Afyonkarahisar'ın ihracatı üretim yapılan il'e yazılınca ikiye katlandı

Afyonkarahisar, 2023 yılında ihracatını yüzde 85 artırarak 631 milyon dolara çıkardı. Bu başarıda, ihracatın üretim yapılan il'e yazılması talebinin gerçekleşmesinin büyük payı var.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) girişimleriyle, Ticaret Bakanlığı'nın 2024 yılı itibariyle ihracat rakamlarının üretimin yapıldığı il'e eklenerek açıklanacağını duyurması, Afyonkarahisar'ın ihracatını ikiye katladı. Böylece, Afyonkarahisar'ın 2023 yılı ihracatı, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) açıkladığı 339 milyon 970 bin dolardan, 631 milyon 299 bin dolara yükseldi.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ihracatın üretim yapılan il'e yazılması talebini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Ekonomi Şûraları'nda dile getirdiklerini belirtti. Serteser, 'TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hısarcıklıoğlu'nun destekleri ve Odamız'ın lobi faaliyetleri ile konuyu gündemde tuttuk. Ticaret Bakanlığımız S bu talebimizi gerçekleştirdi. Bu sayede, ilimizin ihracatı gerçek değerine ulaştı.' dedi.

Image

Serteser, Afyonkarahisar'ın ihracatının yüzde 70'ini mermer sektörünün oluşturduğunu, ayrıca termal, gıda, makine, tekstil ve kozmetik sektörlerinin de ihracata katkı sağladığını ifade etti. Serteser, 'Afyonkarahisar, ihracatını 2023 yılında yüzde 17,8 artırarak 380 milyon 795 bin dolar yapmıştı. İhracatın üretim yapılan il'e yazılmasıyla birlikte bu rakam 631 milyon 299 bin dolara çıktı. İlimiz, 81 il içinde ihracat sıralamasında 36. sırada yer aldı. İhracatımızın ithalatımızı yüzde 466,51 oranında karşıladık. 2021 yılında 299 milyon 168 bin dolar dış ticaret fazlası verdik.' diye konuştu.

Serteser, Afyonkarahisar'ın ihracat potansiyelinin daha yüksek olduğunu, 2024 yılında 1 milyar dolar ihracat hedeflediklerini söyledi. Serteser, 'Afyonkarahisar, mermer, termal ve gıdanın başkenti. Bu üç sektörde de dünya markaları çıkarmak istiyoruz. İhracatımızı artırmak için yeni pazarlara açılmak, yeni ürünler geliştirmek, katma değeri yüksek ürünler üretmek ve dijitalleşmek zorundayız. Bu konuda devletimizin ve TOBB'un desteğini alıyoruz. Afyonkarahisar'ın ihracatını daha da yükseltmek için çalışmaya devam edeceğiz.' dedi.