Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Meclis’te, araç muayenesinde Türkiye’de tekel konumunda bulunan ve fahiş fiyat artışları nedeniyle sürekli tepkilerin odağında yer alan TÜVTÜRK’ü gündeme taşıdı.

Eğer enflasyon yüzde 64’se araç muayene ücretlerine niçin yüzde 100’ün üzerinde zam yapıldı?Şoför esnafı için de vatandaş için de çiftçi için de bu rakamlar gerçekten çok yüksek; biraz vicdan, biraz insaf.”

Konuşmasında TÜVTÜRK’ün 2023 yılında araç muayene ücretlerine olağanüstü bir şekilde zam yaptığını belirten Milletvekili Köksal, şoför esnaflarının mazot, yedek parça, tamir, bakım giderlerinin altında ezilirken artan muayene ücretleri ile baş etmeye çalıştığına vurgu yaptı.

BİRAZ VİCDAN, BİRAZ İNSAF

Konuşmasında geçen yıl ile bu yılın ücretlerinden veriler paylaşan Köksal, şunları kaydetti: “2022 yılında 685 lira otobüs, kamyon, çekici ve tanker muayene ücretleri 1.528 liraya, geçtiğimiz yıl 507 lira olan otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıt, römork, yarı römork muayene ücreti 2023 yılında 1.130 liraya; 2002 yılında 258 lira olan traktör, motosiklet, motorlu bisiklet muayene ücreti 575 liraya yükselmiştir. Eğer enflasyon yüzde 64’se araç muayene ücretlerine niçin yüzde 100’ün üzerinde zam yapıldı? Şoför esnafı zaten mazot, yedek parça, tamir, bakım giderlerinin altında ezilirken bir de bu muayene ücretleriyle baş etmeye çalışıyor. Beş on dakikalık bir işlem için bu ücret çok yüksek değil mi? Şoför esnafı için de vatandaş için de çiftçi için de bu rakamlar gerçekten çok yüksek; biraz vicdan, biraz insaf.”