İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Hakan Şeref Olgun, AK Parti hükümetinin yanlış tarım politikaları nedeniyle, kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye’nin buğday ithal eden ülkeler arasında ilk üçe girdiğini söyledi.
Dinar bölgesinde çiftçilerle bir araya gelen Milletvekili Olgun, buğday alım fiyatlarının açıklanmasıyla çiftçinin yine mağdur edildiğini söyledi.
ÇİFTÇİYE ÖZEL MAZOT VERİLMELİ
Çiftçinin girdi maliyetlerinin başında elektrik, mazot ve gübrenin geldiğini dile getiren İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun; “Çiftçimizin bayramı olması gereken hasat zamanı yine zehredilmiş durumda. Açıklanan buğday alım fiyatları çiftçinin nefes almasına yetmiyor. Bir taraftan çiftçiye destek veriyoruz diyen hükümet diğer yandan ithalatlarla yabancı ülkelerin çiftçilerini besliyor. Kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye, buğday ithal eden ülkelerin ilk üç sırasında yer alıyor. Çiftçinin girdi maliyetleri bir an önce düşürülmeli ve çiftçimizin hak ettiği değer verilmelidir. Değilse kısa bir süre sonra ekmek bulamaz duruma geleceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.
BUĞDAY İTHALATINA MİLYAR DOLARLAR VERİLİYOR
AK Parti hükümetinin yanlış tarım politikaları nedeniyle buğday ithalatının her geçen gün arttığına dikkat çeken Milletvekili Olgun, 2023 yılının ilk çeyreğinde yapılan buğday ithalatının geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 36 oranında artış gösterdiğini söyledi.
Olgun; “En çok buğdayı Rusya ve Ukrayna’dan ithal ediyoruz. İki savaş halindeki ülke bize buğday satıyor. Biz dolarla para veriyoruz ama çiftçimize gelince destekleme dolar bazında değil. Bu kendi insanına yapılan en büyük haksızlıktır. Bu Türk çiftçinin giderek yok olması demektir. Kendi çiftçine kendi insanına bu kadar zulmeden bir iktidarla karşı karşıyayız” diye konuştu.
ÇİFTÇİ TÜCCARIN KUCAĞINA İTİLİYOR
AK Parti hükümetinin yıllardır zenginin yayında yer aldığını bu hasat döneminde de gösterdiğini ifade eden İYİ Parti Milletvekili Hakan Şeref Olgun, TMO’nun günlük kotalı alım yapmasına da tepki gösterdi.
Milletvekili Olgun; “Çiftçi elindeki buğdayı günler hatta aylar sonrasına aldığı randevu ile TMO’ya teslim edebilecek. Buğday saklayacak yeri olmayan çiftçi mecburen tüccara yöneliyor ve tüccarın verdiği 5-5.5 TL’lik fiyatlara buğdayını satmaya çalışıyor. Bu da çiftçiye vurulan ikinci darbedir. TMO’larda kotaların kaldırılarak bir an önce çiftçinin buğdayının ve arpasının alınması gerekir” şeklinde konuştu.