‘Anadolu Buluşmaları Yerel Medya Çalıştayı 2023’ Marmaris Belediyesi ve basın meslek örgütlerinin iş birliği ile 6-8 Ekim tarihlerinde Marmaris’te yapıldı.

 Mesleki sorunlar ele alındığı ve ükenin dört bir yanından 300 ü aşkın gazetecinin katıldığı toplantıya Afyon Gazeteciler Cemiyetinden 2. Başkan İsmail Akar, AGC Genel Sekreteri  Hakan Dilek ve AGC Yönetim Kurulu Üyesi ve AFİMED Başkanı Ömer Elçi  katıldı.

ŞEFFAF VE ÖZGÜR ŞEKİLDE MESLEĞİNİZİ YAPIN”

Basın şehitleri anısına saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı’nın ardından çalıştayın ev sahipliğini yapan Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay Marmaris ve Türkiye’nin sorunlarına dikkati çekerek yerelde medyayla yaptıkları çalışmaları anlattı. ¨Marmaris’te ve ülkemizde yaşadığımız sorunlar ortada. Özellikle işin ekonomik kısmında her geçen gün daha da derinleşen sıkıntılarımız mevcut ama bu ve benzeri çalışmalarla birlikte bunları aşabileceğimizi düşünüyorum. Göreve geldiğimizden beri yerel basındaki arkadaşlarımıza destek olmaya çalıştık ve onlardan sadece art niyetli olmadan şeffaf ve özgür şekilde mesleğinizi yapın;dedi.

SERTEL: “GAZETE  SAYISI  800 E DÜŞTÜ

TBMM 27’nci Dönem CHP İzmir Milletvekili, gazeteci Atila Sertel de Anadolu’da çok büyük sıkıntıların olduğunu belirterek, “Gazetelerin birer ikişer değil 15’er 20’şer kapandığını; gazetelerin sayısının bin 200’ün üzerinden 800’lere düştüğünü son çıkan internet yasası ile birçok gazetenin gelir kaynaklarına el konulduğu bir süreçten geçiyoruz. 3 ila 5 televizyon ve gazete dışında Türkiye tamamen iktidarın güdüm altında görev görüyor. Bütün bunları biz görüyoruz. Anadolu’nun sesini Türkiye ve dünyaya duyurmak için bu organizasyonu yaptık¨ diye konuştu.

Çalşıtay da kısa bir konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, Özgür bir basın, özgür bir gazetecilik anlayışıyla çalıştıklarına vurgu yaparak, “. Sizlerin özgürce gazetecilik yapabileceği, sorunlarınızın çözüldüğü ortamı oluşturmak için hep birlikte çalışacağız” dedi.

KILIÇDAROĞLU’GÜNLÜK GAZETE ABONELİĞİ KALDIRDILAR’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmada, Medyada yaşanan olumsuzlukların hemen hemen birçoğuna yaptığı konuşmada değindi.

Gazeteciliğin özgür olması gerektiğine vurgu yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Sorunlar yumağıyla karşı karşıyayız.Bakın . Kamu kurum ve kuruluşlarının tasarruf genelgesi çıkardılar. Günlük gazeteye abone olmayacaksınız diye. Böyle bir şey olabilir mi. Tam tersine belediyeler kendileri hakkında ne yazılmış bakabilmeli. Bunun neresi tasarruf. Bunun neresi tasarruf. Bula bula bunu buldunuz. Medyaya düşman olan bir siyasal iktidarı desteklemeyin. Medyaya düşmanlık olur mu.” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu konuşmasında Basın İlan Kurumu RTÜK ve TRT yi  eleştirdiği konuşmasında ‘. TV’lerde ücretsiz kamu spotları yayınlanır. Niye ücretsiz. Kamu spotu yayınlıyorsanız, parasını ödeyeceksiniz. Teyit mekanizmasına da medyanın ihtiyacı var. Ben gazetecilerin bir araya gelip haberi doğrulama merkezi kurmasından yanayım.

TÜRENÇ “GAZETECİLİK PARAYLA DEĞİL YÜREKLE YAPILIR’

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, “Basın konseyinin geliri yok, binası yok, parası yok ama bu mücadeleye devam edeceğiz. Cebimizden harcayarak mücadele ediyoruz. Kat kat kurulan binalarda yapılmıyor bu işler, biraz yürek isteyecek. Gazeteciliğinde yürekle yapılacağına inanıyorum. Entübe yaşayan tüm gazetecilere destek olmak zorundayız. Bunun da yolu güç birliğinden geçiyor. Hepimiz konuşacağız, Örgütlenmenin yolu sorunların aşılmasına neden olacak. Sen-ben kavgasını bırakacağız. Anadolu basını entübe edilmiş vaziyette. Biz bu entübeden nasıl çıkacağız, bunu konuşalım.bizler gazeteciyiz. Yılmayan, cesaretle bu kalemi oynatması gereken bizleriz. Öyle korkarak, kapılara giderek, üç beş kuruş alarak bu mücadelede başarılı olamayız.

GAPPİ, “ 60 BİN OLAN MATBAA PARASI ŞİMDİ 125 BİN LİRA’

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, ¨Tüm bu karmaşanın içinde doğruları bulmak daha zor. Geçmişten bu yana bu bedeli ödeyen meslektaşlarımı anıyorum. Ulusal medyanın yüzde 90’ı artık ‘yandaş’ niteliğinde. Yerel medyanın da yüzde 90’ı nefes alamıyor. Peki biz nasıl gazetecilik yapacağız? Bazı gazeteler kağıt fiyatları nedeniyle sayfa sayısını azalttı. Kasım ayında biz 12 sayfalık bir gazete ile 60 bin lira matbaa parası ödüyorduk; şu anda 8 sayfaya 145 bin liraya sadece matbaa parası ödüyoruz. İkinci problem dijitalleşme türbülansı. Bu gerçekleri bilerek ne yapacağız; yol bulacağız diyorlar ama bizim yolumuz var. Bizim güç bulmamız lazım.

KARACA ‘GAZETE SAYISI 2 BİNDİ ŞİMDİ 800’

Anadolu basınının bir ya da en çok bir buçuk yıl sonra tamamen bitirileceğini ifade eden TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca  ‘Gelin meslek örgütleri birleşelim, Anadolu basının yok etmek için düğmeye bastılar.’ Ancak basın örgütleri ayrı bir yerlere gitti. Gazete birleştirme adı altında, gazeteleri tırpanlamaya başladılar. 5 yıl önce 2 bine yakın gazete, şu anda 800 binlere düştü. Türkiye’nin en büyük illerinden bir tanesi Kayseri. Kayseri’de 16 gazete, üç gazeteye düştü. Orada işsiz kalan 100’ün üzerindeki arkadaşımızı düşünen yoktu. Şu anda Anadolu’da belki en rahat, sıkıntısız, derdi olmayan il Kayseri. Ve bugüne geldik. Bugün gerçekten Anadolu cayır cayır yanıyor, Trakya cayır cayır yanıyor. Sadece gazete sahibinin sorunları ile ilgili yanmıyor. Şu anda iddia ediyorum. Anadolu’da şu anda gazetecilerin yüzde 60’ı asgari ücret bile alamıyor. .” ifadelerini kullandı.

Çalıştay’da Ayrıca   Küresl Gazeteciler  Konseyi Genel Başkan Yardımcısı Hüsniye Karakoyun,Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kernan Şener,TGK Genel Başkan Yardımcısı Cem Kaytan RTTÜK Üyesi İlhan Taşçı Çağdaş Gazeteciler Genel Başkanı Kıvanç El ile Gazeteciler Fatih Ertürk,Zeynel Lüle,Gökhan Durmuş  Yaşar Seyman, Mustafa Abadan mesleki meseleleri ele aldı.

Avukat Meliha Selvi ve Yiğit Acar Basın Yasası hakkında bilgi verdi.

İnternet haberciliğindeki gelişmeleri ise Necati Kartal ve Levent Özen anlattı.