Fast Company Türkiye dergisi, Cumhuriyet'e damga vuran iş insanları listesini açıkladı. Listede, Borusan Holding'in kurucusu, Afyonkarahisarlı iş insanı Asım Kocabıyık da yer aldı.

 

Asım Kocabıyık kimdir?

Asım Kocabıyık 1924'te Afyonkarahisar Sinanpaşa Tazlar köyünde doğdu. 28 Aralık 2012'de vefat etti... 

1924 yılında Afyonkarahisar’ın Tazlar köyünde doğan Asım Kocabıyık, ilkokulu ve ortaokulun ilk 2 yılını Afyon'da, orta okul son sınıfı İstanbul'da okudu. İstanbul Erkek Lisesi'nden mezuniyetini müteakip İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinden 1947 yılında mezun oldu.

1944 yılında öğrenci iken babasının kurduğu İstikbal Ticaret'te başladı. Sanayi yatırımlarına 1958 yılında Borusan Boru Sanayii ile adım attı. 1972'de Borusan Holding'i kurarak topluluğun ilk adımını attı. Mart 1974'te Afyon Yem Sanaii yönetim kurulu üyeliğine seçildi.

Ocak 1980'deki seçimde, Rahmi Koç ile birlikte, TÜSİAD Başkanı Ali Koçman'ın yardımcısı oldu,[4] Ocak 1982[5] ve Ocak 1984'te[6] yapılan seçimlerde de seçilerek aynı yönetim göreve devam etti.

Kasım 2001'de, Borusan Holding yönetim kurulu başkanlığı görevini oğlu Ahmet Kocabıyık'a devrederek şirketin onursal başkanı oldu.

Borusan Holding Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık, tedavi görmekte olduğu Amerikan Hastanesi’nde 28 Aralık 2012 öldü; Edirnekapı Şehitliği'nde defnedildi.

 

Liste nasıl oluşturuldu?

Türkiye’nin önde gelen iş insanlarından oluşan jüri, geride kalan 100 yılda yaptıkları yatırım, yarattıkları etki, yenilikçi ve girişimci özellikleriyle öne çıkan liderleri belirledi.

Cumhuriyet'in 100 yılına damga vuran iş insanlarını seçmek için, çeşitli sektörlerden patron, CEO ve girişimcilerden bir jüri oluşturuldu.

Jüri üyesi olarak yer alan iş insanları, "Cumhuriyet'e damga vuran" (vefat etmiş ve/veya yaşayan) iş insanlarından önerilerini paylaştı. Her iş insanı, 10 lider önerdi.

Değerlendirmede "Yaşadığı dönemde" büyük fark yaratan, önemli bir yatırım ve projeyi başlatanlar, dünyada ve Türkiye'de şirket liderliği ile başarıya ulaşanlar dikkate alındı.

İşte "Cumhuriyet'e damga vuran" isimler listesi:

Vehbi Koç, Sakıp Sabancı, Hüsnü Özyeğin, Mustafa Koç, Ayhan Şahenk, Nejat Eczacıbaşı, Muhtar Kent, Feyyaz Berker, Özdemır Sabancı, İzzet Özilhan, Kamil Yazıcı, Mehmet Emin Karaahmet, Sevket Sabancı, Hamdi Ulukaya, İbrahim Bodur, Necati Akçağlılar, Nihat Gökyiğit, Nuri Demirağ, Özdemir Sabancı, Sabri Ülker, Aydın Doğan, İshak Alaton, Asım Kocabıyık, Suna Kıraç, Firuz Kanatlı