Kripto paraların takibi, vergilendirilmesi ve kullanıcıların korunması konularında yeni bir düzenlemenin son aşamasına gelindi. Toplantısı geçtiğimiz günlerde yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın öncülüğünde yürütülen çalışmaların son aşamaya geldiği bildirildi. Bu düzenlemenin yakın bir zamanda meclise sunulması bekleniyor.

Bu düzenleme ile Türkiye'nin gri listeden çıkması hedefleniyor. Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından belirlenen 40 maddeden 39'unu tamamlamış durumda ve kripto paraların regülasyonu bu son maddeyi oluşturuyor.

Düzenleme kapsamında, kripto para alım satımıyla ilgili aracılık yapan kurumlar bir dizi kuralla karşılaşacak. Sermaye Piyasası Kurulu'nun bu düzenleme ile birlikte kripto para şirketlerinin denetiminden sorumlu olacağı belirtiliyor. Kripto para borsalarının da aracı kurum gibi faaliyet göstereceği ifade ediliyor. Ayrıca, kripto para borsalarına sermaye zorunluluğu getirileceği de düzenlemede yer alacak. Vergilendirme ile ilgili detayların ise henüz belirsiz olduğu belirtiliyor.

Uzmanlara göre, düzenlemenin kullanıcıları koruma altına alacak bölümleri ikincil düzenlemeler ve yönetmeliklerle gelecektir.