Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Afyonkarahisar'a tarım ve hayvancılık özel ekonomi bölgesi ilan etme vaadi geldi.

Kılıçdaroğlu, Afyon, Konya, Erzurum’da tarım ve hayvancılık özel ekonomi bölgeleri kurulacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, ayrıca Ordu ve Hatay’da hayvancılık ve tarım ürünleri ihtisas limanı kurulacağını vurguladı.

Kılıçdaroğlu,  ‘soğan kuru’nun 30 TL’yi bulduğu süreçte mutfaktaki yangını söndürecek projesinin detaylarını açıkladı: Tarım ve hayvancılıkta 9 özel ekonomi bölgesi ile 50 üretim üssü kurulacak. 5 yılda 3 milyon 750 bin büyükbaş ve 7.5 milyon küçükbaş üretilerek çiftçiye ücretsiz dağıtılacak.

Millet İttifakı'nın ortak adayı; 300 milyar dolarlık yatırım, 418 milyar doları geri getirme, 8 bin 500 lira bayram ikramiyesi, ev hanımlarına altın hesabı gibi vaatlerin ardından atılacak somut adımları 'Bay Kemal'in Tahtası'nda anlatıyor. Kılıçdaroğlu ilk olarak 9 özel ekonomi bölgesi ile 50 üretim üssü kurulacağını belirtti. İşsizliğin beş yılda yüzde 5'in altına düşeceğini, tersine göçün başlayacağını kaydetti. Çip teknolojisi, savunma sanayii gibi 12 alanda sanayi üsleri oluşturacaklarını açıkladı. Son olarak "Üretici devleti yanında görecek, bu da vatandaşın mutfağına yansıyacak. Etimiz, sütümüz ucuz ve bol olacak" diyerek tarım ve hayvancılık planlarını anlattı.

Tarım arazilerinin tamamı ekilecek. Tohum ve damızlık hayvanlar ücretsiz verilecek.
Her köyde veteriner, ziraat mühendisi ve ziraat teknisyeninden oluşan ekip kurulacak.
5 yılda 3 milyon 750 bin büyükbaş, 7.5 milyon küçükbaş üreterek çiftçiye dağıtılacak.
Afyon, Konya, Erzurum’da tarım ve hayvancılık özel ekonomi bölgeleri oluşturulacak.
Ordu ve Hatay’da hayvancılık ve tarım ürünleri ihtisas limanı kurulacak.

Ekonomi yönetiminin son yıllarda aldığı kararlar TL’yi en değersiz seviyelere taşırken,enflasyonun rekor seviyede artmasına neden oldu. Ekonomik kriz derinleşirken mutfaktaki yangın büyüdü. Kıymanın kilosu 300 lira soğanın kilosu ise 30 liraya ulaşırken, Türkiye dünyada en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülkeler arasında ilk beşte yer alıyor. Seçime sayılı günler kala Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, mutfaktaki yangına dikkat çekerek somut vaatlerde bulundu.

Daha önce ‘Bay Kemal’in Tahtası’ diye yeni bir konseptle Türkiye’de başlatmayı vadettiği ekonomi hareketine ilişkin iki video yayınlayan Kılıçdaroğlu, aynı kampanyanın üçüncü videosunu da Twitter’dan yayınladı. ‘’Gıdada çok çok büyük devrim geliyor” açıklamasıyla videoyu paylaşan Kılıçdaroğlu, gıda mailyetlerine dikkat çekerek üreticiye destek sözü verdi.

Çiftçiyle beraber çalışacaklarını ve gerektiğinde maliyetleri sübvanse edeceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, ‘’Yemi, gübreyi, enerjiyi yerinde üretecek ekosistemler kurulacak. Gıdanın ucuzlamasını sağlayacağız ve gerektiğinde tarımsal maliyetleri sübvanse edeceğiz. Süt üreticisi de et üreticisi de zarar etmeyecek. Çiftçilerimizi zarar ettirmeden hem gıda fiyatlarını düşüreceğiz hem de gıda güvenliğimizi hızla sağlayacağız. Göreceksiniz. Gübre ve yem konusunda hızla ithalat bağımlılığının önüne geçip üretici girdilerini azaltacağız. Bizim sistemimizde çiftçi malını, mahsulünü verdiği an parasını alacak. Üretirken devleti yanında görecek. Bu da hemen vatandaşın mutfağına yansıyacak’’ ifadelerini kullandı.

Gıda konusunun öneminin altını özellikle çizen Kılıçdaroğlu, çocukların beslenbeslenme hakkını savunmak için Hacer Foggo ile Et ve Süt Kurumu’na gittiklerini anımsatarak, ‘’Çünkü aç çocuklarla endüstriyel devrimi gerçekleştiremezsiniz. Çocuklarımız et yiyecek, sağlıkla büyüyecek. Etimiz, sütümüz ucuz ve bol olacak’’ dedi.

İkinci videosunda ise dokuz özel ekonomi bölgesinde kurulacağını ve 50 üretim üssünü anlatan Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Dokuz özel ekonomi bölgesinde, 50 üretim üssü kuracağız. Bu 50 üretim üssü hem ekonomi bölgelerindeki fabrikalarımıza, makine, ekipman, ara malı, yedek parça üretecekler hem de ihracat yapacaklar.

Bu özel ekonomi bölgelerinde ne mi yapılacak. 12 ana alan. Tam 12 ana alanda yerli, inovatif yani yenilikçi ve katma değer yaratan üretim gerçekleştirilecek. İşsizliğe son verecek, yüksek istihdam fırsatı oluşacak. Sayıyorum. Çip teknolojisi, biyoteknoloji, savunma sanayi ve AR-GE, gemi sanayii, sağlık ve medikal araştırmalar, nanoteknoloji, lojistik, bilişim, otomotiv yedek parça, petrokimya, hazır giyim, gıda, tarım ve hayvancılık sanayi üsleri kurulacak.

Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Gaziantep’te üretim tesislerinde üretilecek inşaat malzemeleri tesislerine normal avantajların yanı sıra ek özel teşvikler vereceğiz. Yeni nesil inşaat malzemelerini yerinde, kaliteli ve ucuza üretecek, deprem konutlarını ve iş yerlerini daha hızlı ve uygun maliyetle inşa edeceğiz.

Türkiye’nin batısında belli kentlere yoğunlaşan, ülkenin geri kalanının görmediği yatırım ve üretim iklimini biz Türkiye’nin tamamında sağlayacağız, yaygınlaştıracağız. Anadolu’nun gençleri göç etmek zorunda kalmayacak. Artık o günler bitecek. Anadolu’dan değil metropollerden Anadolu’ya göç başlayacak.

ANADOLU’YA TERSİNE GÖÇ BAŞLAYACAK

Bay Kemal’in Tahtası’nda ekonomiye dair vaatlerini sıralayan Kemal Kılıçdaoğlu, hem yerli üreticilerle hem de Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yabancı finansmanla beraber , özel ekonomi bölgelerinde birlikte çalışacaklarını birinci videosunda da belirtmişti. Büyük şehirlerden Anadolu’ya tersine göç başlayacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

‘’Anadolu tekrar canlanacak. Gençlerimiz geleceğini yurt dışında aramayacak.Bu kalkınma hareketiyle 2,5 milyon yeni istihdam yaratacağız. İşsizlik oranı ilk beş yılda yüzde 5’in altına düşecek. Genç işsizlik sorunu çözülecek. Türkiye’yi kalıcı refaha ulaştıracak projelerimizi detaylarıyla anlatmaya devam edeceğim çünkü Türkiye bunu hak ediyor. Halkımız refahı hak ediyor. Gençlerimiz zenginliği hak ediyor.’’

TARIM VE HAYVANCILIK ÖZEL EKONOMİ BÖLGELERİ KURULACAK

Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, artan provokasyonlar karşısında sükunet çağrısı yaparak somut vaatlere odaklandı. Afyon, Konya, Erzurum’da tarım ve hayvancılık özel ekonomi bölgeleri kurulacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, ayrıca Ordu ve Hatay’da hayvancılık ve tarım ürünleri ihtisas limanı kurulacağını vurguladı. Türkiye’nin, bölgesinin gıda ve hayvancılıkta en büyük ihracatçısı olacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, çiftçiyle beraber çalışacaklarını ve gerektiğinde maliyetleri sübvanse edeceklerini söyledi.

Ne süt üreticisinin ne de et üreticisinin zarar etmeyeceği bir sistem inşa edeceklerini belirten Kılıçdaroğlu. ‘’Çiftçilerimizi zarar ettirmeden hem gıda fiyatlarını düşüreceğiz hem de gıda güvenliğimizi hızla sağlayacağız. Göreceksiniz. Gübre ve yem konusunda hızla ithalat bağımlılığının önüne geçip üretici girdilerini azaltacağız. Bizim sistemimizde çiftçi malını, mahsulünü verdiği an parasını alacak. Üretirken devleti yanında görecek. Bu da hemen vatandaşın mutfağına yansıyacak’’ dedi.

ÇİFTÇİYE ÜCRETSİZ KÜÇÜKBAŞ VE BÜYÜKBAŞ HAYVAN DESTEĞİ

Her bir köyde bir veteriner, bir ziraat mühendisi ve bir ziraat teknisyeninden oluşan ekipler kurulacağını söyleyen Kılıçdaroğlu ‘’Çiftçilere hastalık tedavisi, aşı ve toprak analizi, bitki sağlığı gibi her konuda ücretsiz destek sağlanacak. Sisteme katılmak isteyen ailelere, 10 büyükbaş, 10 küçükbaş gebe hayvan hibe edilecek. 5 yılda 3 milyon 750 bin büyükbaş, 7,5 milyon da küçükbaş üreterek çiftçiye ücretsiz dağıtacağız. Hayvan varlığımızı her yıl yüzde 20 arttırarak hayvancılıkta büyük bir atılım gerçekleştireceğiz’’ dedi.

TÜM TARIM ARAZİLERİ İŞLENECEK

Milletin en büyük zenginliklerinden birinin bereketli topraklar olduğunu belirten Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın Türkiye’yi buğday ve nohutta bile dışa bağımlı hale getirdiğini söyleyerek ‘’Türkiye, tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yetecek. Çok kısa bir süre içinde ihracat devi olacak. Gıda bağımsızlığını sağlamadan büyümek ve gelişmek mümkün değil. Bakın, burada açıkça söylüyorum. Türkiye, tarım ve hayvancılıkta dünyanın en hızlı yükselen ülkesi olacak. Tarımda planlı üretime geçeceğiz. Tarım arazilerimizi koruyarak tümünün ekilmesini sağlayacağız. Kamuya ait tarım işletmelerine yani Atatürk’ün mirası olan TİGEM varlıklarına sahip çıkacağız. Bu alanları tohum ve hayvancılık üretiminde ve ıslahında kullanıp üretilen tohumları ve damızlık hayvanları çiftçilere ücretsiz vereceğiz’’ diye konuştu.