Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü ile Güneş ve Rüzgar Enerjisi Uygulama Araştırma Merkezi tarafından 11-13 Ocak 2024 tarihlerinde 8. Yenilenebilir Enerji Sistemleri Kış Okulu düzenleniyor.

Bu yılki kış okulu "Yapay Zeka" temasıyla gerçekleştiriliyor. Açılış töreni, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Afyon Jeotermal Turizm ve Ticaret A.Ş (AFJET) Genel Müdürü İsmail Kara, Güneş ve Rüzgar Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu ile birlikte akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla İbrahim Küçükkurt Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

AKÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu, açılış konuşmasında yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşması ve verimliliğinin artmasıyla ilgili bilgiler verdi. Hocaoğlu, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları bakımından zengin bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, hükümetin bu alanda önemli adımlar attığını ve 2023 yılına kadar yenilenebilir enerjinin kurulu gücünün 300 gigawatta ulaşmayı hedeflediğini söyledi.

Enerji tasarrufu konusunda da bilinçli olmanın önemine değinen Hocaoğlu, enerji tasarrufunun sürdürülebilir kalkınma için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının çevreyi kirletmediğini ve verimli kullanıldığında enerji tasarrufuna da katkı sağladığını belirtti. Hocaoğlu, güneş enerjisinin sıklıkla kullanıldığı yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olduğunu ancak bununla ilgili yanlış bilgilerin olduğunu dile getirdi. Güneş panellerinin üretimi sırasında atmosfere salınan karbon miktarının aslında oldukça küçük olduğunu ve kullanım ömrü boyunca ürettiği enerjiyle karşılaştırıldığında bu emisyonun küçük bir orana denk geldiğini açıkladı.

Teknolojinin gelişimiyle birlikte, güneş panellerinin atık olarak ortaya çıkma potansiyeli olduğunu ve içerdikleri kimyasal maddelerin çevre ve insan sağlığına etkisi olduğunu vurgulayan Hocaoğlu, bu konunun henüz yeterince düşünülmediğini söyledi. 2050 yılında hurdaya ayrılmış güneş panellerinin çevre için ciddi bir sorun oluşturacağının tahmin edildiğini belirtti. 8. Yenilenebilir Enerji Sistemleri Kış Okulu'nun bu yılki temasının "Yapay Zeka" olduğunu aktaran Hocaoğlu, yapay zeka teknolojilerinin yenilenebilir enerji kaynaklarının gelişimine nasıl katkı sağlayabileceğini değerlendireceklerini söyledi.

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ise enerji sağlamanın önemine dikkat çekti. Bugün tüketilen enerjinin büyük bir kısmının geri dönüştürülemez kaynaklardan elde edildiğini belirten Özdemir, güneş enerjisi gibi geri dönüştürülebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılması gerektiğini söyledi. Yapılan çalışmalar ve teknolojinin gelişmesi sayesinde enerji kaynaklarının daha akıllı bir şekilde kullanılabileceğini ifade etti. 8. Yenilenebilir Enerji Sistemleri Kış Okulu'nun kapanış oturumu, 13 Ocak 2024 tarihinde "Yapay Zeka Özelinde Güneş, Jeotermal ve Rüzgar Enerjisi Sistemlerinde Yenilikçi Yaklaşımlar" başlığıyla gerçekleştirilecek. #AKÜ #YenilenebilirEnerji #YapayZeka #GüneşEnerjisi #RüzgarEnerjisi