Emekli ve Memur Maaşlarına Zam Yolda!

Yeni yılın yaklaşması, emekli ve memur vatandaşlar için zam beklentilerini gündeme taşıdı. Kasım ayında belirlenen enflasyon rakamları, maaşlara yansıtılacak olan zammın ne derece olacağını gösterecek.

Merkez Bankası, ekonomiye dair önemli bir göstergeyi sundu: Piyasa Katılımcıları Anketi. Bu anketin sonuçları, emekli ve memur zamlarının tahmin edilenden farklı olabileceğini işaret ediyor.

Geri Sayım Başladı: Emekli ve Memur Zammı İçin Gözler TÜİK'te

Maaş zammının kesinleşmesi için iki ayın enflasyon verileri bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ve Aralık aylarının enflasyon rakamlarını açıklayacak ve böylece zam oranları netleşmiş olacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarına göre, tek haneli enflasyona ulaşmak, kalıcı refah artışı için hayati önem taşıyor. Bakan Şimşek, para ve maliye politikalarının koordinasyonu ile enflasyonu kontrol altına alma hedefini vurguluyor.

Son Düzlükte Zam Beklentileri: TÜİK Verileri Belirleyici Olacak

Merkez Bankası'nın politikaları ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın eşgüdümü ile son dönemde enflasyonun düşme eğiliminde olduğu görülüyor. 4 Aralık Pazartesi günü açıklanacak Kasım ayı enflasyon verileri, maaş zamlarının ne derece olacağını büyük ölçüde ortaya koyacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memurlar için maaş zamları, enflasyon verilerine göre ayarlanacak. Her iki grubun da zam oranları, Ocak ve Temmuz dönemlerini kapsayacak şekilde bulunuyor.


Yeni Enflasyon Beklentisi ve Zam Oranları


Merkez Bankası'nın en güncel anket sonuçları 2023 sonu için enflasyon beklentisini yüzde 67,23 olarak gösteriyor. Bu beklentiye göre yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi'nin belirli bir seviyeye yükselmesi öngörülüyor.

Bu tahminlere göre hesaplanan yeni zam oranları şu şekilde:

- 6 aylık enflasyon oranı yüzde 39,62 olacak.
- SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 6 aylık zammı yüzde 39,62 olarak gerçekleşecek.
- 6 aylık memur enflasyon farkı yüzde 31,72 olarak hesaplandı.
- Memurlara yüzde 15 toplu sözleşme zammı eklendiğinde, 6 aylık memur zammı yüzde 51,48 olacak.

Eğer ekonomistlerin tahminleri doğru çıkarsa, en düşük memur maaşının ve memur emeklisi maaşının önemli bir artış göstermesi bekleniyor. Özetle, milyonlarca emekli ve memur, zam oranlarının kesinleşmesi için kritik enflasyon verilerine odaklanmış durumda.