AFSÜ Tıbbi ve Yemeklik Mantar Üretim Tesisi'nde Şitaki mantarı hasadı gerçekleştirildi. AFSÜ Teknoloji Transfer Ofisi Anonim Şirketi'nin Zafer Kalkınma Ajansı desteğiyle yürüttüğü "Yemeklik ve Tıbbi Mantar Yetiştiriciliği" projesi kapsamında, hiçbir kimyasal kullanılmadan yetiştirilen Şitaki mantarlarının ilk ürünleri alındı. Projenin ilk hasadına katılan Rektör Prof. Dr. Nurullah Okumuş, tıbbi mantar üretiminin Afyonkarahisar ve bölgemiz için önemli bir katma değer sağlayacağını belirtti. Okumuş, "Üniversitemizin akademik ve teknik altyapısını kullanarak gerçekleştirdiğimiz bu proje, hem sağlıklı hem de lezzetli mantarlar sunuyor. Şitaki mantarı, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kanserle mücadele etmesi ve kolesterolü düşürmesi gibi pek çok faydası olan bir tıbbi mantardır. Bu mantarları üretmek ve tüketmek için herkesi teşvik ediyoruz." dedi.

Faaliyete geçen AFSÜ Tıbbi ve Yemeklik Mantar Üretim Tesisinin, Zafer Sağlık Külliyesindeki “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Sahası-Serası” ve “ilaç biyoyararlanım, biyoeşdeğerlik ve Faz I çalışmaları laboratuvar ve klinikleri” ile bir kompleks oluşturacağını belirten Prof. Dr. Okumuş, “Üniversitemizde, çeşitli bitkilerin ve tıbbi mantarların endüstriyel üretimiyle, şehrimizin ve bölgemizin ekonomisine önemli bir katma değer sağlamanın yanında, üniversitemizde ve ülkemizde yapılacak bilimsel çalışmalarla ilaç ve gıda takviyesi çalışmalarına önemli bir hammadde desteği sağlayacağız. AFSÜ’de üretilen mantarlar hem yerel marketlere ve konserve işletmelerine hem de doğal destek ürünleri formunda fonksiyonel gıda üreten firmalara hammadde kaynağı olarak sunulacak.” dedi.

Yürütülen bütün projelerle sahada üretilen çeşitli standart ve nihai ürünlerin bölge çiftçileri ve sanayicilerine yeni faaliyet alanları oluşturmasını hedeflediklerinin altını çizen Prof. Dr. Okumuş, “AFSÜ’deki uygulama alanlarında akademisyenlerin yanı sıra çiftçi ve sanayicilerimizin çalışmalarıyla yerli ilaç geliştirilmesinde kullanılacak bitkisel hammaddelerin biyoaktif bileşenleri elde edilecek. Halen sürdürdüğümüz tıbbi ve aromatik bitkiler ile yerli ilaç üretimine yönelik çalışmalarımızı tamamlayıcı özellikte olan Tıbbi ve Yemeklik Mantar Üretim Tesisimizin devamlılığının sağlanmasıyla, mezunlarımız başta olmak üzere istihdama da katkıda bulunmayı öngörüyoruz.” diye konuştu.

AFSÜ Tıbbi ve Yemeklik Mantar Üretim Tesisi, 4 adet tıbbi mantar üretimi deneme odası, 2 adet istiridye ve yemeklik mantar üretim odası, laboratuvar, soğuk hava deposu, paketleme alanı, ofis, teknik oda, eğitim-toplantı odası, giyinme odaları ile tuvaletlerden oluşuyor. Tesisin ana ürünü olan ve besin değeri bakımından oldukça değerli şitaki mantarı (Lentinula edodes) içerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde sağlık başta olmak üzere gıda, ilaç ve kozmetik endüstrilerinde de kullanılabiliyor.