Seydiler Kasabasında Anadolu Selçuklu Devleti’nin son ve Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarında yaşamış halkı irşât etmenin yanında kuduz hastalıklarının tedavisi ile meşhur olmuş Seyyit Hasan Basri Hazretleri, 02 Eylül 2023 Cumartesi günü, ikincisi düzenlenen bir törenle anıldı.

Şeyh Edebali, Mevlana ve Yunus Emre’nin çağdaşı olan Seyyit Hasan Basri Hazretleri, İlimize gelen ve halkımız arasında HORASAN ERLERİ olarak bilinen, Piri Türkistan Hoca Ahmet YESEVi Hazretlerinin talebe zincirindendir. Afyonkarahisar’ın Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında büyük hizmetleri olan Hasan Basri hazretleri, İhsaniye ilçemizin Karacaahmet Kasabasına yerleşen ve akıl hastalarını tedavi eden KARACA AHMET SULTAN, Kayıhan  (Tekke Gayren) kasabasına yerleşen ve cilt hastalıklarını tedavi eden HAYRAN BALI, Çobanlar İlçesi Göynük köyüne yerleşen ve bayılma ve sara hastalıklarını tedavi eden  YARGELDİ SULTAN aynı dönemde (13 ve 14. Asır) yaşamışlar, hem hastalara şifa dağıtmış, hem de halkı irşad etmişlerdir.

Anma programına öğle namazından sonra HASAN BASRİ Hazretlerinin türbe ziyareti ile başlanmış, türbede okunan Kur’an-ı Kerim ve yapılan duadan sonra Afyonkarahisar Mehteran Bölüğünün eşliğinde belediye önündeki tören alanına gelinmiştir. 

Mehteren Bölüğünün seslendirdiği marşlar ve kahramanlık türkülerinden sonra, Tören; Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlamış, ardından Kuran-ı kerim okunmuş, dua edilmiş, günün anlam ve önemi üzerine konuşmalara geçilmiştir. 

İlk konuşmayı AFYAŞAD Başkanı eğitimci, araştırmacı yazar Muharrem GÜNAY yapmış, ardından sıra ile İscehisar İlçe Müftüsü Muhammed KOÇYİĞİT, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Erdal ADAY, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Abdülkadir YELER birer konuşma yapmışlardır. Programda AFYAŞAD Ozanı Halit Kara sazıyla tasavvufi eserleri seslendirmiştir.

Seydiler Belediyesi ve belediye Başkanı Hasan Hüseyin Tokdemir ve Hasan BASRİ Hazretlerini adına kurulmuş olan derneğin katkılarıyla düzenlenmiş olan Programa çok sayıda davetlinin yanında İscehisar belediye Başkanı Ahmet ŞAHİN, Afyonkarahisar Oğuz Boyu Yörükler ve Türkmenler Derneği Başkanı Şakir ALTINTAŞ, Seydilerli Şair Recep TAŞ’ta  katılmıştır.  

Anma törenine, programın sunuculuğunu yapan Seydiler Kasabası Mescid-i Aksa Camii imam Hatibi Muhsin TOSUN’un söylediği ilahilerle devam edilmiş, program dernek başkanı Önder TEKEŞ’in teşekkür konuşması ile sona ermiştir.

Törende gelen misafirlere, kesilmiş olan bir adet büyükbaş ve bir adet küçük baş hayvanın etinden yapılmış olan yemekler ikram edilmiştir.