i

CHP Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, çiftçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için HAYKOOP ve Ziraat Bankası arasında imzalanan “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var-Büyükbaş” projesini eleştirdi. Köksal, projenin çiftçilere fayda sağlamak yerine borç batağına sürüklediğini ve çiftçilerin arazilerine ipotek konulduğunu iddia etti.

Köksal, TBMM'de yaptığı basın toplantısında, projenin detaylarını anlattı. Köksal, projeye göre HAYKOOP'un Ziraat Bankası'ndan 100 milyon TL kredi aldığını ve bu krediyi 5 yıl vadeli olarak çiftçilere dağıttığını söyledi. Köksal, "Bu krediyle çiftçiler büyükbaş hayvan alacaklar ve hayvancılık yapacaklar. Ancak bu projede birçok sorun var. Öncelikle, projeye başvuran çiftçilerin büyük bir kısmı reddedildi. Reddedilme nedenleri ise açıklanmadı. İkincisi, projeye kabul edilen çiftçilerin arazilerine ipotek konuldu. Yani çiftçiler borcunu ödeyemezse arazilerini kaybedecekler. Üçüncüsü, projede hayvanların sağlığı, beslenmesi, barınması gibi konulara dair hiçbir destek yok. Çiftçiler hayvanları nasıl bakacaklarını bilemiyorlar. Dördüncüsü, projede hayvanların pazarlanması için de bir plan yok. Çiftçiler hayvanları satacakları yer bulamazsa ne yapacaklar?" diye sordu.

Köksal, projenin çiftçilere cansuyu olacağı iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Bu proje çiftçiye destek değil, ipotek projesidir. Çiftçilerimiz bu projeye kanmayın. Bu proje sizleri daha da yoksullaştıracak ve arazilerinizi elinizden alacaktır. Biz CHP olarak çiftçilerimizin yanındayız ve haklarını savunmaya devam edeceğiz" dedi.