Afyon Kocatepe Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, çölyak hastalığına dikkat çekmek ve bu hastalara destek olmak amacıyla Kütahya Çölyak ve PKU Metabolik Hastalıklar Derneği Başkanı Nuray Sayıner'i makamında ağırladı.

Ziyarete, AFSÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Bükülmez, Halk Eğitimi Merkezi Usta Öğreticisi Aybüke Kocasoy ve Dilek Şahintepe de katıldı.

Ziyarette, AFSÜ'de glütensiz gıdaların üretimi ve çölyaklılara yönelik yemek hizmetlerinin sağlanması konularında görüş alışverişinde bulunuldu. Aybüke Kocasoy, Rektör Prof. Dr. Okumuş'a Afyonkarahisar'da düzenledikleri Glütensiz Yemek Eğitim Kursu hakkında bilgi aktardı.

Rektör Prof. Dr. Okumuş, çölyak hastalığının ciddi bir sağlık problemi olduğunu ve bu hastaların yaşam kalitesini artırmak için üniversite olarak üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını söyledi. Bu hastalığın, gluten içeren tahıllara karşı bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi sonucu bağırsaklarda emilim bozukluğuna yol açtığını anlatan Okumuş, Afyonkarahisar'da glütensiz yemek tarifleri eğitimi veren kursun önemli bir hizmet olduğunu belirtti.

Rektör Prof. Dr. Okumuş, AFSÜ bünyesinde Beslenme ve Diyetetik bölümü ve Beslenme ve Diyetetik öğrenci topluluğunun da bu konuda çalışmalar yapabileceğini ifade etti. Akademisyenlerin ve ilgili birimlerin çölyak hastalarına yönelik projeler geliştirmelerini teşvik edeceklerini kaydetti. Çölyak hastalarının daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeleri için her zaman yanlarında olacaklarını dile getirdi.

 

Ziyaretin sonunda Rektör Prof. Dr. Okumuş, Çölyak Eğitim Kursu'nda yapılan glütensiz keki de deneyerek beğenisini ifade etti.

editörün notu : Çölyak hastalığı nasıl bir hastalıktır? Çölyak hastalığı için buğdaya karşı bir alerji durumu diyebiliriz, yani buğdaya karşı tahammülsüzlük diyelim. Alerji belki çok farklı algılanabilen bir kavram. Buğdayın içinde glüten dediğimiz bir madde var, bu protein yapısında bulunuyor, nişasta kısmında değil. Bazı kişilerde bu maddeye karşı son derece tahammülsüzlük var.