza göre demokratik, sosyal hukuk devleti olmanın gereği, işini kaybetme tehdidi altında olan çalışanlara sahip çıkmaktır. Salgın sürecinde zaten kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin, nakdi ücret desteği vb. altında gizlenen gerçek işsizlik şimdi işten çıkartma yasağının yürürlükten kalkmasıyla kitlesel işsizler ordusunun ortaya çıkmasına neden olacaktır.

İktidar, sosyal ve insani sorumlulukları çerçevesinde milyonlarca yurttaşa karşı anayasal yükümlülüklerini hatırlamalıdır. İşten çıkartma yasağının süresi tam normalleşme sağlanıncaya kadar, ya da en azından bu yılın sonuna kadar uzatılması kaçınılmaz bir gerekliliktir.