Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu...

Ortak Cumhurbaşkanı adayının tam mutabakatla belirlendiğini altı lider birlikte duyurdu. ‘

Uzlaşmayla yöneteceğiz’ vurgusu yapan Kılıçdaroğlu, beş genel başkan ile birlikte İstanbul ve Ankara belediye başkanlarının da cumhurbaşkanı yardımcısı olacağını açıkladı.

Millet İttifakı’nı oluşturan altı siyasi partinin genel başkanlarının saat 14.00’de başlaması planlanan toplantısı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kararının beklenmesi nedeniyle yaklaşık iki saat ertelendi. Akşener’in de katıldığı toplantı 15.50’de başladı. Saadet Partisi Genel Merkezi’ne Atatürk, Türk bayrağı ve ‘Birlikte Başaracağız’ yazılı pankartlar asıldı.

Vatandaşlar o sırada hep bir ağızdan “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diye bağırdı. Yaklaşık dört buçuk saat süren toplantı sonrası altı lider uzlaşı sağladı. Kritik görüşmede saatler geride kalırken, toplantının sona erdiği sürede her parti genel başkanının kurmaylarıyla ayrı ayrı toplantı halinde olduğu belirtildi. Toplantıların ardından genel başkanlar ortak açıklamada yaptı. Liderler kürsüye gelerek vatandaşları selamladı. Ortak adayı ev sahibi Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu açıkladı.

Karamollaoğlu şunları söyledi:

“Bugün Berat Kandili’ni idrak ediyoruz. Ramazan’a çok kısa zaman kaldı. Aldığımız kararları başarıyla neticelenmesini niyaz ediyoruz Allah’tan. İçinde bulunduğumuz günler acılı günler. Birçok şehirde şehir diye bina ayakta kalmadı. Vefat eden bütün kardeşlerimize Cenabı Hak’tan rahmet diliyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bugün burada bir araya gelmemizin sebebini biliyorsunuz. Bu toplantılarımız neticesinde aldığımız kararı sizlere duyurmayı görev adlediyorum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayımız. Seçimlerin ardından kendisine başarılar temennisinde bulunuyorum.”

CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Teşekkür ederim. Değerli kardeşlerim, sayın genel başkanlarıma hepinizin huzurunda teşekkür ediyorum. Yunus Emre, bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz der. Biz Yunus Emre’den aldığımız ilhamla Türkiye’nin bütün renklerini aynı sofrada buluşturmak için yola çıktık. Bu sofra Halil İbrahim sofrası, tek bir çocuğun dahi yatağa aç girmemesidir. Bizim soframız, barışın ve kardeşliğin sofrasıdır. En büyük gayemiz Türkiye’yi bereketli, huzurlu ve neşeli günlere taşımaktır. Allah’ın izniyle bunu hep birlikte başaracağız. Biz Millet İttifakı olarak Türkiye’yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz. Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak, güçlendirmiş parlementer sisteme geçiş sistemin yol haritası üzerinde mutabık kalmış bulunuyoruz. 11 madde az önce içeride sonuçlandı.

Bu kapsamda parlamenter sisteme geçiş sürecinde millet ittifakına dahil diğer partilerimiz sayın genel başkanları Cumhurbaşkanı yardımcısı olacaktır. Millet İttifakı’nın kapısı, ortak Türkiye hayalini paylaşan herkese sonuna kadar açıktır. İnanç, düşünce, ideoloji, kimlik ayırt etmeksizin 85 milyon insanımızı yürekten selamlıyoruz. Deprem felaketinin bugün birinci ayı. Kaybettiğimiz vatandaşlarımıza bu mübarek berat kandili gecesinde Allah’tan rahmet diliyorum. Sevgili dostlarım, ey güzel halkım. Hiç kimse merak etmesin; ahlakın ve adaletin iktidarını hep birlikte kuracağım, yolumuz açık olsun.”