Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, 'Cumhuriyet Döneminde Mustafa Kemal Atatürk'ün Avrupa'daki Türk İmajını Düzeltme Çabaları' başlıklı bir konferans düzenledi.

Konferans, Erdal Akar konferans salonunda gerçekleştirildi ve AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri, öğrenciler ve diğer katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi. Konferansta, AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin tarafından, Atatürk'ün Avrupa'daki Türk imajını düzeltme çabaları anlatıldı. Prof. Dr. Şahin, konferansta Batı'da olumsuz bir Türk ve Türkiye imajının oluşmasında Osmanlı'ya gelen gezginlerin ve elçilerin kaleme aldığı seyahatnamelerin büyük etkisi olduğunu belirtti.

Ayrıca, Türkler ile Avrupalılar arasındaki iletişimde yaşanan zorlukların da Türk imajının olumsuz şekillenmesine katkı sağladığını ifade etti. Özellikle Rum, Yahudi ve Ermeniler gibi azınlık tercümanların Türkleri yanlış tanıttığını ve Batı'da negatif bir Türk imajının oluşmasında etkili olduklarını söyledi. Prof. Dr. Şahin, konferansta ayrıca misyonerlerin de Türkler aleyhinde çirkin propagandalar yürüttüğünü dile getirdi. Bu durumun, Batı ülkelerinin yönetimlerini ve kamuoylarını etkilediğini ve Türk ve Türkiye imajını daha da olumsuzlaştırdığını belirtti. Ancak, Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk'ün önderliğinde yapılan çalışmalarla Türk ve Türkiye imajının düzeltilebildiğini vurguladı.

Atatürk'ün Avrupa'da Türk imajını düzeltme çabalarından biri de Türk Seyyahin Cemiyeti'nin kurulmasıydı. Cemiyet, Türkiye'yi ve Türkleri yabancılara doğru şekilde tanıtmak amacıyla büyük seyahatler düzenlemekte ve eserleri, Türkleri gerçek çehreleriyle ve faziletleriyle yabancılara ve Türk vatandaşlarına tanıtmaktadır. Konferans, soru cevap bölümünün ardından teşekkür belgesi takdimiyle sona erdi.

#Akü #MustafaKemalAtatürk #Türkiye imajı #CumhuriyetDönemi #Turizm