Toplantı, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Vali Yardımcısı Vekili Harun Reşit Han ve diğer katılımcıların da yer aldığı birçok önemli ismin katılımıyla AKÜ Sosyal Tesislerinde gerçekleşti.

Toplantının başında Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tekerli, bir kısa film gösterimiyle Veteriner Fakültesinin faaliyetlerini tanıttı. Ardından, "Afyonkarahisar için hayvancılık konusunda neler yapabiliriz?" sorusu tartışıldı. Tekerli, sorunların çözümü için birlik ve beraberlik içinde hareket edilmesi ve sürdürülebilir bir kalkınma için bir program oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Bu toplantıda ayrıca Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Parlak, hayvancılık politikalarıyla ilgili bilgi verdi. Parlak, hayvancılık işletmelerinin açılışına dair kurallardan bahsetti ve su kullanımının hayvancılıkta önemli bir konu olduğunu belirtti. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak hayvancılık işletmelerinin su kaynaklarının kullanılması konusunda düzenlemeler yaptıklarını aktardı. Afyonkarahisar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Raşit Tabak, toplantıda konuşma yaparken, çiftçilerin maliyetlerin artması nedeniyle besicilik yapmayı bırakmaya başladığını ifade etti. Tabak, Afyonkarahisar'ın sucuk gibi ürünlerde Türkiye genelinde tanınan bir şehir olduğunu belirterek,

Son yıllarda hayvancılıkta düşüş yaşandığını söyledi. Tabak, çiftçilerin desteklenmesi ve tarımın da konuşulması gerektiğinin altını çizdi. Afyonkarahisar Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ömer Kelem ise küçük işletmelerde yaşanan sorunlara dikkat çekti ve bu işletmelerde ürünlerin gerçek değerini bulmadığını ifade etti. Kelem, hayvancılık yapmak isteyenlere ekilebilir alanlarının olmasının avantaj sağlayacağını söyledi. Yonca Yem Yönetim Kurulu Başkanı Melih Yurter, hayvancılıkta yaşanan sıkıntıların yılların birikimi olduğunu ifade etti. Yurter, hayvan sayısının dramatik bir şekilde düştüğünü ve et fiyatlarının yüksek olmasının tüketicileri ve üreticileri etkilediğini belirtti. Yurter, hayvancılıkta vasıflı insan kaynağının önemine dikkat çekti ve hayvancılığın gelişimi için tarımın da önemli olduğunu vurguladı.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten, Afyonkarahisar'ın üretim potansiyelinin yüksek olduğunu ancak bu potansiyelin tam olarak kullanılamadığını söyledi. Çelikten, tarımın da konuşulması gerektiğini belirterek, hayvancılığın yerel dinamiklerle desteklenmesi gerektiğini ifade etti. İş insanları İbrahim Alimoğlu ve Kadir Altınkaya da hayvancılıkla ilgili tedbirlerin alınması gerektiğini ve üreticilere destek verilmesi gerektiğini vurguladılar. Mimar Mustafa Ceylan ise yapılan toplantıların ciddi ve önemli olduğunu belirterek,

Afyonkarahisar'ın akademik gücünü önemsediğini ifade etti. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden emekli Bilal Doğru, "profesyonel işlerin, amatör insanlarla yapılamayacağını" söyledi ve sıkıntıların çözümü için çareler üretmek gerektiğini belirtti. TEMA Vakfı Temsilcisi Önder Çelik ise canlı hayvan satışıyla ilgili politikalara ve ekonomik desteklere vurgu yaparak hayvancılığın geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise hayvancılığın AKÜ'nün öncelikli alanlarından biri olduğunu vurguladı. Karakaş, hayvancılığın somut çıktılarının yanı sıra felsefi bir boyutu olduğunu belirtti ve hayvan hakları ve refahının önemine vurgu yaptı. Çarşamba Sabah Toplantıları programı, 17 Ocak 2024 tarihinde "turizm" konusuyla devam edecek.