Araç kiralamada trafik cezası en ihtilaflı konulardan birisidir. Çünkü aynı aracı onlarca farklı kişi de kısa aralıklarla kullanabilmektedir. Dolayısı ile cezanın aracı siz kullanırken kesilip kesilmediğini öğrenmek son derece önemlidir.

Kiralık araç trafik cezası ödeme ve ceza sorgulama işlemleri belli başlı yöntemler ile yapılabilmektedir.

 Araç kiralama sonrasında olası bir mağduriyet yaşanmaması adına yasa koyucular trafik cezası sorgulaması ve ceza ödemesinin kimin sorumluluğunda olduğu ile ilgili oldukça detaylı yönetmelik ve yönergeler hazırlamışlardır.

Çok sık karşılaşılan kiralık araç trafik cezası sorgulama sıkıntısı ile ilgili en ince detayları sizler için derledik.

Kiralık Araç Bilgi Sistemi (KABİS)

Kiralık araç ceza sorgulama konusunda ilk akla gelen sistem Kiralık Araç Bilgi Sistemi’dir. KABİS olarak da adlandırılan bu sistemde kiraladığınız araca kesilen cezalar ile ilgili detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı bir sistem olan KABİS, araç kiralama şirketlerinden aldığı bilgiler ile çalışır. Buna göre şirket kiralama yaptığı müşteri ve araç ile ilgili bilgileri anlık olarak KABİS sistemine kaydeder.

Bu kayıt sırasında kiralayan kişinin kimlik bilgileri, aracın plakası, aracın ruhsatı ve kiralama süreci sisteme kaydedilir. Böylece araç kiralayan kişiye kiraladığı süre boyunca zimmetlenmiş olur.

KABİS’e veri işlenmesi 2015 yılından bu yana zorunlu bir uygulamadır. Buna göre kiraladığınız araç sizin kullanımındayken ceza yerseniz bu anlık olarak KABİS’e düşer.

Dolayısıyla aracın kiralama süresi boyunca plakaya yazılan bütün cezaları görebilirsiniz. Eğer sizin kullandığınız dönemde ceza kesildiyse bu ceza sürücü olarak sizin sorumluluğunuzdadır.

KABİS Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı olduğu için bağlayıcı ve yasal olarak karşılığı olan bir sistemdir.

E-Devlet

Kiralık araçlar ile adınıza ceza yazılıp yazılmadığını öğrenebileceğiniz bir diğer mecra da E-Devlet sistemidir. Araç kiralamada trafik cezası ile ilgili veriler kişisel sisteminize de düşmektedir.

E-Devlet sistemine T.C. kimlik numaranızla ve size özel şifrenizle giriş yaptıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı bir sekme olan “Adıma Kesilen Trafik Cezaları” sekmesini açarak sorgulama yapabilirsiniz.

Bu bölümde yalnızca sahibi olduğunuz araçlara ait olan cezalar değil kiralık olarak kullandığınız araçlara kesilen cezalarda görülebilmektedir.

Araba kiraladığınız süre boyunca araç sizin üzerinizde görülür. Dolayısıyla kullanım sürenizde plakaya çeşitli sebeplerle kesilen cezalar sizin sorumluluğunuzda olur.

Kiralık olarak kullandığınız araçlara kesilen cezaların E-Devlet sistemine düşmesi birkaç gün sürebilir. O yüzden ceza yediğinizi düşünüyorsanız kiralama işlemi bittikten sonraki günlerde E-Devlet sisteminizi kontrol etmenizde fayda vardır.

Unutmayın ki kiralık araçları kullanırken yediğiniz cezalar sizin sorumluluğunuzdadır. Bu cezaları erken fark edip indirimli olarak ödeyebilirsiniz. Erken ödemelerde trafik cezalarına ciddi indirimler uygulanmaktadır.

Araç kiralarken hangi cezaların sizin sorumluluğunuzda olduğunu bilmek için  Alanya araba kiralama sayfasından detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

PTT ile Sorgulama

Kiralık araç trafik cezası sorgulama yapabileceğiniz bir diğer adres PTT’nin internet sitesidir. Sahip olduğunuz ya da kiraladığınız araçların plakasına kesilen cezalar PTT tarafından da gösterilmektedir.

PTT ile sorgulama da trafik cezası tıpkı E-Devlet sisteminde olduğu gibi bir süre gecikmeli olarak ekrana düşebilir. Bu durum sizi aldatmamalıdır. Sadece bir kere bakıp ceza yok olarak düşünmemelisiniz.

Mümkünse kiralama işleminin takip eden birkaç gün boyunca ceza sorgulaması yapmanızda fayda vardır. Araç kiralama ile ilgili cezaların koşulları hakkında daha fazla bilgiye Antalya otogar araç kiralamadan ulaşabilirsiniz.